Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Advertisements

Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
Sexuální výchova.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
PhDr. Pavel Humpolíček, Ph.D.
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Emoce (city).
Období dospělosti.
City Pavel Šuranský.
DOSPĚLOST mladší dospělost, let střední dospělost, do 45 let
OSOBNOST.
OBDOBÍ DOSPÍVÁNÍ.
Aneb od zygoty až po seniora za 10 minut
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Politická socializace Charakteristika politické socializace Teorie politické socializace Psychologické teorie Stádia morálního usuzování Vzdělávání a politická.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Mravní výchova.
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Etika v práci s lidmi.
Vůle.
Jiří Dvořák  vědomé úsilí směřující k dosažení cíle  motivované chování, které umožňuje vědomou regulaci chování tzv. volní akt  znaky vůle.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
Teorie vzdělávání dospělých
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
Základní charakteristika
OSOBNOST UČITELE JAKO JEDEN ZE SUBJEKTŮ VÝCHOVNĚ-VZDĚLÁVACÍHO PROCESU Seminární práce KPG/RPEPS Pavel Švejda.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky období adolescence, plné dospělosti, zralosti, středního věku a stáří.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Tělesné a duševní změny u dospívajícího. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura,
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociální práce s rodinou 4
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Teorie vzdělávání dospělých
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Psychologie výchovy a vzdělávání
Období dospívání Andrea Ječmenová 2012.
Psychologie adolescentů
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Edukační (výchovné a vzdělávací) cíle
Transkript prezentace:

Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let)

Kritéria psychické dospělosti Výběr povolání, zařazení do pracovního procesu. Tendence k uvážené volbě partnera, manžela. Osamocení se od rodičovské kontroly a opory přechod na sebekontrolu a spoléhání se na sebe samého, samostatnost v rozhodování, jednání a chování. Získání emocionální rovnováhy s převahou pozitivních citů. Racionální, nikoliv emocionální, objektivní posuzování situací, život. problémů, a konfliktů, cílevědomé úsilí o jejich řešení. Vřazení se do společnosti, společenských skupin, vědomí společenské akceptace, přiměřené tolerance ve společenských vztazích. Samostatnost a kritičnost myšlení. Vytvoření světového názoru, vlastních názorů a postojů, morálního kodexu a jejich uplatňování v praxi. Přiměřené trávení volného času.

Tělesný vývoj Dochází ke zpomalení Růst – 0,5 – 1 cm / rok, dokončení až zastavení, hmotnost – chlapci 2 – 3 kg / rok, dívky 1 – 1,5 kg / rok. Pohybová oblast – dobře koordinované, ladné pohyby, vrchol fyzické výkonnosti.

Intelektuální vývoj V tomto období intelektuální vývoj vrcholí: velká intelektuální aktivita ověřování si poznatků diskuse s dospělými, s autoritami rozvoj vlastních postojů a názorů vytváří si hierarchii hodnot sebevzdělávání

Citový vývoj Jistá rovnováha Rozvoj vyšších citů (etických a estetických)

Zájmy Mnohostranné Intenzívní rozvoj Speciální schopnosti

Vývoj sociálních vztahů K dospělým: záleží na míře osamostatnění se. K vrstevníkům: kamarádské vztahy. Změny v heterosexuálních vztazích: zaniká antagonismus mezi příslušníky obou pohlaví milostné vztahy, první lásky - krátké

Utváření osobnosti Relativní dotvoření osobnosti: Vyhranění charakterové: volních vlastností, vlastních postojů a názorů. Vytyčují se životní cíle. Vytvoření mravního ideálu osobnosti. Utváření světového názoru – mobilizace morálního idealismu (přijímání krajních stanovisek, doktrinářství, víra v rozum, mládežnický idealismus, morální perfekcionismus, rozporuplnost postojů a názorů).

Děkuji za pozornost