Poznatky z šetření stížností

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
Advertisements

Pracovní smlouva VY_32_INOVACE_ 18 Pracovní smlouva.
Právní problematika pitvy
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 21. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.4.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Teleworking Projekt Cristal. 3 základní okruhy problému  Jak postavit pracovní smlouvu  Rozvržení pracovní doby  Odpovědnostní vztahy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Pracovní poměr Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Legislativní vymezení postavení zástupce ředitele školy
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ místo konání:Kořenov datum konání:
Sociální patologie SCPT SCPA
PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ LIBERECKÉHO KRAJE místo konání:KULK Liberec datum konání:
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Sankční systém trestního práva Přednáška
Financování regionálního školství
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Odměňování pedagogických pracovníků
Individuální vzdělávací plán
Téma 6 Skončení pracovního poměru
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 6. dubna 2016.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Ing. Veronika Dostálková MBA ZÁKONÍK PRÁCE Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
TROCHA PRÁVA DO ZAČÁTKU… TROCHA PRÁVA DO ZAČÁTKU… Liberec 20. srpna 2012.
Předškolní vzdělávání a školní stravování 2010 Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Téma 5 Skončení pracovního poměru Zákoník práce § 48 až 73.
Skončení pracovního poměru JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D. 1.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Kořenov 25. – 26. září 2014.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
Vybrané náměty z připravované novely školského zákona.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
ÚVODEM.
Téma 7 Skončení pracovního poměru
Pracovní smlouva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
9. Tvorba individuálního plánu
Poznatky z kontrol agentur práce
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Pracovně právní vztahy
SEMINÁŘ K PRACOVNĚPRÁVNÍ PROBLEMATICE
Porada s řediteli škol a školských zařízení
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
PEDAGOGIČTÍ PRACOVNÍCI
Téma 6 Skončení pracovního poměru
9. Tvorba individuálního plánu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PRÁVNÍ ZÁLEŽITOSTI Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 13. prosince 2012.
Název vzdělávacího materiálu
Novinky v předškolním vzdělávání
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Hejnice 20. – 21. září 2018.
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2018
Občanská nauka 1. M PRACOVNÍ POMĚR Obr. 1 Povolání (1)
Název projektu: Moderní škola
Transkript prezentace:

Poznatky z šetření stížností Ostrava, 29. května 2006 Mgr. Ivana Jírů

Poznatky z šetření stížností Ve školním roce 2005/2006 přijal OŠMS celkem 80 stížností, které byly vyhodnoceny následovně 1. nedůvodné 19 2. důvodné 4 3. částečně důvodné 11 4. smírné řešení 1 5. stanovisko OŠMS odboru KON 3 6. předáno zřizovateli, řediteli PO 23 7. zaevidováno – na vědomí 1 8. nepřísluší – poučení stěžovatele 5 9. zastaveno 1 10. bezpředmětné 1 11. v řízení 11

Opakující se důvody podání stížnosti Porušování obecně závazných předpisů v oblasti pracovněprávních vztahů: Úpravy nadtarifních složek platu – osobních příplatků, nejčastěji porušovaným právním předpisem stále zůstává § 20a zákona č. 143/1992 Sb. – nejsou zaměstnancům včas = nejpozději v den, kdy nastává změna některé složky platu předány platové výměry a současně nejsou prokazatelně oznámeny a zdůvodněny změny některé ze složek platu Rozvázání pracovního poměru na dobu neurčitou – nadbytečnost v důsledku organizačních změn – nenapadnutelnost v případném soudním sporu Uzavírání pracovních smluv na dobu určitou do 31. 8. (do 30. 6. – porušení) – postup v rozporu s čl. 9, odst. 2 pracovního řádu pro zaměstnance škol a školských zařízení č.j. 14 269/2001-26 Kouření ve školách a školských zařízeních – zákon 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami

Většinou anonymní podání týkající se osobních vztahů ředitele k zaměstnancům – zejména zaměstnávání příbuzných Jednání ředitele a vedení organizace vůči zaměstnancům – diskriminace, vyžadování prací, které nejsou zakotveny v pracovní náplni zaměstnanců Zaměstnávání pedagogických pracovníků, kteří nesplňují kvalifikační předpoklady stanovené právními předpisy – zákon č. 563/2004 Sb. – nekvalifikovaní zaměstnanci by měli obdržet od zaměstnavatele upozornění na nesplnění kvalifikace a na to, že jde o výpovědní důvod, pozor změna § 32

Tělesné tresty vůči dětem, žákům, studentům – zaměstnanci škol a školských zařízení mohou při vzdělávání použít pouze taková opatření vůči dítěti, žákovi, studentovi, která jsou legislativně upravena. V žádném případě nelze tolerovat pohlavek, facku či jiný tělesný trest jako výchovný prostředek. Pracovní náplně u nepedagogických zaměstnanců – přesné vymezení pracovních úkolů. Pracovní náplň je jednostranný příkaz zaměstnavatele, kterým se zaměstnanci blíže vymezují úkoly v rámci sjednané práce v pracovní smlouvě. Bezúhonnost - § 3 zákona č. 563/2004 – za bezúhonného se považuje ten, kdo nebyl pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin nebo za trestný čin nedbalostní spáchaný v souvislosti s výkonem činnosti pedagogického pracovníka, pokud se na něj nehledí, jako by nebyl odsouzen.

Další poznatky: - Organizace akcí školy v zahraničí - Obsah odborného podkladu pro výchovu a vzdělávání žáka – doporučení pedagogického asistenta, nikoliv osobního - Dodržování zákona o ochraně osobních údajů - zasílání zpráv doporučeně, zákonným zástupcům (nikoliv škole) - Zařazení práce korepetitora v ZUŠ (9. PT základní tabulky) - Odhlašování a přihlašování stravy v MŠ - § 2 zákona 561/2004 Sb., a § 4 vyhlášky č. 14/2004 Sb. - působení politických stran ve škole – organizace besed (ZSV, Ov) - oznamování „odpadlé“ výuky rodičům - výkon dozoru nad žáky v době mezi dopoledním a odpoledním vyučováním - medializace školy