Vyjednaná přechodná období a trvalé výjimky při vstupu ČR do EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
Advertisements

Struktura daní v ČR.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Nepřímé daně jsou jednou z položek, které obecně přispívají do veřejných rozpočtů nejvýznamněji. EU harmonizuje sazby.
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
WTO World Trade Organisation
Státní občanství a cizinecký režim
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Ministerstvo zahraničních věcí ČR VÝSLEDKY JEDNÁNÍ KODAŇSKÉHO SUMMITU.
TÉMA: Daň z nemovitostí
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
„Kontrola stavu“ reformy Společné zemědělské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise.
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Zdaňovací období Novela DPH 2013
Bilance prvního roku ve vládě a plány na nejbližší období Marian Jurečka Praha, ministr zemědělství.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
Daňová teorie a politika
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Členství ČR v EU Ratifikační fáze rozšíření. Odezva Kodaňského summitu úleva z ukončení vyjednávání není ale úplně vyhráno- pořád hodně práce musí začít.
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
1 ČR na cestě do EU PHARE (Mad, Pol) ČR od r / asociační dohoda ES s ČSFR, Maďarskem a Polskem Rozdělení ČSFR - nová asociační dohoda.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Varianta č. 2 - Výrobci A, C - plátci DPH, B není plátce DPH A Vstupy PH % FinančníB úřad Vstupy 12.
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Daň z nemovitých věcí 1. 2 okruhy (zákon č. 338/1992 Sb.) – POZEMKY na území ČR evidované v katastru nemovitostí (§ 2) – STAVBY (budovy a inženýrské stavby)
Zamezení dvojího zdanění
Volný pohyb služeb a kapitálu Evropské soutěžní právo Michal Částek.
Harmonizace daní v EU.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Seminář pro žadatele Výzva č. 1 PRV
Daň z nemovitostí.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Daň z přidané hodnoty – Value added tax
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Transkript prezentace:

Vyjednaná přechodná období a trvalé výjimky při vstupu ČR do EU Dr. Petr Kolář

Volný pohyb kapitálu (na žádost ČR) 7 let omezeno nabývání zemědělské půdy a lesů na území ČR platí dnešní úprava zákona č. 219/1995 Sb. revize po 2 letech - se zrušením musí souhlasit ČR nevztahuje se na PO registrované v ČR a pobočky zahr. společností nevztahuje se na FO podnikající v zemědělství s trvalým pobytem v ČR

Volný pohyb kapitálu II. (na žádost ČR) 5 let omezeno nabývání nemovitostí k vedlejšímu bydlení - platná úprava podle zákona č. 219/1995 Sb. - nesmí se zhoršit status quo - Maďarsko - stejně jako ČR - Polsko - 5 let vedlejší bydlení - 12 let zemědělská a lesní půda - Slovensko - pouze 7 let na zemědělskou a lesní půdu

Volný pohyb osob (na žádost EU) 7 let omezen volný pohyb pracovníků z ČR na území EU - Komise zreviduje výhradu po 2+3+2 roku - členské státy nemusejí aplikovat - dnes pouze příznivé stanovisko Irska, (VB)

ZEMĚDĚLSTVÍ (na žádost ČR) do r. 2007 vyjmuto 52 podniků z povinnosti aplikovat veterinární a fytosanitární standardy EU v plném rozsahu do r. 2010 je možné užívat klecové systémy s nevyhovující výškou (Směrnice 1999/74/ES) o 3 mld. Kč více na rozvoj venkova (celkem 14,4 mld. Kč) zvláštní ochrana značky Budějovické pivo výsadba nových vinic v rozsahu 2 %

Zemědělství (na žádost EU) kvóty na různé komodity (krávy, ovce, obilí, cukr, brambory) do r. 2013 omezení přímých plateb z rozpočtu EU pro české zemědělce Scénář: 2004 25 % úrovně EU 2005-2006 roční nárůst o cca 5 % 2007-2012 roční nárůst o cca 10 % 2013 100 % úrovně EU ČR může přispívat k př. platbám max. 30 % úrovně EU Součet příspěvků EU a ČR nepřesáhne úroveň EU (výjimka - bramborový škrob)

Hospodářská soutěž (na žádost ČR) do konce r. 2005 prodloužena možnost státní pomoci ocelářskému průmyslu (Nová Huť, Válcovny plechu) Prodloužení státních podpor bankovnímu sektoru (Komise prošetří a rozhodne do zařazení tzv. existujících státních podpor)

Doprava (na žádost EU) 5 let omezení vnitrostátní nákladní silniční dopravy neusídleným dopravcem (kabotáž) Komise reviduje po 2+2+1 roku na základě bilaterální dohody možná odchylná úprava

DANĚ (na žádost ČR) do r. 2007 snížená sazba DPH na: - dodávky tepla pro domácnosti a drobné podnikatele - stavební práce pro účely bydlení do r. 2006 snížená sazba spotřební daně na cigarety a tabákové výrobky trvalá výjimka na vyšší strop pro registraci plátců DPH (35 000 EUR) nižší sazby spotřební daně na produkty pěstitelského pálení MĚNA - přechodná výjimka na zavedení EURa

ENERGETIKA (na žádost ČR) do konce r. 2005 odklad pro udržování povinných zásob ropy (na úrovni odpovídající spotřebě 90 dnů předchozího roku) do konce r. 2004 odklad požadované míry otevření trhu s plynem EU: 2000 (začátek) 2003 (28 %) 2008 (33 %) ČR: 2001 (začátek) 2004 (28 %) 2008 (33 %)

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (na žádost ČR) do konce r. 2005 odklad povinnosti opětovně využívat obaly a dodržovat cílové hodnoty recyklace do konce r. 2010 odklad povinnosti dodržovat limity pro čištění odpadních vod u obcí kategorie 2 - 10 tis. obyvatel do konce r. 2007 odklad plnění emisních limitů SO2 pro dvě velké spalovny (Nová Huť, Teplárna Přerov)

Vnitro a justice (Schengen) přechodné období do roku 2005 pro technické zabezpečení letiště Praha - Ruzyně tak, aby odpovídalo schengenským bezpečnostním standardům.