Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

R ŮŽOVITÉ ROSTLINY Daniel Aschermann David Ondroušek Tomáš Kudrna.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "R ŮŽOVITÉ ROSTLINY Daniel Aschermann David Ondroušek Tomáš Kudrna."— Transkript prezentace:

1 R ŮŽOVITÉ ROSTLINY Daniel Aschermann David Ondroušek Tomáš Kudrna

2 S TAVBA KVĚTU Květní lístky jsou rozlišeny na kalich a korunu. Kalich a koruna mají po 5 lístcích. Plody jsou nažky, peckovice, nebo bobule. Květy jsou pravidelné. Kalich i koruna jsou pětičetné, koruna u některých rodů chybí. Tyčinky jsou volné, nejčastěji je jich 15. V každém plodolistu je 1 nebo více (nejčastěji 2) vajíček. Počet čnělek odpovídá počtu plodolistů.

3 C ELKOVÝ VZHLED Růžovité rostliny jsou jednoleté nebo vytrvalé byliny, keře a stromy. Mohou mít trny. Listy jsou většinou střídavé, jednoduché nebo zpeřeně či dlanitě složené, s opadavými nebo vytrvalými palisty.

4 R OZŠÍŘENÍ Čeleď zahrnuje přes 2500 druhů v asi 90 rodech. Je kosmopolitně rozšířena s největší druhovou pestrostí v mírném pásu severní polokoule. V tropech se především vyskytují ve vyšších polohách, v nížinách deštných lesů jsou zastoupeny jen velmi málo.

5 V ÝZNAM PRO ČLOVĚKA Většina ovocných dřevin mírného pásu jsou růžovité. Například třešeň, višeň, meruňka, jabloň, švestka atd. patří k oblíbeným druhům ovoce. Jako okrasné květiny slouží např. růže, které nemohou chybět v zahrádce. Ovocné stromy se využívají i na dřevo, protože je snadno opracovatelné a vyrábí se z něj nábytek. Některé rostliny se dají využít i k lékařským účelům – kontryhel se užívá při gynekologických potížích

6 1) Ovocné JAHODNÍK OBECNÝ 17 16

7 OSTRUŽINÍK MALINÍK HLOH OBECNÝ Květy – výroba léčiv Plody – léčivé čaje, potrava ptáků

8 ŠVESTKA JABLOŇ

9 hrušeň, jeřáb, višeň, broskvoň, bluma

10 2) Okrasné RŮŽE ŠÍPKOVÁ KVĚT

11 RŮŽE Z korunních lístků – vonné éterické oleje.

12 3) Lékařské KONTRYHEL OBECNÝ

13 ŘEPÍK LÉKAŘSKÝ KONTRYHEL OBECNÝ ŘEPÍK LÉKAŘSKÝ MOCHNA HUSÍ Sbírají se jako léčivé byliny.

14 Z DROJE 1. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anemone_sylvestris_210407a.jpg> http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anemone_sylvestris_210407a.jpg 2. VU ERK A.<http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Creeping_butercup_close_800.jpgK VINCEN<http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ranunculus_repens_01_ies.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:A_06_butterblume_2_wp.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Creeping_butercup_close_800.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ranunculus_repens_01_ies.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anemone_nemorosa_001.JPG 1. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anemone_ranunculoides_030405a.jpg>T http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Anemone_ranunculoides_030405a.jpg 2. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ranunculus_ficaria2.jpg> http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ranunculus_ficaria2.jpg 3. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Leberbl%C3%BCmchenHepaticaNoblis.jpg> http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Leberbl%C3%BCmchenHepaticaNoblis.jpg 4. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Blatouch_bahen%C3%AD.JPG> http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Blatouch_bahen%C3%AD.JPG 5. GRZEGORZ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Adonis_vernalis,_Ponidzie,_spring_2007.jpg >http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Akelei004.jpg> http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Adonis_vernalis,_Ponidzie,_spring_2007.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Akelei004.jpg 6. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Helleborus_niger1.JPG> http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Helleborus_niger1.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trollius_europaeuus_var._transsilvanicus_a2.j pghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trollius_europaeuus_var._transsilvanicus_a2.j pg> 1. MIKE.<


Stáhnout ppt "R ŮŽOVITÉ ROSTLINY Daniel Aschermann David Ondroušek Tomáš Kudrna."

Podobné prezentace


Reklamy Google