Dotace z eu a jiných zahraničních zdrojů v období V OBLASTI KULTURY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
ÚVOD. ZMĚNY OPROTI INTERREG IIIA samostatný cíl strukturálních fondů = posílení významu, zvýšení objemu finančních prostředků pro českou stranu, zvýšení.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Fond mikroprojektů Euroregionu Praděd Porovnání podmínek Fondu v rámci programu OPPS a nového programu Interreg V-A
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Seminář: Společná strategie – projektové aktivity Jihomoravského kraje a Trnavského samosprávného kraje , Masarykovo muzeum v Hodoníně.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Integrovaný regionální operační program
Individuální projekt OP VVV
Prioritní osa 2 Interreg V-A Česká republika – Polsko Společný sekretariát, Hálkova 2, Olomouc
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Cestovní ruch v přeshraniční spolupráci
Operační program životní prostředí
Závěrečná konference projektu
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Transkript prezentace:

Dotace z eu a jiných zahraničních zdrojů v období 2014-2020 V OBLASTI KULTURY

Dotace z eu a jiných zahraničních zdrojů v období 2014-2020 V OBLASTI KULTURY INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM OP PŘESHRANIČNÍ SPOLUPRÁCE SK – ČR = INTERREG V OP ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ OP ZAMĚSTNANOST CENTRAL EUROPE 2020 INTERREG EUROPE MEZINÁRODNÍ VISEGRÁDSKÝ FOND KREATIVNÍ EVROPA EVROPA PRO OBČANY EHP FONDY

Integrovaný regionální operační program

Integrovaný regionální operační program Struktura Prioritní osa Alokace EFRR (EUR) 1 – Infrastruktura - konkurenceschopné, dostupné a bezpečné regiony 1,6 mld. EUR 2 – Lidé – zkvalitnění veřejných služeb a podmínek života pro obyvatele regionů 1,7 mld. EUR 3 – Instituce – dobrá správa území a zefektivnění veřejných institucí 0,8 mld. EUR 4 – Komunitně vedený místní rozvoj 390 mil. EUR

Kulturní a přírodní dědictví – 425 mil. EUR Integrovaný regionální operační program Prioritní osa 3 - Dobrá správa území a zefektivnění veřejných institucí Kulturní a přírodní dědictví – 425 mil. EUR památky na Seznamu UNESCO a památky zařazené mezi kandidáty na zápis do tohoto Seznamu národní kulturní památky a kulturní památky uvedené na Indikativním seznamu národních kulturních památek nejvýznamnější muzea národního významu knihovny zřizované kraji revitalizace, ochrana a zpřístupnění památek a parků/zahrad; posílení ochrany, dlouhodobého uchování, digitalizace, zpřístupnění a využívání sbírkových a knihovních fondů Příjemci: vlastníci kulturního a přírodního dědictví

Integrovaný regionální operační program Prioritní osa 3 - Dobrá správa území a zefektivnění veřejných institucí TYPY PŘÍJEMCŮ Organizační složky státu a jejich příspěvkové organizace Obce a organizace zřizované nebo zakládané obcemi Kraje a organizace zřizované nebo zakládané kraji Dobrovolné svazky obcí a organizace zřizované nebo zakládané dobrovolnými svazky obcí NNO Spolky, zájmová sdružení právnických osob Církve a náboženské spol. a organizace zřizované nebo zakládané církvemi a náboženskými společnostmi CÍLOVÉ SKUPINY Návštěvníci, obyvatelé Vlastníci a správci kulturního a přírodního dědictví Subjekty v kulturních a kreativních průmyslech

OP Přeshraniční spolupráce slovenská republika – česká republika interreg v

OP Přeshraniční spolupráce slovenská republika – česká republika = interreg v sTRUKTURA Prioritní osa Alokace EFRR 1 – Využívání inovačního potenciálu 14,4 mil. EUR 2 – Kvalitní životní prostředí 60,4 mil. EUR 3 – Rozvoj místních iniciativ 9,9 mil. EUR 4 – Technická pomoc 5,4 mil. EUR Celkem 90,1 mil. EUR

OP Přeshraniční spolupráce Prioritní osa 2 - kvalitní životní prostředí Zachování, ochrana, podpora a rozvoj kulturního a přírodního bohatství (51,4 mil. EUR / 57 %) zlepšení stavu přírodních a kulturních památek zvýšení dostupnosti a zlepšení přístupu těchto památek zlepšením kvality silnic II. a III. třídy příprava a budování cyklostezek k propojení těchto památek

OP Přeshraniční spolupráce Prioritní osa 2 - kvalitní životní prostředí PŘÍKLADY AKTIVIT Investiční aktivity zaměřené na zlepšení technického stavu přírodních a kulturních památek s cílem dalšího využití přírodního a kulturního dědictví. Investiční aktivity na zvýšení dostupnosti lokalit s přírodními a kulturními památkami prostřednictvím zlepšení kvality vybraných úseků cest II. a III. třídy. Investiční a neinvestiční aktivity na zlepšení přístupu k přírodním a kulturním památkám (např. značení, oddychové zóny) realizované ve formě doplňkových aktivit. V rámci fondu mikroprojektů mohou být implementovány jako plnohodnotné aktivity.

OP Přeshraniční spolupráce Prioritní osa 2 - kvalitní životní prostředí Příklady aktivit - pokračování Plánování, příprava a budování cyklistických cest s důrazem na zlepšení propojení kulturních a přírodních významných lokalit ve formě doplňkových aktivit. Aktivity na prezentaci přírodního a kulturního dědictví realizované ve formě doplňkových aktivit. Činnosti propojující tvorbu ucelených tematických produktů založených na využívání přírodního a kulturního dědictví. Pozn.: ucelený produkt znamená integrování většího počtu prostorových nebo tematicky souvisejících prvků/ objektů do jednoho produktu, který má potenciál přilákat větší množství návštěvníků.

OP Přeshraniční spolupráce Prioritní osa 2 - kvalitní životní prostředí - Typy příjemců, CÍLOVÉ SKUPINY TYPY PŘÍJEMCŮ Stát a jeho organizační složky Územní samospráva a její organizační složky Organizace zřízené státem, krajem, obcí, městem, sdružením obcí… NNO Zájmová sdružení právnických osob Okresní a krajské organizace cestovního ruchu Evropské seskupení územní spolupráce CÍLOVÉ SKUPINY Obyvatelé příhraničního regionu Návštěvníci příhraničního regionu

OP Přeshraniční spolupráce Prioritní osa 3 - rozvoj místních iniciativ Posílení institucionálních kapacit, VS, spolupráce institucí a občanů (9 915 341 / 11 %) Příklady aktivit Společné plánování, strategie a studie v příhraničním regionu. Zvyšování institucionálních kapacit a zručností organizačních struktur v oblastech efektivní správy, vzdělávání, kulturního a přírodního dědictví. Vytváření a upevňování partnerství a sítí přeshraničních struktur.

OP Přeshraniční spolupráce Prioritní osa 3 - rozvoj místních iniciativ - Typy příjemců, CÍLOVÉ SKUPINY TYPY PŘÍJEMCŮ Stát a jeho organizační složky Územní samospráva a její organizační složky Organizace zřízené státem, krajem, obcí, městem, sdružením obcí… NNO Evropské seskupení územní spolupráce Školy, vzdělávací instituce Komory a zájmová sdružení právnických osob CÍLOVÉ SKUPINY Obyvatelé příhraničního regionu Zaměstnanci místní a regionální samosprávy Podnikatelské subjekty působící v příhraničním regionu

OP Přeshraniční spolupráce PARAMETRY PROGRAMU 1. princip vedoucího partnera 2. splnění min. tří kritérií ze čtyř: společná – příprava, realizace, personál, financování

Op životní prostředí

STRUKTURA OPŽP 1 – zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní Prioritní osa Alokace z ERDF a ES 1 – zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní 768,7 mil. EUR 2 – zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech 453,8 mil. EUR 3 – odpady a materiálové toky, ekolog. zátěže a rizika 458,8 mil. EUR 4 – ochrana a péče o přírodu a krajinu 351,7 mil. EUR 5 – energetické úspory 529,6 mil. EUR 6 – technická pomoc 73,8 mil. EUR Celkem 2,636 mld. EUR

Prioritní osa 5 energetické úspory Specifický cíl: 5.1 Snížit energetickou náročnost u veřejných budov a zvýšit využití obnovitelných zdrojů energie. 5.2 Dosáhnout vysokého energetického standardu nových veřejných budov.

Prioritní osa 5 energetické úspory TYPY PODPOROVANÝCH PROJEKTŮ Celkové nebo dílčí energeticky úsporné renovace veřejných budov: Zateplení obvodového pláště budovy. Výměna a renovace (repase) otvorových výplní. Realizace stavebních opatření majících prokazatelně vliv na energetickou náročnost budovy nebo zlepšení kvality vnitřního prostředí. Realizace systémů nuceného větrání s rekuperací odpadního tepla. Realizace systémů využívajících odpadní teplo.

Prioritní osa 5 energetické úspory Výměna zdroje tepla pro vytápění nebo přípravu teplé užitkové vody využívajícího pevná nebo tekutá fosilní paliva za účinné zdroje využívající biomasu, tepelná čerpadla, kondenzační kotle na zemní plyn nebo zařízení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla (mikrokogenerace) využívající obnovitelné zdroje nebo zemní plyn. Instalace solárně-termických kolektorů pro přitápění nebo pouze přípravu teplé vody. V rámci renovací památkově chráněných budov budou podporovány rovněž dílčí aktivity vedoucí ke snížení energetické náročnosti budovy bez ohledu na dosažení parametrů pro celkovou energetickou náročnost budovy.

Prioritní osa 5 energetické úspory TYPY PŘÍJEMCŮ Organizační složky státu, státní příspěvkové organizace, státní organizace zřízené zvláštním zákonem Příspěvkové organizace obcí, příspěvkové organizace krajů, obce, kraje, svazky obcí Veřejné výzkumné instituce, veřejné a státní vysoké školy, školské právnické osoby Účelová zařízení církví nebo náboženských společností, spolky Obecně prospěšné společnosti Jiné subjekty sloužící veřejnému zájmu, zejména organizační složky obcí, organizační složky krajů Obchodní společnosti vlastněné ze 100 % obcemi či jinými veřejnoprávními subjekty CÍLOVÉ SKUPINY Vlastníci veřejných budov

Op ZAMĚSTNANOST

OP ZAMĚSTNANOST STRUKTURA Prioritní osa Alokace EFRR (EUR) 1 – Podpora zaměstnanosti a adaptability pracovní síly 59 % 2 – Sociální začleňování a boj s chudobou 30 % 3 – Sociální inovace a mezinárodní spolupráce 2 % 4 – Efektivní veřejná správa 5 % 5 – Technická pomoc 4 % Alokace celkem OPZ – cca 2 568 mil. EUR (cca 69 mld. Kč)

OP ZAMĚSTNANOST Prioritní osa 4 - efektivní veřejná správa Specifický cíl 4.1.2 - Profesionalizovat veřejnou správu zejm. prostřednictvím zvyšování znalostí a dovedností jejích pracovníků, rozvoje politik a strategií v oblasti lidských zdrojů a implementace služebního zákona Realizace specifických vzdělávacích a výcvikových programů přispívajících ke zkvalitnění rozvoje lidských zdrojů ve veřejné správě

Central europe 2020

Central europe 2020

CENTRAL EUROPE 2020 Základní informace Programové území: 76 NUTS II regionů = 9 států (AT, CZ, *DE, HR, HU, *IT, PL, SK, SI) = 1 mil. km2 , 146 mil. obyvatel (*vybrané regiony) Podíl spolufinancování z ERDF – podle sídla příjemce: 85 % (CZ, HR, HU, PL, SK, SI) 80 % (AT, DE, IT)

CENTRAL EUROPE 2020 Základní informace Prioritní osa Alokace ERDF 1 – Inovace 69,0 mil.EUR 2 – Nízkouhlíková ekonomika 44,4 mil.EUR 3 – Přírodní a kulturní zdroje 88,8 mil. EUR 4 – Doprava 29,6 mil.EUR Celkem 246 mil. EUR

CENTRAL EUROPE 2020 Prioritní osa 3 - přírodní a kulturní zdroje Spolupráce v oblasti přírodních a kulturních zdrojů pro udržitelný růst ve STŘEDNÍ EVROPĚ 3.2 Rozvíjet kapacity pro udržitelné využívání kulturního dědictví a zdrojů Příprava a implementace strategií a politik ke zhodnocení kulturního dědictví Příprava a implementace integrovaných strategií a koncepcí rozvoje, které staví na kulturním dědictví a podporují udržitelný hospodářský růst a zaměstnanost (např. v oblasti cest. ruchu); Vývoj nástrojů (ICT)

Central europe 2020 Požadavky na projekty Výstupy: strategie, akční plány, nadnárodně uplatnitelné metody, vzdělávání v oblasti uplatňování politik/přístupů, s cílem budování kapacit, příprava investic především těch se silným pákovým efektem fondů; rozvoj, testování a implementace nástrojů; Výdaje: náklady na zaměstnance kancelářské a administrativní výdaje náklady na cestování a ubytování náklady na externí odborné poradenství a služby výdaje na vybavení výdaje na infrastrukturu a práce

Central europe 2020 pARTNERSTVÍ Partneři typu: Národní, regionální a lokální instituce Soukromé instituce s právní subjektivitou Mezinárodní organizace

Central europe 2020 PROJEKTY Rozpočet výzvy: 80 mil. EUR ERDF Zaměření: všechny programové priority Vyhlášení výzvy: 12. 2. 2015 Ukončení výzvy: 13. 4. 2015, 18 hod. Partnerství: min. 3 partneři ze 3 států (ne více než 12 partnerů) Rozpočet na projekt: 1 – 5 mil. EUR Doba realizace: 30 – 36 měs. (max. 48 měs.) www.interreg-central.eu – databáze projektových záměrů

INTERREG europe

INTERREG europe

INTERREG EUROPE Základní informace Programové území: Program pokrývá celé území EU a dále Švýcarsko a Norsko. Rozpočet: 359 mil. EUR Podíl spolufinancování z ERDF: 85 % veřejné a veřejnoprávní instituce 75 % neziskové subjekty Příjemci: veřejné a veřejnoprávní instituce, neziskové subjekty

CENTRAL EUROPE 2020 PRIORITY 1. Výzkum, technologický rozvoj a inovace 1. 1 Posílení výzkumné a inovační infrastruktury a kapacity 1. 2 Podpora inovativních řetězců „inteligentní specializace“ a inovačních příležitostí 2. Konkurenceschopnost malých a středních podniků 2.1 Podpora MSP v růstu, rozvoji a aktivitě na poli inovací 3. Nízkouhlíkové hospodářství 3.1. Posun k nízkouhlíkovému hospodářství 4. Životní prostředí a účinné nakládání se zdroji 4.1. Zachování, ochrana a rozvoj přírodního a kulturního dědictví 4.2. Efektivní využívání zdrojů, ekologický růst a inovace, řízení dopadů na životní prostředí

INTERREG EUROPE Aktivity AKTIVITY Projekty meziregionální spolupráce - výměna a přenos dobré praxe mezi příjemci partnerství veřejných organizací pocházejících z rozdílných evropských států, spolupracujících společně po dobu 3 až 5 let, prostřednictvím výměny zkušeností týkající se různých tematických oblastí. Rozpočet projektu: cca od 0,5 mil. - 4 mil. EUR PŘÍJEMCI národní, regionální nebo místní orgány ostatní instituce, které mají veřejnoprávní charakter - veřejné vysoké školy, regionální rozvojové agentury, agentury na podporu podnikání, veřejné výzkumné/vědecké instituce, NOVĚ – NNO

INTERREG EUROPE PROJEKTY MEZIREGIONÁLNÍ SPOLUPRÁCE studie a analýzy studijní návštěvy u partnerů meziregionální semináře a konference zaměřené na výměnu zkušeností vypracování akčního plánu komunikace a publicita o dosažených výsledcích monitorování a analýza naplnění akčního plánu pilotní aktivity PROJEKTOVÉ PŘÍKLADY

Central europe 2020 Základní informace Vyhlášení výzvy: předpoklad 06/2015 www.interreg4c.eu/interreg-europe/ – databáze projektových záměrů

MEZINÁRODNÍ VISEGRÁDSKÝ FOND

MEZINÁRODNÍ VISEGRÁDSKÝ FOND Základní informace Mezinárodní visegrádský fond je organizací se sídlem v Bratislavě, založenou v roce 2000 zeměmi Visegrádské skupiny (V4): Českou republikou Maďarskem Polskem Slovenskem http://visegradfund.org

MEZINÁRODNÍ VISEGRÁDSKÝ FOND Základní informace kulturní spolupráce (47 %) vědecká výměna a výzkum (20 %) vzdělávání (15 %) výměny mládeže (10 %) přeshraniční spolupráce (7 %) propagace turistického ruchu (2 %)

MEZINÁRODNÍ VISEGRÁDSKÝ FOND GRANTY   Malé granty Standardní granty Strategické granty Rozpočet < 6 000 EUR > 6 001 EUR 40 000 EUR Max. výše dotace 80 % 70 % Max. délka trvání 6 měs. 12 měs. 12 – 36 měs. Uzávěrky 1/3, 1/6, 1/9, 1/12 15/3, 15/9 15/4

MEZINÁRODNÍ VISEGRÁDSKÝ FOND Základní informace Žadatelé: NNO základní a střední školy, VŠ obecní úřady další veřejné organizace (muzea, galerie, spolky) jednotlivci (fyzické osoby), soukromé společnosti

MEZINÁRODNÍ VISEGRÁDSKÝ FOND Základní informace Uznatelné náklady: náklady na tisk náklady na tvorbu webových stránek a on-line aplikací nájmy prostor honoráře expertům či umělcům ubytování + catering překlady a tlumočení ocenění náklady na reklamu a propagaci kancelářské potřeby atd.

KREATIVNÍ EVROPA 2014 - 2020

KREATIVNÍ EVROPA Základní informace Nový program EU na podporu kinematografie a kulturních a kreativních odvětví, navazuje na programy Kultura, MEDIA a MEDIA Mundus. Podpora projektů v oblasti scénických umění, výtvarného umění, nakladatelství a literatury, filmu, televize, hudby, mezioborového umění, kulturního dědictví a videoher. Program Kreativní Evropa se skládá z: dílčího programu MEDIA - podpora evropské kinematografie a audiovizuálního průmyslu dílčího programu KULTURA - podpora mezinárodních projektů v oblasti kulturních a kreativních odvětví mezioborové části - zahrnuje nástroj pro finanční záruky, který bude spuštěn v roce 2016.

KREATIVNÍ EVROPA Základní informace Programové území: 28 členských států EU země EHP – Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko  kandidátské země EU a potenciální kandidáti - Černá Hora, Srbsko, Bývalá jugoslávská republika Makedonie, Turecko, Albánie, Bosna a Hercegovina, Kosovo země zapojené do Politiky sousedství - Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzie, Moldavsko, Ukrajina, Alžír, Egypt, Maroko, Tunisko, Jordánsko, Libanon, Libye, Palestina, Sýrie a Izrael Rozpočet programu: 1, 462 mld. EUR Program MEDIA: 818 720 tis. EUR (56 %) Program Kultura: 453 220 tis. EUR (31 %) Mezioborová část: 190 060 tis. EUR (13 %)

KREATIVNÍ EVROPA oblasti podpory Program KULTURA Oblasti podpory: mezinárodní projekty spolupráce (70 %) literární překlady (6,6 %) evropské sítě (6 %) evropské platformy (6 %) Příjemci: veřejné i soukromé subjekty ze zemí majících přístup do programu existující min. 2 roky

KREATIVNÍ EVROPA PROGRAM KULTURA Mezinárodní projekty posílení dovedností, kompetencí a know-how (včetně využití digitálních technologií, inovativního přístupu k práci s publikem a vyzkoušení nových podnikatelských a manažerských modelů) podpora mobility (umělců, odborníků atd.) a oběhu uměleckých děl Menší projekty 3 organizace ze 3 zemí grant max. 60 % grant až 200 tis. EUR Větší projekty 6 organizací ze 6 zemí grant max. 50 % grant až 2 mil. EUR

KREATIVNÍ EVROPA Základní informace Výzva v programu KULTURA:  uzávěrka 7. 10. 2015  www.culturefund.eu

EVROPA PRO OBČANY 2014 - 2020

EVROPA PRO OBČANY Základní informace Program Evropa pro občany 2014 - 2020 Oblast 1 – Evropské historické povědomí Oblast 2 – Demokratická angažovanost a aktivní občanství Partnerství měst Sítě měst Projekty občanské společnosti

EVROPA PRO OBČANY Základní informace Oblast 1: Evropské historické povědomí projekty reflektující problematiku totalitních režimů moderních evropských dějin a připomínání si obětí jejich zločinů projekty mapující další významné okamžiky a události nedávných evropských dějin; události podporující toleranci, vzájemné porozumění, mezinárodní dialog, usmíření vedoucí k překonávání minulosti a budování nové společné budoucnosti.

EVROPA PRO OBČANY Základní informace Oblast 1: Evropské historické povědomí Žadatelé a partneři: veřejné místní/regionální organizace, neziskové organizace, výzkumné organizace apod. Maximální grant: 100 000 EUR Maximální délka trvání projektu: 18 měsíců Lhůta pro předložení žádosti: 1. březen každého roku http://ec.europa.eu/citizenship/europe-for-citizens-programme

EHP FONDY

EHP FONDY Základní informace PROGRAM KULTURA 2009 - 2014 Zachování a revitalizace kulturního a přírodního dědictví (programová oblast č. 16) zaměřena na ochranu, obnovu a prezentaci movitého a nemovitého kulturního dědictví záchrana a uchování památek dalším generacím (restaurování, stavební a nestavební úpravy, stabilizační opravy, technické opatření zajišťující dlouhodobé uchování a prezentace movitých a nemovitých hodnot) Podpora rozmanitosti v kultuře a umění v rámci evropského kulturního dědictví (programová oblast č. 17) podporuje kulturní rozmanitost a mezikulturní dialog projekty z oblastí profesionálního divadla včetně divadla pohybového a nonverbálního, profesionálního tance a vizuálního umění, profesionálního výtvarného umění, profesionálního hudebního umění v oblasti klasické, soudobé a alternativní hudby a v neposlední řadě z oblastí filmového umění. PROGRAM KULTURA 2015+ ? www.eeagrants.cz