SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanické vlnění Adrian Marek.
Advertisements

Kmitavý pohyb.
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI dostředivé zrychlení.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Periodické pohyby, kmitavé pohyby.
Geometrické znázornění kmitů Skládání rovnoběžných kmitů
Rovnoměrný pohyb Přímočarý – velikost ani směr rychlosti se nemění
ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI
Jak si ulehčit představu o kmitání
Harmonický pohyb Mgr. Alena Tichá.
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Střídavé harmonické napětí a proud
10. Přednáška – BOFYZ mechanické vlnění
3. KINEMATIKA (hmotný bod, vztažná soustava, polohový vektor, trajektorie, rychlost, zrychlení, druhy pohybů těles, pohyby rovnoměrné a rovnoměrně proměnné,
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Mechanické kmitání a vlnění
Popis časového vývoje Pohyb hmotného bodu je plně popsán závislostí polohy na čase. Otázkou je, jak zjistit vektorovou funkci času ~r (t), která pohyb.
Jako se rychlost v průběhu kmitání mění
23. Mechanické vlnění Karel Koudela.
S ložené kmitání. vzniká, když  na mechanický oscilátor působí současně dvě síly  každá může vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru  a oba.
11. Přednáška – BBFY1+BIFY1 kmitání
DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_42.
Rychlost okamžitá rychlost hmotného bodu:
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU.  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu.
K čemu může vést více vlnění
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Rovnoměrný pohyb po kružnici 2
Geometrické znázornění kmitů Skládání kmitů 5.2 Vlnění Popis vlnění
INTERFERENCE VLNĚNÍ.
Kmitavý pohyb matematického kyvadla a pružiny
KYVADLO
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
Derivace –kmity a vlnění
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 03. Harmonické kmitání Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
Mechanika I. Rovnoměrný pohyb po kružnici VY_32_INOVACE_10-10.
SLOŽENÉ KMITÁNÍ.  Působí-li na mechanický oscilátor současně dvě síly, z nichž může každá vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru,
Kmitavý pohyb
Skládání kmitů.
KMITAVÝ POHYB KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha.
Kmity.
KMITÁNÍ A VLNĚNÍ, AKUSTIKA
Kmitání.
Moment setrvačnosti momenty vůči souřadnicovým osám x,y,z
Kmitání mechanických soustav I. část - úvod
Kmitání mechanických soustav 1 stupeň volnosti – vynucené kmitání
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Kmity frekvence f (Hz) perioda T = 1/f (s) w = 2p.f
Mechanické kmitání Mechanické kmitání
Obvody střídavého proudu
Kmitání Kmitání (též oscilace nebo kmitavý děj) je změna, typicky v čase, nějaké veličiny vykazující opakování nebo tendenci k němu. Kmitající systém se.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Mechanické kmitání.
Mechanické kmitání Vlnění a optika(Fyzika) Bc. Klára Javornická Název školy Střední škola hotelová, služeb a Veřejnosprávní akademie s. r. o. Strážnice.
Mechanické kmitání - test z teorie Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Mechanické kmitání, vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Polární soustava souřadnic
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Pohyb po kružnici – příklady
Kmitání Mgr. Antonín Procházka.
ROVNICE POSTUPNÉ MECHANICKÉ VLNY.
Mechanické kmitání, vlnění
Transkript prezentace:

SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI FÁZE HARMONICKÉHO POHYBU

SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI Kmitavý pohyb je průmět rovnoměrného pohybu po kružnici. Kmitavý pohyb je harmonický tehdy, pokud je okamžitá výchylka dána vztahem: Okamžitá výchylka harmonického pohybu je periodickou funkcí času. Mění se periodicky podle funkce sinus. A´ A M´ M r y A, B, A´, B´- krajní body M, M´- bod okamžité výchylky r – poloměr kružnice y S C 0´ ω.t ym B´ B

SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI Úhel ω.t je fáze harmonického pohybu. ω je úhlová frekvence, která je dána vztahem: kde T je perioda. Jednotkou úhlové frekvence je rad.s-1.

SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI Rychlost kmitajícího bodu je: Rychlost harmonického pohybu je rovněž periodickou funkcí času. Mění se podle funkce kosinus. Maximální rychlost bodu je dosažená v rovnovážné poloze. Nejmenší rychlost je dosažená v obou krajních polohách. v0 v ω.t M´ M r ω.t S C 0´

SOUVISLOST KMITAVÉHO POHYBU S ROVNOMĚRNÝM POHYBEM PO KRUŽNICI Zrychlení harmonického pohybu je také periodickou funkcí času a je dáno vztahem: Zrychlení harmonického pohybu se mění s funkcí kosinus. Zrychlení je přímo úměrné okamžité výchylce. Směr zrychlení je opačný vzhledem k okamžité výchylce. V maximální výchylce se kmitající bod zpomaluje, zatímco s klesající výchylkou se zrychluje. M´ M a ω.t S r 0´

FÁZE HARMONICKÉHO POHYBU V čase t = 0 s je fáze harmonického pohybu ω.t = 0 a okamžitá výchylka y je taktéž nula. Pokud je kmitající těleso v jiné poloze než v rovnovážné poloze (y=0) v čase t = 0, pak je okamžitá výchylka dána vztahem: kde výraz (ω.t +φ) je fáze harmonického pohybu; φ je počáteční fáze harmonického pohybu.

FÁZE HARMONICKÉHO POHYBU Počáteční fáze je studována zejména při sledování dvou harmonických pohybů, kdy je určován fázový rozdíl. Fázový rozdíl je dán rozdílem počátečních fázích dvou pohybů: Pokud je fázový rozdíl roven nule nebo sudému násobku π, pak mají oba harmonické pohyby stejnou fázi. Pokud je fázový rozdíl roven lichému násobku π, jedná se o opačnou fázi.

FÁZE HARMONICKÉHO POHYBU Rychlost je tedy dána vztahem: Zrychlení je dáno vztahem: