Kniha přísloví je příručkou úspěšného života.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Píseň písní Šalomoun byl vyhlášený svou moudrostí a také milostným životem, v Jeruzalémě si postavil veliký harém. Snad proto se zdál jako vhodný patron.
Advertisements

Integrita bezúhonnost
DĚJINY a etika. Dějiny nejsou  prostým sledem událostí  řetězcem důsledků v sobě uzavřených kauzalit  objektivní daností  změnou.
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
5.2 Zjevení interpretační moment Fundamentální teologie,
5.1 Zjevení - konstitutivní moment Fundamentální teologie
Rozbor uměleckého textu
Vzkříšení z mrtvých a druhý příchod Ježíše Krista
Gramatika Vypravování
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Judaismus Petr Machala.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Ježíšova velekněžská modlitba I
Světová náboženství.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Centrum pro katechezi v Olomouci porušuje smlouvu, odvrací se od Boha, ztrácí jeho otcovskou péči. porušuje smlouvu, odvrací se od Boha, ztrácí.
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
Titulek Tvorba titulků a mezititulků. Význam titulků Podstatný prvek struktury textu – slouží k orientaci Utváří první dojem z textu Obsahuje klíčová.
Dal bych všechno co vím za polovinu toho co neznám. „Descartes“
 Poslední přikázání z první desky desatera – příkazy vztahující se k Bohu.  Již ve SZ patřilo toto přikázání k identitě vyvoleného národa.  Židé světili.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
2. TEOLOGIE BIBLE KLÍČOVÁ BIBLICKÁ TÉMATA Vyškov, BŠ EBED Ježíš říká: Zkoumáte Písma a myslíte si, že v nich máte věčný život; a Písma svědčí.
Vypracoval: Jakub Moravec
Filosofie náboženské výchovy Zuzana Svobodová. Učitelství ve starozákonní době Přísloví.
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Syropalestina.
Kniha Žalmů. Název t e hillîm chvály psalmoi žalmy.
LYRICKO – EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
5.1 Zjevení - konstitutivní moment Fundamentální teologie
1. Můj Pane, z hlubin volám. | Úzkostný hlas můj slyš. | Kéž sluch svůj, lkám-li zdola, | v lítosti nakloníš. | Když soudit budeš přísně | sám lidskou.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Typické rysy antropocentrismus - klade se důraz na člověka, na lidský rozum a poznání a pozemský život. Renesanční člověk se vymaňuje ze středověkého způsobu.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Dal bych všechno co vím za polovinu toho co neznám. „Descartes“ „Descartes“ Dal bych všechno co vím za polovinu toho co neznám. „Descartes“
Starověká Palestina Petr Machala.
Pán prstenů: Symbolika Ježíšova příběhu?
1. Buď počátkem to Slovo nám, | jímž učiněn svět! | Nic bez něho | je život v něm, | jas do zemských běd. | A to světlo svítí | do všech temnot žití, |
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
Matoušovo evangelium.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
Islámské umění.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Část 2 EVANGELIA & SKUTKY Matouš Jan Marek Lukáš Skutky Přehledy } }
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
5.1 Zjevení - konstitutivní moment
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Stát Definice, funkce, typy.
Náboženství a fanatismus
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
za polovinu toho co neznám.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Oblast východního pobřeží Středozemního moře
za polovinu toho co neznám.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
za polovinu toho co neznám.
Myšlenky Citáty Přísloví l.p.2007 Laduschka - Atllanka.net.
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Kniha přísloví je příručkou úspěšného života

Kniha přísloví Přísloví nekladou přílišný důraz na velká prorocká témata, dokládají však, jak víra Izraele ovlivňovala běžný život.

Kniha přísloví bystré postřehy, reflexe, intuice vyjádřené stručnými, výstižnými výroky, které z mnemotechnických důvodů bývají rýmované či zvukomalebné

Kniha přísloví Biblická přísloví navíc používají typicky semitský poetický prostředek, totiž paralelismus.

Najdeme zde všechny základní rysy židovské moudrosti : Kniha přísloví Najdeme zde všechny základní rysy židovské moudrosti : pragmatismus zdůvodněný zákonem odplaty, jehož posledním ručitelem je spravedlivý Bůh, dále pozemský pohled na lidskou existenci, která se odehrává jen mezi narozením a smrtí, antropocentrismus, absence typicky jahvistických témat, jako jsou vyvolení Izraele, Smlouva, dějinně spásné události, zjevené Boží slovo, Boží přikázání.

Kniha přísloví Obsah a rozdělení: Kniha Přísloví je soubor sbírek přísloví z různých dob a s různým tematickým zaměřením. Můžeme celou knihu rozdělit na šest částí:

Kniha přísloví Př 1-9: Přísloví Šalomounova – první sbírka Př 10-22: Přísloví Šalomounova – druhá sbírka Př 22,17-24,22: Slova moudrých Př 24,23-34: další doplněk k Šalomounovým příslovím Př 25-29: Ezechiášova sbírka Př 30-31: Menší sbírky

Kniha přísloví význam moudrosti nejmladší část celé knihy obsahuje chválu na moudrost, jejímž počátkem a definicí je „bázeň Boží“,dále rady, jak moudrosti dosáhnout, a různé výstrahy a varování, zvláště před cizí ženou. poslední dvě kapitoly (Př 8-9) o Moudrosti, která oslavuje sama sebe a volá k sobě všechny, kdo po ní touží.

Kniha přísloví

Kniha přísloví

Kniha přísloví

Kniha přísloví

Kniha přísloví

Kniha přísloví

Kniha přísloví

Kniha přísloví

Kniha přísloví

Kniha přísloví

Kniha přísloví

Kniha přísloví