11. srpna 2013VY_32_INOVACE_100317_Obchodni_spolecnosti_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Právní forma organizace
Zsv.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Podnikání – obchodní společnosti
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 4. duben 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.8.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04B1 Autor Ing. Anna Tichopádová Období vytvoření Srpen-září.
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
Vlastnická struktura českých stavebních firem
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
STÁTNÍ PODNIK.
ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Obchodní provoz.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Právní subjekty v podnikání
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Obchodní společnosti I.
Výchova k občanství 9.ročník
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Společnost s ručením omezeným
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

11. srpna 2013VY_32_INOVACE_100317_Obchodni_spolecnosti_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Podnik  je souhrn věcných hodnot, pohledávek a jiných práv a penězi ocenitelných hodnot, které slouží k podnikatelské činnosti Podnikání  je soustavná činnost provozovaná samostatně podnikatelem, vlastním jménem a na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku

Fyzické osoby  lidé jako přirození nositelé práv a povinností  způsobilost podnikat nabývají dovršením 18-ti let Právnické osoby  útvary vytvořené lidmi a považované podle zákona za samostatné právní subjekty (např. společnosti, družstva) Oprávněnými podnikateli v ČR jsou osoby tuzemské i zahraniční, fyzické i právnické, které jsou zapsány buď v obchodním rejstříku, v živnostenském rejstříku nebo v jiné evidenci.

 je právní subjekt – má právo vstupovat do právních vztahů vlastním jménem  provozuje svou činnost samostatně – rozhoduje se sám podle situace na trhu  vymezuje si předmět podnikání  nese podnikatelské riziko  hospodaří s majetkem  podniká na vlastní účet a vede účetnictví

Státní  státní podniky  podniky s veřejně prospěšnou činností Družstevní  zemědělská družstva  výrobní družstva  bytová družstva  spotřební družstva Soukromé  s registrací u živnostenského úřadu  se zapsáním do obchodního rejstříku

Rozlišujeme čtyři typy obchodních společností:  veřejná obchodní společnost  komanditní společnost  společnost s ručením omezeným  akciová společnost

 je název, pod kterým podnikatel jedná při své podnikatelské činnosti  musí se odlišovat od obchodních jmen jiných podnikatelů U fyzických osob  je to jméno a příjmení, může obsahovat dodatek odlišující osobu podnikatele a druh podnikání (Josef Novotný, pekařství) U právnických osob  je to název, pod kterým je podnik zapsán v obchodním rejstříku, zpravidla označuje předmět podnikání  může být i vymyšlený  musí vždy obsahovat dovětek označující právní formu

 kdo se účastní podnikání  jak obstarat potřebný kapitál  jak a kdo bude ručit za závazky podniku (ručení)  kdo podnik povede  jak bude rozdělován zisk a kdo bude hradit ztrátu  jak podnik zanikne

 ručením rozumíme povinnost podnikatele poskytnout záruku za závazky vyplývající z podnikání svým majetkem Rozlišujeme :  omezené ručení – podnikatel ručí pouze svým kapitálovým vkladem  neomezené ručení – podnikatel ručí celým svým majetkem  přímé ručení – každý společník ručí za závazky společnosti Věřitel může vymáhat dluh od kteréhokoli společníka. Společníci nemají právo žádat, aby věřitel nejprve vymáhal dluh od společnosti jako celku ( např. u v.o.s. )  solidární ručení – společníci ručí společně za všechny závazky společnosti

Řízení zahrnuje dvě oblasti :  vedení podniku (úpravu vnitřních vztahů)  zastupování podniku navenek (úpravu vnějších vztahů podniku ke třetím osobám)  podnik může být řízen podnikatelem osobně  tato forma se uplatňuje u soukromých podniků, živností a obchodních společností osobních  u kapitálových obchodních společností řídí podnik statutární orgán, může jím být jednotlivec (jednatel, ředitel ) nebo kolektiv (představenstvo )

 zřizuje je stát  jejich zakladatelem může být buď příslušné ministerstvo nebo orgány místní správy (obecní úřady, magistráty)  zákon o státním podniku rozlišuje dva typy státních podniků:  podniky zaměřené na podnikatelskou činnost  podniky pro uspokojování veřejně prospěšných zájmů  veřejně prospěšné podniky obvykle nejsou ziskové

