Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Půdy:.
Advertisements

Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zpracování půdy na zahradě
Okrasné rostliny Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_321, 17. sada, SP
Vznik, složení a význam půd
PEDOSFÉRA = půdní obal Země Vznik půdy a její složky
Evelina Wajtrova REFERÁT listopad 2012
PEDOSFÉRA.
Vznik půd.
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Půdní obal ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová Pedosféra.
Půdy jsou všude kolem nás.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Hnojiva organická Kód VM:
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Planeta Země – Pedosféra
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Léčivé rostliny VY_32_INOVACE_332, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník
Stavba dřeva Svět práce, 7. ročník VY_32_INOVACE_335, 17. sada, SP
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Elektromagnetické jevy
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
PEDOSFÉRA.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Minerální výživa VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.08/Li
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_52_INOVACE_02/1/17_Chemie VODÍK - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. Téma: Pěstování Rostlin zahrada
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: PŮDA
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – pedosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Pedosféra 1 Igor Dostal.
Pedosféra Filip Bordovský.
Zvětrávání a činnost větru
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: květen 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ PEDOSFÉRA – PŮDNÍ OBAL ZEMĚ 6. třída.
Půdní typ Půdní typ je přírodní útvar, jehož vnitřní i vnější uspořádání je výsledkem působení půdotvorných činitelů na matečnou horninu.
01.5 Produkce hnoje, močůvky, výroba kompostu Ing. Magda Pavezová
01.11 Projekt pro úpravy a osetí cvičného pozemku ve dvoře Ing. Magda Pavezová Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován.
Ekosystém přirozený a umělý
PŮDY.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
PŮDOZNALSTVÍ.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě8 - 3 Datum ověření ve výuce: Téma: Výživa půdy - kompost Tématický okruh: Půda Vzdělávací obor: Pěstitelství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Pedosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Hnojiva aneb přikrmování rostlin. Rozdělení hnojiv a) podle skupenství pevná hnojiva kapalná hnojiva b) podle působení na rostliny přímá hnojiva – obsahují.
Půda Anotace: Materiál je určen k výuce pracovních činností (pěstitelství) v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o půdě, jejím vzniku.
Půda (pedologie) Půda tvoří nejsvrchnější vrstvu zemské kůry, je prostoupená vodou,vzduchem a organismy, vzniká v procesu pedogeneze pod vlivem vnějších.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva týkajícího se průmyslových hnojiv a.
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
PEDOSFÉRA.
Název prezentace (DUMu): Půda
Pedosféra.
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_147_ Půda
PEDOSFÉRA Přírodopis 9. třída Zpracovala: Mgr. Jana Richterová
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_13_Půda
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
PŮDA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Půdy Podle velikosti částic rozlišujeme půdní druhy:
Sada 3 Rozmanitost přírody ZŠ a MŠ Dešná
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s. Číslo projektu: CZ. 1
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Půdy.
Nauka zabývající se půdami = PEDOLOGIE
Půdy.
Transkript prezentace:

Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE Prezentace seznamuje žáky se vznikem a vlastnostmi půdy, zpracování půdy na zahradě a výživou rostlin. Formou otázek si žáci prohlubují a opakují získané znalosti z této oblasti. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy  Žáci umí vybrat vhodné pomůcky ke zpracování půdy, orientují se ve výživě rostlin. Pro koho je materiál určen  Žáci 6. ročníku ZŠ Autor  Mgr. Martina Špačková Datum vzniku  30. 10. 2011 Vzdělávací oblast  Člověk a svět práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

PŮDA Svět práce – 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

P Ů D A Vznik půdy Vlastnosti půdy Výživa rostlin Zpracování půdy na zahradě Otázky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

VZNIK PŮDY Půda je přírodní útvar, který vzniká působením půdotvorných činitelů na horninu. Působením těchto činitelů dochází k rozpadu horniny, jehož výsledkem je půdotvorný substrát. Při následném půdotvorném procesu z něj vzniká vlastní sypká půda. Tento děj označujeme jako zvětrávání. Minerální podíl půdy, který vznikl zvětráváním horniny, je biologickými jevy obohacován o organickou půdní hmotu – humus. Humus vzniká tlením zejména zbytků rostlin zapracovaných do půdy. Na rozkladu organické hmoty se podílejí půdní mikroorganismy. Člověk ovlivňuje kvalitu půdy obděláváním a přihnojováním statkovými a průmyslovými hnojivy. Část půdy, kterou používáme pro pěstování rostlin v truhlíku, v květináči nebo pro laboratorní rozbory, je zemina. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

VLASTNOSTI PŮDY Úrodnost – vlastnost půdy, která je závislá na dalších vlastnostech: zrnitost, půdní struktura, půdní reakce, obsah uhličitanu vápenatého, obsah humusu. Zrnitost – je určena obsahem částic (kamení, písku, jílu) v půdě. Půdní struktura – je tvořena shluky půdních částic, drobty, hrudkami. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

VLASTNOSTI PŮDY Půdní reakce – důležitá chemická vlastnost půdy, jejím měřením zjišťujeme obsah volných vodíkových iontů (pH) v půdním výluhu. Obsah uhličitanu vápenatého – v přírodě se vyskytuje ve formě vápence, používá se ke hnojení. Obsah humusu – posuzuje se podle zbarvení suché půdy. Čím je barva tmavší, tím více humusu půda obsahuje. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

VÝŽIVA ROSTLIN Rostliny potřebují ke svému růstu živiny. Při jejich úbytku je do půdy dodáváme hnojením. Organická hnojiva (např. kompost, zelené hnojení, hnůj). Průmyslová hnojiva (dusíkatá, draselná, fosforečná, vápenatá, kombinovaná). Na zahradě dáváme přednost zelenému hnojení. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

ZPRACOVÁNÍ PŮDY NA ZAHRADĚ Rytí – na zahradách používáme ruční nářadí. Rytí provádíme nejčastěji na podzim po sklizni. Při rytí zaryjeme do půdy zbytky rostlin zbylé po sklizni nebo rostliny určené k zelenému hnojení. Před setím nebo výsadbou rostlin musíme povrch pozemku srovnat. K této práci používáme železné hrábě. Hráběmi rozrušíme zbylé hroudy a pozemek uhrabeme. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

ZPRACOVÁNÍ PŮDY NA ZAHRADĚ Pro usnadnění práce může sloužit i tzv. malá zahradnická mechanizace: stroje pro zpracování půdy – tažné stroje (malotraktory), pracovní stroje (pluhy), kombinované stroje (radličky) apod. stroje na ošetřování rostlin – postřikovače (na vodu), žací stroje (na sekání trávy), drtiče větví, vysavače listí apod. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

OTÁZKY Co je to humus a jak vzniká? Které znáš půdní druhy? Podle čeho se odhaduje obsah humusu v půdě? Podle čeho rozdělujeme hnojiva? Jak se zpracovává půda na zahradě na podzim? Které nářadí se používá na zahradě? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.

Použité zdroje [cit. 2011 – 10 – 30]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Erkelenzer_Land.jpg DYTRTOVÁ, R. a kolektiv. Praktické činnosti pro 6. – 9. ročník základních škol. Pěstitelství. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1997. ISBN 80 – 7168 – 448 – 1. s. 30 - 38 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Špačková.