Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – 29. 3. 2006 PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Knihovny Zlínského kraje v roce 2013 Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje , Kroměříž.
Advertisements

Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
Regionální funkce knihoven, Pardubice, Meziknihovní služby: platforma pro spolupráci knihoven Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR.
Regionální funkce knihoven v Jihočeském kraji Lidmila Švíková.
Ladislava Zemánková, NK ČR Regionální funkce: nějak bylo, nějak bude!? Ladislava Zemánková, NK ČR Knihovny v pavučině spolupráce.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
Regionální funkce a meziknihovní služby Jindřiška Pospíšilová a Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
Průzkum výkonu a struktura smluv na zajištění RF Marie Nádvorníková (Vědecká knihovna v Olomouci) Brno, 23. dubna 2002.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Veřejné knihovny v regionu Blansko a Boskovice – proměny a srovnání Setkání starostů a knihovníků okresu Blansko
K r a j s k á k n i h o v n a F r a n t i š k a B a r t o š e Seminář pracovníků profesionálních knihoven ve Zlínském kraji Zlín, 18. května 2006 PhDr.
Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně 1 Zajištění vybraných regionálních funkcí na úrovni střediskových knihoven PhDr. Zdeňka Friedlová.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
Spolupráce knihoven paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová IV. seminář knihoven paměťových institucí Zlínského kraje Státní okresní archiv Zlín -
Královéhradecký kraj Standardy VKIS v praxi Celostátní seminář knihovníků Pardubice 1. listopadu 2005 Eva Semrádová Studijní a vědecká knihovna v Hradci.
Pravidla pro zajištění regionálních funkcí v Pardubickém kraji Seminář RF – Pardubice.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Knihovny muzeí a galerií Zlínského kraje zpráva o činnosti Iveta Mátlová Slovácké muzeum v Uherském Hradišti XXX. seminář knihovníků muzeí a galerií Národní.
CPVŠK, České Budějovice Novela Knihovního zákona Co je nového? Iva Prochásková, UK UPa.
I N T E R N E T I Z A C E K N I H O V E N Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva Peprníčková,
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
 asi 60 km od Olomouce  Středisková obec  Necelé 2000 obyvatel  Středisková knihovna  Obsluhuje 12 knihoven  1 pracovník profesionální  úvazek na.
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Zajištění regionálních funkcí formou objednávky knihovnických služeb PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše se sídlem ve Zlíně.
Výsledky činnosti neprofesionálních knihoven okresu Brno-venkov 2009 Modřice M. Kubíková.
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
1 Regionální funkce v roce 2005 „ Několik“ údajů z výroční zprávy Praha, 1. června řádné zasedání sekce SDRUK pro RF.
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Současný stav regionálních funkcí v ČR Knihovnická dílna 2006 Praha, 7. dubna 2006.
Jsou muzejní knihovny knihovnami veřejnými? Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
1 Regionální funkce v roce 2004 Výchozí stav pro krajské spravování RF Pardubice, 1. listopadu 2005 Celostátní seminář.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
9. Knihovna jako centrum komunitních aktivit a kreativity 14. Knihovna jako garant přístupu k internetu 15. Regionální funkce 16. Aktualizovat a zavést.
POČET OBSLUHOVANÝCH KNIHOVEN POČET METODIKŮ 25,78 (PK: 23,18) 25,46 (PK: 22,06) 24,53 (PK 21,53) Počet metodických návštěv 936 (1,35;
Služby knihoven knihovnám v roce Regionální služby  Knihovna BBB v Uh. Hradišti je pověřenou knihovnou z hlediska RF  Knihovna BBB zajišťuje výkon.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Výkon regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v roce 2014 v celostátním srovnání Porada ředitelů pověřených knihoven Jihomoravského kraje Městská knihovna.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
FINANCOVÁNÍ SOCILÁNÍCH SLUŽEB V ROCE 2016 SPOLUÚČAST OBCÍ ORP NA FINANCOVÁNÍ.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Metodická pomoc obcím Porada se starosty obcí Pardubického kraje
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Pět let RF v číslech úspěchy, rozpaky, hledání
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Knihovna Kroměřížska Odborný seminář
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Obsah veřejných rozpočtů III
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Výroční zpráva o plnění regionálních funkcí krajských knihoven na území ČR za rok 2015 Vícezdrojové financování – možný trend regionálních funkcí… PORADA.
Michal Šperling - EUREDIS
PORADA RF Holasovice
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Nová koncepce regionálních funkcí knihoven ve Zlínském kraji
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
Ing. Stanislava Správková
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Automatizace venkovských knihoven – nutnost či luxus
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše

Veřejné knihovny ve Zlínském kraji Veřejné knihovny zřizované obcemi Profesionální veřejné knihovny (krajská knihovna, městské knihovny a knihovny větších obcí) Vysokoškolské, školní, odborné knihovny

Veřejné knihovny v okrese Zlín Krajská knihovna Františka Bartoše + 15 poboček Univerzitní knihovna UTB ve Zlíně 10 profesionálních knihoven – (městské knihovny a knihovna ve Štítné n. Vláří) + 15 poboček 76 knihoven zřizovaných obcemi + 3 pobočky Odborné a školní knihovny