Neziskové organizace  jsou právnické osoby, jejichž posláním je uspokojovat potřeby lidí s pomocí státu nebo nepodnikatelské sféry  státní neziskové organizace mohou mít tyto dvě formy:  rozpočtové organizace  příspěvkové organizace  státní podnik zřizuje zakladatel vydáním zakládací listiny (musí požádat o zápis do obchodního rejstříku)  datum zápisu do obchodního rejstříku je dnem vzniku státního podniku 

Rozpočtové organizace  jsou zřizovány státem k zajišťování služeb zejména v oblasti školství, státní správy, obrany, bezpečnosti státu  všechny případné příjmy odvádějí do státního rozpočtu a na všechny schválené výdaje ze státního rozpočtu čerpají  jsou tedy na státní rozpočet napojeny všemi příjmy a výdaji Příspěvkové organizace  jsou zřizovány státem zejména v oblasti kultury a školství (divadla, kina, galerie, muzea)  protože výdaje jsou zpravidla vyšší než příjmy, plánovaný rozdíl příjmů a výdajů čerpají ze státního rozpočtu ve formě příspěvků na svou činnost  jsou tedy na státní rozpočet napojeny příspěvkem

Ručení  podnik ručí za své závazky svým majetkem, stát za závazky podniku neručí Řízení a kontrola  podnik řídí ředitel, který je také statutárním orgánem a zastupuje podnik navenek Jmenuje ho zakladatel Kontrolní orgán  je jím dozorčí rada Rozdělení zisku  z vytvořeného zisku podnik musí zaplatit daně a zbytek zisku rozděluje podle potřeby na zajištění své další činnosti

 jsou právnické osoby, které provozují podnikatelskou činnost  dávají možnost podnikat ve velkém rozsahu a s velkým kapitálem při omezení rizika pro jednotlivé spolupodnikatele  podniky soukromých podnikatelů (jednotlivců) mají sice některé výhody, ale i závažné nevýhody výhody  jednotlivec je ve všem rozhodující osobou  jeho rozhodování je tedy pružné a včasné nevýhody  soukromého podnikatele je zpravidla nedostatek kapitálu  příliš velké podnikatelské riziko a neúměrně vysoké pracovní zatížení podnikatele

 jsou právnickými osobami založenými za účelem podnikání  můžeme je rozdělit do dvou skupin:  společnosti osobní (v.o.s a k.s.)  společnosti kapitálové (s.r.o. a a.s.)

 všichni nebo alespoň někteří společníci ručí za závazky společnosti neomezeně  tyto společnosti jsou zpravidla řízeny přímo jednotlivými společníky (osobní účast společníků na řízení společnosti)  jejich kapitál je získáván obvykle z vkladů menšího počtu společníků  nemají ze zákona předepsanou minimální výši základního kapitálu  patří sem veřejná obchodní společnost a komanditní společnost

 společníci neručí za závazky společnosti vůbec nebo je jejich ručení omezeno určitým způsobem, např. výší zapsaného nesplaceného vkladu  jsou to společnosti obvykle většího rozsahu  osobní účast společníků na řízení není vyžadována  jejich řízení je zpravidla svěřeno profesionálním manažerům  tyto společnosti mají předepsané statutární orgány  zákon těmto společnostem ukládá povinnost vložit základní kapitál v předepsané minimální výši a také povinnost vytvořit rezervní fond  kapitál je získáván od většího počtu osob ve formě vkladů nebo akcií  patří sem společnost s ručením omezeným a akciová společnost

KLÍNSKÝ, Petr. Ekonomika1. Praha: EDUKO nakladatelství s.r.o., ISBN NOVOTNÝ, Zdeněk. Základy podnikové ekonomiky: aktualizované vydání k Břeclav: Moraviapress, ISBN Prezentace byla vytvořena v MS PowerPoint 2010