MYRTOVITÉ Myrtaceae.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Subtropické rostliny I.
Vytvořili nej borci z devítky…
Koření do kuchyně. Koření Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Do Evropy se dováželo.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Rostliny a člověk – vybrané druhy koření
Lilkovité.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ROD: SMRK
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Vačnatci (Metatheria)
Digitalizace výuky Příjemce
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Jaro Jarní květiny.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Simona Keková, KMD FreeDeK
Rostliny v okolí lidských obydlí
Přechod rostlin na souš
Rostliny Pokojové rostliny.
Konvalinka vonná.
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
Jehličnany.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Autor modulu: Ing. Radim Církva
Zpracovala: Hana Fikrová. Charakteristika čeledi violkovitých V mírném pásu to jsou jen byliny, ale v subtropech a v tropech to mohou být i keře až menší.
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
Jehličnany - poznávací znaky
EVVO Prvouka 3. ročník ZŠ „ŽIVÁ PŘÍRODA“
LISTNATÉ STROMY A KEŘE V OKOLÍ ŠKOLY
Hospodářsky významné rostliny - koření
Název rostliny: Papája obecná
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Brukvovité.
ČÁSTI TĚLA KVETOUCÍCH ROSTLIN
Co bychom už měli vědět…
Miříkovité rostliny. Obecná charakteristika Jsou to byliny Jsou to byliny Často dvouleté Často dvouleté Prostoupené kanálky z vonnými látkami (silicemi)
Koření a další dochucovadla
Hluchavkovité Autoři: Lukáš Pala – Tvorba, informace, obrázky
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Podříše: Vyšší rostliny
Prezentace na vybrané druhy čeledi pryšcovité, marhaníkovité a myrtovité Vypracovala: Adéla Šimíčková.
Savany.
Subtropický pás.
R ŮŽOVITÉ ROSTLINY Daniel Aschermann David Ondroušek Tomáš Kudrna.
Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:
16. SUBTROPY VY_32_INOVACE_11_Z4
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_21_Fauna.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Miříkovité Mlynáříková, Sochůrková, Kloučková. Miříkovité (Apiaceae)  Dvouděložné  Jednoleté, dvouleté, vytrvalé  Byliny  Duté, článkované lodyhy.
Anna Machová Dominika Marková Anna Mašterová. Základní informace Také pyskaté Čeleď dvouděložných rostlin Řád hluchavkotvaré Byliny, méně keře či stromy.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_34_Přírodopis 7.ročník_Růžovité Téma: Růžovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Hrnkovky s nízkými nároky na teplotu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.7 Název školy Předmět Květinářství
VY_32_INOVACE_17_STROMY, KEŘE, BYLINY_BLECHOVÁ
Šablona III/2 Subtropická vegetace
Koření P. Pechová, 2012.
Rostliny semenné rozmnožují se semeny
Živorodí savci Řád: Vačnatci.
Číslo projektu dum.KVĚTEM 0.2 Název školy Předmět Květinářství
Transkript prezentace:

MYRTOVITÉ Myrtaceae

cizozemské vždyzelené rostliny v pletivech siličné kanálky s éterickými oleji poskytují koření části těl využitelné k výrobě léčiv

Myrta obecná ze Středomoří vstřícné, pichlavě špičaté listy paprsčité bílé květy plodem tmavě modrá bobule voní po fialkách sušené květy a listy do vonných pytlíčků myrtový olej do parfémů, mýdel, šamponů u nás jako hrnková rostlina

Pimentovník lékařský 13 m vysoký stále zelený strom nezralé bobule se suší  nové koření největší pěstitel Jamajka

Hřebíčkovec kořenný 10 m vysoký stále zelený strom oválné vstřícné lesklé listy sušená poupata s válcovitou češulí  hřebíček

Blahovičník (Eucalyptus) 700 druhů tropických a subtropických stromů a keřů pochází z Austrálie dvojí typ listů – oválné stříbrné u mladých rostlin; podlouhlé zelené u starších rostlin koala – potravní specialista na eukalypty k léčení zánětů