FY_080_ Elektrický proud v kovech_Stejnosměrný a střídavý el. proud

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Nadpis do sešitu STŘÍDAVÝ PROUD V./2./92.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Rašplování, pilování a broušení dřeva
Fy_104_Elektromagnetické jevy_Vznik střídavého proudu
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování
FY_076_Elektrický proud v kovech_ Elektrický proud
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Fy_102_Elektrické jevy_Elektromotor
Stejnosměrný a střídavý elektrický proud
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce
FY_079_ Elektrický proud v kovech_Elektrický odpor
Autor: Mgr. Libor Sovadina
FY_097_ Rozvětvený elektrický obvod_Výsledný odpor rezistorů za sebou
FY_098_ Elektrický proud v kovech_Reostat
Výsledný odpor rezistorů spojených vedle sebe
Měření a měřidla v technické praxi
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Autor: Mgr. Libor Sovadina
FY_094_Mechanika_ Zákon vzájemného působení těles
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Měření a měřidla v technické praxi
FY_075_Síla, skládání sil_Rovnovážná poloha tělesa
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
FY_074_Síla, Skládání sil_Skládání sil
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Rovnovážná poloha tělesa
Vznik střídavého proudu sinusoida
FY_078_Elektrický proud v kovech_ Elektrické zdroje
FY_077_Elektrický proud v kovech_ Elektrické napětí
Fy_099_Elektrický proud v kovech_Elektrická práce, výkon
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Magnetické vlastnosti látek
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ
Fy_105_ Elektromagnetické jevy_Transformátor
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Národní parky - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Zdroje elektrického napětí
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Elektrický generátor Elektrický generátor je elektrický stroj, sloužící k přeměně jiných druhů energie na energii elektrickou. Nejčastěji se jedná o rotační.
Generátory elektrického napětí
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
PČ_137_Kovy_Nástroje pro ruční zpracování kovů
TÁNÍ – TUHNUTÍ FY_023_Změny skupenství látek_Tání - tuhnutí
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
F_070_Jaderná energie_Jaderná energie Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Fy_104_Elektromagnetické jevy_Vznik střídavého proudu
Elektrický proud Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Výsledný odpor rezistorů spojených za sebou
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
Autor: Mgr. Libor Sovadina
FY-072_Jaderná energie_Jaderná reakce
HOSPODÁŘSKÉ ORGANIZACE - opakování Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Shrnutí učiva III Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
STEJNOSMĚRNÝ ELEKTROMOTOR
Střídavý proud - 9. ročník
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Transkript prezentace:

FY_080_ Elektrický proud v kovech_Stejnosměrný a střídavý el. proud Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. FY_080_ Elektrický proud v kovech_Stejnosměrný a střídavý el. proud Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování učiva Materiál rozvíjí poznatky získané v hodinách fyziky Je určen pro předmět Fyzika a ročník 9.

Stejnosměrný elektrický proud se někdy označuje zkráceně značkou ss nebo DC (direct current). jedná se o elektrický proud, který má stále stejný směr, na rozdíl od proudu střídavého. se stejnosměrným elektrickým proudem se můžeme setkat nejčastěji u hraček, malých elektrospotřebičů (mobil, svítilna, hodinky, fotoaparát a podobně), které jsou napájeny elektrickými články.

Zdroj stejnosměrného proudu Stejnosměrný proud vzniká ve zdroji stálého stejnosměrného napětí, tj. zdroje, který má na jednom z pólů stálý kladný potenciál a na druhém pólu stálý záporný potenciál. Takovým zdrojem je např. : galvanický článek. Elektrický proud z tohoto zdroje má alespoň po určitou dobu stálý směr i velikost. termočlánek fotoelektrických článek dynamo, neboli generátor

Použití stejnosměrného proudu Stejnosměrný proud byl historicky prvním využívaným druhem proudu. O jeho rozšíření se zasloužil svými vynálezy především Thomas Alva Edison. Stejnosměrný proud je nutné použít v obvodech, které využívají jeho vlastností - například proto, že obsahují součástky citlivé na směr proudu. To je například kondenzátor nebo tranzistor. Při výrobě a přenosu proudu na větší vzdálenosti je ale vhodnější střídavý proud z důvodu menších ztrát.

Směr elektrického proudu Směr elektrického proudu je stanoven dohodou od kladného k zápornému pólu zdroje, bez ohledu na skutečný směr pohybu částic nesoucích elektrický náboj(elektronů). Ty se pohybují od záporného pólu ke kladnému pólu. Ve složených elektrických obvodech se směr proudu v jednotlivých větvích určí pomocí Kirchhoffových zákonů. V obvodu se směr elektrického proudu značí šipkou.

Střídavý elektrický proud se někdy značí značkou AC (alternating current). Tento termín označuje elektrický proud, jehož směr se periodicky střídá, na rozdíl od stejnosměrného proudu DC (direct current). (pozn.: říká ti něco značka AC / DC v hudbě ?)

Průběh střídavého proudu Ideálním průběhem střídavého proudu je tzv. harmonický střídavý proud. Okamžitá hodnota harmonického střídavého proudu se v čase mění podle matematické funkce sinus:

Výroba střídavého proudu Střídavý proud vzniká elektromagnetickou indukcí v generátoru, nazývaném alternátor. Alternátor je možné najít například v automobilu

Princip vzniku střídavého proudu Střídavý proud vzniká elektromagnetickou indukcí. Permanentní magnet (rotor) se otáčí uvnitř cívky (stator). Změnou intenzity magnetického pole v okolí cívky vzniká v cívce indukovaný elektrický proud proměnného směru.

Výhody střídavého proudu Hlavní výhodou střídavého proudu je mnohem jednodušší průmyslová výroba a distribuce, než u střídavého proudu jednoduché zvyšování a snižování napětí pomocí transformátorů. vzhledem k tomu, že proud prochází nulou každou půlperiodu, vycházejí přístroje určené k vypínání (vypínače a stykače) a ochraně (pojistky, jističe a chrániče) silových obvodů střídavého proudu konstrukčně mnohem menší a jednodušší. generátory střídavého proudu, na rozdíl od stejnosměrných dynam, nepoužívají komutátory (mechanické střídače), takže jsou jednodušší z hlediska výroby i údržby.

Nevýhody střídavého proudu Hlavní nevýhody střídavého proudu ve srovnání se stejnosměrným: složitější rekuperace (vracení energie do sítě) - tento problém je zmírněn nástupem pokročilé polovodičové techniky. nutnost plně synchronizovat všechny elektrické generátory v celé síti, tak aby pracovaly na stejné frekvenci.

Otázky k opakování tématu Jaký je hlavní rozdíl mezi stejnosměrným a střídavým elektrickým proudem ? Jak se značí stejnosměrný a střídavý elektrický proud ? Jaký je dohodnutý směr stejnosměrného elektrického proudu ? Jak se nazývá křivka popisující průběh střídavého elektrického proudu ? Na jakém principu vzniká střídavý proud ? Jaké jsou výhody střídavého proudu ? Jaké jsou nevýhody střdavého proudu ? Máte doma v zásuvce střídavý, nebo stejnosměrný elektrický proud ?

Použité zdroje: www.wikipedie.org Sin.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001, 5.7.2007 [cit. 2012-12-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sin.svg Alternator 1.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001 [cit. 2012-12-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Alternator_1.svg