Mravenci Mravenci jsou drobný blanokřídlý hmyz s velikostí od několika milimetrů po několik centimetrů. Jejich tělo tvoří oddělené části: - hlava - hruď.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovitý jako mravenec
Advertisements

Hmyz s proměnou dokonalou
Stavba a funkce orgánů u živočichů
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
BLANOKŘÍDLÝ Hmyz Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_334.
DVOUKŘÍDLÍ 1 pár blanitých křídel
Přírodopis 6. ročník Hmyz Mgr. Helena Roubalová.
ŽIVOČICHOVÉ V LESÍCH Kmen: MĚKKÝŠI.
KIN RECOGNITION Lucie Reichová.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
Hmyz v sadech a zahradách
POZOROVÁNÍ ŽIVOTA ŽIVOČICHŮ
Autor:Jan Pála Sponzor.Wikipedie.cz
Blechy Michala Doskočilová.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Střechatky (megaloptera)
řád: Všekazi termiti (Isoptera)
Chrostíci Andrea Vopálenská.
POŠVATKY (Plecoptera)
Hmyz na jaře, v létě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.33
Třída:Hmyz nejpočetnější třída živočichů na Zemi souš i voda
Blanokřídlí Mravenci.
DVOUKŘÍDLÍ.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
2 páry křídel, samice má na zadečku kladélko ( žihadlo),
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
BLANOKŘÍDLÍ Anna Poláčková, 2.A.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Elektronická učebnice - II
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH LESŮ
ZVÍŘÁTKA DVORKU – VČELY
Hmyz s proměnou dokonalou vajíčko – larva –kukla –dospělec zdroj:www
VY_32_INOVACE_409, 21. sada, Přírodověda
KUDLANKY (Mantodea) Vojtěch Beneš.
Orangutani.
Mravenci Předmět: BiologieTřída: 1L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2013 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Vojtěch Antoš.
ČLENOVCI HMYZ.
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Hmyz Přírodopis VY_32_INOVACE_209, 11. sada, Př 4
Mravenec lesní Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Schejbalová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Obratlovci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Včela opakování.
Termiti (všekazi) - společnský hmyz - pohlavní a nepohlavní kasty
Hmyz domácí Karolína Černá.
Richard Gall Vyučující:Mgr.Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_17_03C_Blankřídlí hmyz Téma: Bezobratlí.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Reportáž z akce Smysly živočichů Kateřina Bílková | 5. A 1.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Vosa obecná Izabela pertlíková :D.
VZDUŠNICOVCI dýchají soustavou vzdušnic = rozvětvených trubic, které prostupují a okysličují všechny tkáně nejpočetnější skupina živočichů na Zemi patří.
Portál eVIM Stavba těla hmyzu.
AC Vyškov, ZMĚNA JE MOŽNÁ.
Mraveniště Práce s přírodninou.
SOCIÁLNÍ HMYZ 8. února 2014 VY_52_INOVACE_210227
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Dana Tvrzníková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_PŘ6_VÁŽKY TÉMA: VÁŽKY DATUM: duben 2012.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Zvířata v lese – mravenec lesní
Základní škola a mateřská škola Bukovec
MRAVENEC LESNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Kristýna Veselá ZŠ Holice, Komenského 100
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Kristýna Veselá ZŠ Holice, Komenského 100
Přírodopis – 6.ročník Hmyz - Všekazi VY_32_INOVACE_
Anotace Výukový program pro žáky 6. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Členovci - pavoukovci. Možnost využití: interaktivní tabule.
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková
Hmyz s proměnou dokonalou
Transkript prezentace:

Mravenci Mravenci jsou drobný blanokřídlý hmyz s velikostí od několika milimetrů po několik centimetrů. Jejich tělo tvoří oddělené části: - hlava - hruď - zadeček Mravenci mohou vytvářet několik kast, základními kastami jsou: - královna - samec - dělnice - vojáci (Velké dělnice s neobvykle vyvinutými kusadly) Jednotlivé kasty se navzájem liší velikostí a tvarem těla. Do roku 2009 bylo na světě objeveno 12 520 druhů. Běžný mravenec lesní se dožívá věku 7 až 10 let. Královny některých druhů mohou žít déle než 20 let.

Komunikace mravenců Nejdůležitějším komunikačním prvkem mravenců jsou mravenčí pachy. Pachovou výhodou je jednoduchost orientace v prostoru. Naopak nevýhodou je poměrně snadné napadení mravenišť parazity , kteří dokážou napodobit mravenčí pach i když mravencům nejsou vůbec podobní. Velmi častými parazity jsou mravenci jiného druhu. Pro mravence je také jako komunikační prosředek důležitý dotek tykadly. Mravenci také užívají chuť a cvrkot. Zrak u mravenců nemá skoro žádný význam.

Založení kolonie Novou kolonii zakládá královna. Po opuštění hnízda mravenci provádějí tak zvaný svatební let při čemž dochází k oplodnění královny. Mravenčí samečci pár dní po svatebním letu zahynou. Královna si najde vhodné místo k založení hnízda a vybuduje jednoduché mraveniště. Poté vychovává první generaci dělnic. Poté se královna stará už jen o kladení vajíček a dělnice zařizují zbytek.

Souboje kolonií Mravenci jsou jedním z nejagresivnějších tvorů v živočišné říši. Životy kolonií tvoří neustálé výpady na cizí území a souboje s ostatními koloniemi o potravu a území. Některé druhy mravenců mají dokonce i válečníky, což jsou velké a silné dělnice, které v době míru nevykonávají žádnou činnost a čekají, až budou zapotřebí. Výsledky boje jsou až na výjimky jen vytlačení poražené kolonie z teritoria.K vyhlazení kolonie dochází jen výjimečně. Hlavními zbraněmi mravenců jsou kusadla a jed. Nejčastěji však nevítězí nejpočetnější nebo nejsilnější kolonie, ale ta s nejlepší komunikací a spolupráci. Mravenci během bojů mají mnohé strategické tahy např.: - odříznutí od zdroje potravy - napadání dělnic nosících potravu - znemožněni návratu jedincům zpět do mraveniště - ucpání východu z mraveniště - prokopávání chodeb do cizí líhně A mnoho dalších.

Mraveniště Mraveniště je hnízdo mravenců.Je to umělecké dílo, které má sloužit k: - ochrana před predátory a počasím - uskladnění potravy - výchova potomstva Mravenišť jsou různé druhy od primitivního hnízda až po dokonalé a vypracované stavby. Hlavní funkce mraveniště je termoregulace, která je důležitá pro správný růst potomstva. Uvnitř mraveniště se nacházejí zásobárny s potravou. Část hnízda je schována pod povrchem kde mravenci nachází útočiště před predátory.

Zdroje Dekuji za pozornost. Miroslav Střelec 1.L 17.11.2012 http://cs.wikipedia.org/wiki/Mraveni%C5%A1t%C4%9B http://cs.wikipedia.org/wiki/Mravencovit%C3%AD#Extern.C3.AD_odkazy http://antz.webgarden.cz/komunikace http://blog.lupa.cz/management/mravenci-tak-trochu-jina-civilizace/ Dekuji za pozornost. Miroslav Střelec 1.L 17.11.2012