Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Subtropické rostliny I.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Subtropické rostliny I."— Transkript prezentace:

1 Subtropické rostliny I.
Přírodověda 5. ročník

2 Citrusy Citrony Mandarinky Pomeranče Grapefruity
Najdi v encyklopedii nebo na internetu tyto informace: Který vitamín především obsahují citrusy ve velkém množství? Co je to pomelo? Lze citrusy pěstovat i u nás?

3 Olivovník Olivovník může dosáhnout stáří přes tisíc let. Na jaře na něm rostou latovité květenství s drobnými bílými, jemně voňavými květy. Ze dřeva olivovníku se vyrábějí různé předměty. Listy jsou vstřícné, celokrajové a kopinaté. Jejich spodní strana je stříbřitě ochmýřená. Dužina plodu, která je kolem tvrdé pecky, obsahuje velké množství oleje. Olivy jsou oválné, zpočátku bývají zelené a během zrání se zbarvují do černohněda nebo fialova. Zjisti co se z oliv vyrábí: Najdi význam rčení: olivová ratolest.

4 Blahovičník (eucalyptus)
Blahovičníků je v Austrálii více než 500 druhů, které tvoří nejméně 3/4 veškeré původní vegetace. Rozsah výšky je podle druhu někde mezi 1,5 metrem pro nejmenší keře a více než 100 metrů pro vysoké stromy. Jsou citlivé na mráz a vyžadují jílovitou půdu s velkým množstvím vody. Nesnáší se moc s jinou vegetací, proto se často mimo svou původní oblast vyskytují pouze čisté blahovičníkové háje. Koala se živí téměř výhradně listy blahovičníků. Najdi v tomto textu: Název světadílu, kde je blahovičník původní rostlinou: Které zvíře se živí výhradně listy blahovičníku?

5 Správná odpověď z předchozí stránky: Austrálie koala

6 Bavlník Tato rostliny má široké využití, zjisti alespoň některé z nich: Najdi na internetu ve kterých státech se pěstuje bavlník nejvíce:

7 Největší světoví pěstitelé bavlny:
Čína 8,0 Brazilie 1,4 Turkmenistán 0,3 Indie 5,4 Uzbekistán 1,1 Řecko 0,2 USA 3,0 Turecko 0,5 Sýrie Pakistán 2,4 Australie Argentina

8 Autor: Mgr. et Mgr. Pavlína Burdová
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazykové výchova, práce s textem v hodině přírodovědy v 5. ročníku. Datum: Odkazy: Obrázky z galerie Klipart pro Windows 7 Tabulka str. 7:


Stáhnout ppt "Subtropické rostliny I."

Podobné prezentace


Reklamy Google