STROMY V SUCHÉM DOLE 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mateřská škola POHÁDKA,Zábřeh ČESKÁ REPUBLIKA „PROSTŘEDÍ,VE KTERÉM ŽIJEME“
Advertisements

„Báseň“ Zastav se v tichu….
Báseň Charles R. Swindoll.
Vzduch se tetelí při poledním zvonu, s klekáním nás vítá soumrak, znovu a znovu…
krásný rok, kdy jsme dovršili naši lásku sňatkem.
VY_32_INOVACE_ 03_ Lidé a čas Roční období (SADA ČÍSLO 2)
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov, aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
Trhlina ve džbánu Neklikej Zapni zvuk.
Milé děti, díváte se dobře kolem sebe?
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Je jméno důležité? Jméno - bylo výrazem buď nějaké význačné vlastnosti osoby, jíž bylo dáno, nebo nějakých zvláštních okolností, za nichž se ona osoba.
Jsem vděčný za to, že mohu vytvořit toto přání, protože to znamená, že nejsem chudý... Jsem vděčný za to, že mohu poslouchat štěkot psů na ulici a cítit.
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Vítek Urban prosinec 2004 prima
Jaro Zdenka Suchánková.
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM ZAŠOVÁ.
Zeleň „Den Země”. Na tomto obrázku je vidět udržovanost trávníků a okolních stromů.
Veřejné koupaliště a místo k odpočinku. SOUČASNÁ SITUACE V SOUČASNOSTI NA ÚZEMÍ LEŽÍ BÝVALÁ ČISTIČKA: NÁDRŽ A PŘILEHLÝ DŮM.ČISTIČKA ZABÍRÁ PŘIBLIŽNĚ.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Tundry a polární oblasti
TRVÁNÍ DNE A NOCI.
Dřeviny – listnaté stromy
PROJEKT: Vzdělávací internetové kluby PROJEKT: Vzdělávací internetové kluby Jméno: Adéla Švehlová Jméno: Adéla Švehlová Téma: Příroda a já Téma: Příroda.
Dopis od Boha.
Příroda a já Otázky.
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
Život není procházka růžovou zahradou… A jen těžko si ho takový můžeme udělat… Ale proč by taková nemohla být prezentace?
Stará čínská moudrost (s hudbou) Jedna starší čínská žena měla dvě velké hliněné nádoby. Visely na obou koncích váhadla, které nosila zavěšené na ramenou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_493_Naše město AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
Malujeme = pomáháme Druhého května navštívila naši školu paní Běla Jensenová, zakladatelka a patronka dětského hnutí “Na vlastních nohou“. Stonožkové hnutí.
Moje záliby Přemýšlení Kateřina Veverková
Projekt:Vzdělávací internetové kluby Jméno:Jakub Michálek Téma:Příroda a já.
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem...nejsi sám AC Slavkov u Brna,
Výukový prográmek pro děti 2.třídy ZŠ Roční období
Malá loutková pohádka O zajíčkovi. Kulisy i loutky nakreslily a divadlo si zahrály šikovné děti: Jeník, Markétka, Josef, Anička, Kristýnka, David, Marienka,
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: prosinec 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
VY_32_INOVACE_Čp z 1 Č í slo š ablony: Jak si žije strom po celý rok? Mgr. Pavlína Šantrochová Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Využití krajiny Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Proč rád žiješ? Když chceš, aby se Ti splnily sny, nesmíš dlouho spát...
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_2.2.5 Zvířata na podzim Název sady: Člověk a jeho svět Číslo projektu:
Mateřská škola, Náchod, Havlíčkova 1848
Čím chci být až vyrostu ? Proč zrovna plavčice ? Pomáhá a zachraňuje lidské životy. Má to hodně těžké protože, když se člověk topí je velice těžké si ho.
Les a voda Les i s vodou je důležitá pro nás, živočichy,
VY_32_Inovace_ Jaro - části rostlin Člověk a jeho svět 2.ročník
Čím bych chtěl být až, vyrostu?
J a p o n s k á a č í n s k á p ř í s l o v í.
Báseň Charles R. Swindoll.
Píseň: Anne Murray - Mě potřebuješ.
Heřmánkovice.
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov, aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
„Báseň“ Zastav se v tichu….
Sebepoznání a sebepojetí
Jaro. Jaro JARO jarní rovnodennost měsíce: březen duben květen.
Trhlina ve džbánu.
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.1 ROK a ROČNÍ OBDOBÍ fotografie - vlastní.
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_11_JF LIDÉ A ČAS Prvouka pro 3
Senioři s vnoučaty Velké Losiny 2017.
Tak jsem se zase vydal po dlouhé době k našemu rybníčku, Chtěl jsem vidět, jak tam začíná podzim. Tak se také podívejte.
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
VY_32_Inovace_4.2.8 Využití krajiny
J a p o n s k á a č í n s k á p ř í s l o v í.
Ústav vs. Komunitní služba
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
POROVNÁNÍ Otec jedné velmi bohaté rodiny vzal jednou svého syna na venkov aby mu ukázal v jaké bídě někteří lidé žijí.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Belojarský.
Báseň Charles R. Swindoll.
VY_12_INOVACE_Rů_I_11 Popis uměleckého díla
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Transkript prezentace:

STROMY V SUCHÉM DOLE 2008

JAK JSME TVOŘILI NOVÝ KALENDÁŘ 2008 Chodíte také kolem a pozorujete krásu naší přírody? Obzvláště nyní na jaře, kdy se stromy tak krásně rozpučely a rozkvetly tolika květy? My, děti, pozorujeme okolní památné a staré stromy už delší dobu a jejich výjimečnost nás vedla k myšlence vytvořit z dokumentace této práce dětský kalendář 2008.

JAK JSME TVOŘILI NOVÝ KALENDÁŘ Zajisté by se dalo shromáždit mnohem více námětů, fotografií než omezený prostor ročního kalendáře. Chtěli jsme však, aby nám připomínal naše zážitky, zkušenosti a nové vědomosti o stromech . Společně jsme: malovali, vytvářeli perokresby, lepili, skládali stromy, promítali si obrázky, besedovali se členy správy CHKO, navštívili řadu parků, skládali básničky o stromech.

JAK JSME TVOŘILI NOVÝ KALENDÁŘ Cílem bylo, aby si každý z nás po celý rok mohl řadu pěkných stromů v okolí připomenout tím, že si jednobarevný náčrt stromu sami barevně doplníme podle své fantazie. Předpokládaný rozsah tisku je 100 ks a bude sloužit nejen dětem ve škole v roce 2008, ale i jako propagační materiál školy a obce.

JAK JSME TVOŘILI NOVÝ KALENDÁŘ Být jako on, nemyslet na dějiny. Být jako on, jen vrůstat do krajiny. Prorůstat zem a do hlubin se nořit. Dát trávě stín a své nebe si stvořit. Tam v korunách se člověku dech zatají. Tam v korunách se člověk a strom potkají. Tam v korunách má člověk nebe na dosah. Tam v korunách, tam člověk ztrácí z času strach.

Stromy v okolní přírodě

Návštěva broumovské klášterní zahrady 28.3.2007

Lesy a stromy okolí Suchodola

Akce v lese pro děti 2006 – branný závod s polskou účastí

A CO ŘÍCI O STROMECH NA ZÁVĚR Kořeny. Jak málo jsme se jim věnovali. Vždyť přece nejsou vidět. Co kdyby i lidé měli kořeny jako stromy? Co kdybychom byli vrostlí do země od narození do smrti? Být vrostlí bez pohybu na jednom místě... A přece své kořeny máme! Oč míň jsou vidět, o to jsou pevnější. Jsme vrostlí do země, v níž jsme se narodili, do kultury, v níž jsme vyrostli, do hodnot, v nichž nás vychovali, do přátel, které jsme během života potkali. Náš kořenový systém je ještě složitější než kořeny stromů. Sahá od rodiny až po národ. Jsme stejní jako stromy. Vkořeněni do země, z níž pocházíme, do její kultury a tradic. Spojeni s domovem.

Milý člověče! Jsem dárcem tepla ve tvém krbu za chladných nocí v zimě, jsem dárcem přívětivého chládku v žáru letního slunce. Já jsem dal trámoví tvému obydlí a desku tvému stolu. Ze mne je lože, do kterého uleháš, i kleč tvého rádla. Já jsem dodal topůrko do tvé sekery a branku tvého plotu. Ze mne je dřevo tvé kolébky i tvé rakve. Jsem tím, čím pro blahobyt je chléb a pro krásu kvítko. Slyš tedy mou prosbu: NEPUSTOŠ MĚ!