Regionální funkce knihoven podle knihovního zákona Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další jí pověřené knihovny poskytují základním knihovnám v kraji především poradenské, vzdělávací a koordinační služby, budují výměnné fondy a zapůjčují výměnné soubory knihovních dokumentů a vykonávají další nezbytné činnosti napomáhající rozvoji knihoven (§ 2, odst. h)

Regionální funkce = služby knihovnám Odborné služby poskytované krajskou a dalšími k tomu pověřenými knihovnami knihovnám a jejich provozovatelům: městským, obecním, školním, odborným aj. Cíl – udržení kvality a zlepšení služeb uživatelům

Proč vznikly regionální funkce knihoven Právo občanů na rovný a svobodný přístup k informacím a kulturním hodnotám nezávisle na místě bydliště Udržení profesionální úrovně zpracování a evidence fondů Rozšíření nabídky služeb pro uživatele, internet Efektivnost, využití spolupráce

Regionální funkce – principy Spolupráce Dobrovolnost Odbornost Efektivnost Rovnováha centralizace a decentralizace

Právní rámec regionálních funkcí knihoven Zákon č. 257/2001 Sb. – knihovní zákon Metodický pokyn MK ČR k regionálním funkcím knihoven ( ) Zásady poskytování regionálních funkcí ve Zlínském kraji v roce 2006 Smlouvy mezi provozovateli knihoven

Knihovny zajišťující výkon regionálních funkcí ve Zlínském kraji Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně Pověřené knihovny pro výkon RF v okresech  Knihovna Kroměřížska v Kroměříži  Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti  Masarykova veřejná knihovna ve Vsetíně Další profesionální (střediskové) knihovny na základě objednávky služeb

Knihovny poskytující služby knihovnám v okrese Zlín KKFB Zlín Městské a střediskové knihovny: Brumov-Bylnice, Fryšták, Luhačovice, Napajedla, Otrokovice, Slavičín, Slušovice, Štítná n. Vláří, Valašské Klobouky, Vizovice

Financování regionálních funkcí knihoven 2002 – 2004 – stát prostřednictvím dotačního programu MK ČR Od roku 2005 – Zlínský kraj formou dotací pověřeným knihovnám a příspěvku do rozpočtu krajské knihovny

Financování RF v r OkresČástka Zlín Kroměříž Uherské Hradiště Vsetín Zlínský kraj celkem

Financování RF – krajské funkce + okres Zlín Mzdy, pojištění a související náklady (1.252 tis.) Nákup výměnných fondů a materiálu (294 tis.) Nákup služeb od jiných knihoven (666 tis.) Provozní náklady (nájmy, energie, doprava, telefon, internet, pojištění, služby výpočetní techniky (222 tis.)

Služby RF – krajské funkce + okres Zlín – I. Poradenská a konzultační činnost včetně pomoci při zpracování projektů – 262 metodických návštěv, 701 konzultací Vzdělávání knihovníků, školení, kursy – 26 akcí, 368 účastníků Semináře, porady – 10 akcí, 115 účastníků Půjčování výměnných knihovních souborů 175 souborů, svazků v souborech

Služby RF – krajské funkce + okres Zlín – II. Pomoc při revizi a aktualizaci knihovních fondů obecních knihoven – 11 revidovaných knihoven, k.j. Nákup a zpracování knihovních fondů zakoupených z prostředků obcí – 67 knihoven, zpracovaných k.j. Zpracování knihovnické statistiky – 117 statistických výkazů a sumářů

Stačí služby regionálních funkcí knihoven pro zajištění optimálního provozu knihoven? Nezastupitelná role zřizovatele (provozovatele) knihovny – obce Zodpovědnost zřizovatele knihovny podle knihovního zákona Zodpovědnost zřizovatele knihovny vůči jejím uživatelům – občanům

Zodpovědnost zřizovatele knihovny podle knihovního zákona Evidence a revize knihovních fondů (§ 16) Dodržení postupu při vyřazování (§17) Odpovídající umístění a ochrana knihovních fondů (§ 18) Dostupnost služeb včetně internetu (služby bezplatné a za úhradu nákladů), rovný přístup, knihovní řád (§ 4) Zpřístupnění internetu do (§ 24)

Zodpovědnost zřizovatele knihovny vůči jejím uživatelům – občanům Péče o příjemné a kulturní prostředí v knihovně, vhodný nábytek, technika, osvětlení, sociální zázemí Péče o budování knihovního fondu – příruční knihovna (slovníky, encyklopedie, pravidla pravopisu, základní příručky), regionální literatura, doporučená školní četba,… Internet – zmnohonásobení dostupnosti informací, přístup k informacím z veřejné správy, komunikace s veřejnou správou, občanské a turistické informace

Připojení knihoven zřizovaných obcemi a městy na internet 11 profesionálních knihoven + 7 poboček KKFB 66 neprofesionálních knihoven Stav k dalších knihoven má podáno žádost. Termín do Připravena novela knihovního zákona.

Klasická a nová role knihoven Bohatství přístupné všem – knihovní sbírky Informační centrum Místo pro komunikaci s veřejnou správou Prostor pro vzdělávání a volný čas

Abychom nezapomněli: „Nejpřístupnější prostředek vzdělání jsou knihy, ve kterých o všech věcech pokroku známosti uloženy jsou“ učitel J. Jeřábek na první valné hromadě čtenářského spolku ve Zlíně 2. února 1886

Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Děkuji Vám za pozornost Kontakt: PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše, příspěvková organizace, Zlín Tel.: