Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AC Vyškov, 29.1.2017 ZMĚNA JE MOŽNÁ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AC Vyškov, 29.1.2017 ZMĚNA JE MOŽNÁ."— Transkript prezentace:

1 AC Vyškov, ZMĚNA JE MOŽNÁ

2 Př 6 6 Jdi k mravenci, lenochu, dívej se, jak žije, ať zmoudříš. 7 Ač nemá žádného vůdce, dozorce či vládce, 8 opatřuje si v létě pokrm, o žních sklízí svou potravu. 9 Jak dlouho, lenochu, budeš ležet? Kdy se probudíš ze svého spánku? 10 Trochu si pospíš, trochu zdřímneš, trochu složíš ruce v klín a poležíš si 11 a tvá chudoba přijde jak pobuda a tvá nouze jako ozbrojenec.

3 Př 6,6 Jdi k mravenci, lenochu, dívej se, jak žije, ať zmoudříš.
Mravenci jsou drobný blanokřídlý hmyz s velikostí od několika milimetrů po několik centimetrů. Jejich tělo tvoří jasně oddělené části - hlava, hruď a zadeček. Mravencovití jsou jednou z nejúspěšnějších skupin hmyzu v živočišné říši, a jsou proto v mimořádném zájmu vědců – myrmekologů, ekologů, biosociologů

4 Tato úspěšnost je přikládána jejich sociálnímu způsobu života a specializaci.
Mravenci žijící v koloniích, kterým se obvykle říká mraveniště. Kolonie mravenců může zpočátku čítat jen pár jedinců, ale může dosahovat také několika miliónů jedinců.

5 Čím jsou mravenci zvláště zajímaví?
Celková hmotnost všech mravenců na Zemi se rovná asi hmotnosti všeho lidstva a polovině hmotnosti všeho ostatního hmyzu. V jednom mraveništi může žít i více než 1 milion jedinců, v mravenčí kolonii pak mnoho milionů. Největší známá kolonie lesních mravenců se nachází na severním japonském ostrově Hokkaidó, v Evropě pak na hoře Kleť v jižních Čechách. (v lokalitě Šebeň u obce Dobrá Voda, v okrese Žďár nad Sázavou, kde se na ploše 136 ha nachází asi 1200 mravenišť) Mravenčí samička (královna) se dožívá stáří až 25 let, v zajetí v laboratorních podmínkách bylo prokázáno i 29 let, což je (spolu s termity) nejdelší dosažitelný věk u hmyzu. Mravenčí královna může zplodit až 150 milionů potomků.

6 Čím jsou mravenci zvláště zajímaví?
Mravenčí dělnice unese dle posledních experimentálně zjištěných poznatků až 32 x více, než sama váží. Dělnice z jediného hnízda lesních mravenců mohou ulovit za den až kusů kořisti a přemnožený škůdce může tvořit až 90 % donášené potravy. U nás se vyskytuje asi 100 druhů mravenců, v celém světě asi druhů, především v tropických oblastech. -Běžný mravenec lesní se dožívá věku 7 až 10 let.

7 Hledání cesty pro druhé (i pro sebe)

8 Souboje kolonií - kolonie provázejí souboje s okolními koloniemi o teritorium. Výsledkem boje je zpravidla jen vytlačení poražené kolonie z teritoria. O oddanosti jedinců celé kolonii svědčí i fakt, že staré dělnice vždy nastupují do souboje jako první, aby se obětovaly za další generaci. Mezi hlavní zbraně mravenců patří kusadla a jed. Přitom však bylo zjištěno, že v soubojích nevítězí vždy nejpočetnější nebo nejjedovatější kolonie, ale kolonie s nejdokonalejším systémem komunikace a spolupráce. Mezi strategické triky patří např. odříznutí od zdroje potravy, napadání dělnic nosících potravu, znemožnění návratu jedinců zpět do mraveniště, prokopání chodby do cizí líhně, ucpání východů z mraveniště.

9

10 Jejich domov – mraveniště je jedna z nejdokonaleji organizovaných pospolitostí v říši hmyzu, v mnohém připomínající i společenství člověka. Mravenci jsou velmi výkonnými staviteli, chovateli, sběrači a lovci, kteří svojí činností ovlivňují rozsáhlá území. Nadzemní část mraveniště je možné přirovnat vzhledem k velikosti jeho tvůrců k největším lidským stavbám, přičemž podzemní části bývají zpravidla ještě větší. Chovem mšic produkujících medovici a péčí o jiné živočichy připomínají mravenci i naši hospodářskou činnost. Sběrem a přenášením různých semen pomáhají při obnově a zachování lesa. Některé mravenčí „státy“, vzniklé seskupením desítek i stovek vzájemně komunikujících mravenišť

11 Lovec, chovatel i zahrádkář
Nejznámějšími zástupci mravenců jsou lesní mravenci r. Formica vytvářející největší stavby. Některá jejich mraveniště mohou mít průměr základny až 5 m a dosahovat výšky 160 cm. Díky tomu, že dokážou ulovit ohromné množství přemnožených škůdců, napomáhají udržovat zdravý les bez použití chemických přípravků. Drobní mravenci spojují své síly a zvládnou tak ulovit i daleko větší kořist, než jsou sami.

12 Aby zachránili společenství a královnu, vytvořili živoucí raft ze svých vlastních těl!

13 Americký druh z rodu střihačů tvoří kupu z ohromného množství vynesené zeminy z podzemí, kde má vybudovanou síť chodeb a velkých komůrek. Velká část komůrek obsahuje známé houbové zahrádky, kam mravenci nosí rozmělněnou listovou hmotu, na které pěstují houbu sloužící jako jejich hlavní příjem obživy. Tato mraveniště dosahují průměru 10 m, hloubky 6 m a až 2000 komůrek s celkovým objemem 20 m³. V dospělé kolonii žije 5–8 milionů mravenců.

14 Jer 29,14 Dám se vám najít, praví Hospodin, a přivedu vás zpět ze zajetí. Shromáždím vás ze všech národů a ze všech míst, kam jsem vás rozptýlil, praví Hospodin, a přivedu vás zpět na místo, odkud jsem vás vyhnal pryč. Iz 55,6 dotazujte se na (hledejte) Hospodina, dokud je možno ho najít, volejte ho, dokud je blízko. 8 „Mé úmysly nejsou (jako) úmysly vaše a vaše cesty nejsou cesty moje, je výrok Hospodinův. 9 Jako jsou nebesa vyšší než země, tak převyšují cesty mé cesty vaše a úmysly mé úmysly vaše. 11Tak tomu bude s mým slovem, které vychází z mých úst: Nenavrátí se ke mně s prázdnou, nýbrž vykoná, co chci, vykoná zdárně, k čemu jsem je poslal.“


Stáhnout ppt "AC Vyškov, 29.1.2017 ZMĚNA JE MOŽNÁ."

Podobné prezentace


Reklamy Google