Normy a postupy pro provoz CUAV Ing. Tomáš Kujal, Ph.D. Ing. Jiří Chlebek, Ph.D. Letecký ústav Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hlavní směry a perspektivy rozvoje problematiky eTOD
Advertisements

Bezpilotní prostředky
Používání neřízených letišť pro IFR provoz v Evropě
Revize Nového přístupu
Ministerstvo dopravy – Odbor civilního letectví
Program TEMPUS Vladimír Horák leden 2013
Dovoz letadel do ČR (se zaměřením na kluzáky a balóny)
SINGLE EUROPEAN SKY INDUSTRY CONSULTATION BODY Mgr. Richard Klíma KŘ/vOK.
Ochrana letišť Zákon 49/1997 o civilním letectví Pro výkon státní správy ve věcech civilního letectví je zřízen Úřad pro civilní letectví se sídlem v Praze.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Co vás tady čeká??? V 1.ročníku získáte základní informace o všech druzích dopravy.
4. přednáška, PSI – informace veřejného sektoru Úvod do problematiky, historie, kontext, legislativa, členění PSI, jejich komerční využití.
Bezpečnostní indikátory
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
SINGLE EUROPEAN SKY FUNKČNÍ BLOKY VZDUŠNÉHO PROSTORU Mgr. Richard Klíma KŘ/VOK.
Výcvik a výchova pilotů v současnosti a trendy do budoucnosti
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Stávající situace billboardů u silnic a případné návrhy opatření Ing
BIS Legislativa Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Zvyšovaní bezpečnosti v letecké dopravě
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Bezpečnostní politika České republiky JPM264
Brno International Business School Britské vysokoškolské programy Ing. Zdeněk Urban, MBA Britské vysokoškolské programy Ing. Zdeněk Urban, MBA.
Obsah Letiště Praha – Ruzyně Základní informace o ČSA
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Normalizace v oblasti environmentálního managementu
ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI CIVILNÍHO LETECTVÍ LUDMILA CRHOVÁ
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Pozemky sloužící dopravě
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Mezinárodní letecké právo Světové hospodářské právo 2012 Filip Křepelka.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Ing. Jan KLAS VÝSLEDKY A VÝVOJ ŘLP ČR, s.p – 2015 Generální ředitel 10. listopadu 2015 PRAHA 13. ročník jednání s leteckými dopravci.
Kritické stanovisko k termínu „charakteristický letový den“ jež byl zaveden do NV 272 / 2011 Sb. ( § 12, odst. 5) Ing. Josef Drahota červenec 2015.
1 Jednotné evropské nebe Zapojení ŘLP ČR, s. p. do projektu SESAR Doprava – Investice do dopravní infrastruktury Ing. Jan Klas Generální ředitel.
ALV – Informace ÚCL pro Valnou hromadu ALV ČR doc. Ing. Jindřich Ploch, CSc. Generální ředitel.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Problematika bezpečnosti civilního letectví v ČR za rok 2003 – pohled ÚCL.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Představení společnosti 1997 založení společnosti 2000 RC letadla 2010 drony 2011 projekt MV bezpečnostní výzkum 2012 DJI Profi Line 2012 ÚCL 2012 projekt.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Používání veterinárních rentgenových zařízení podle zákona č
Účinnosti nabyl ke dni 1. srpna 2016
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Posuzování shody stavebních výrobků
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
(vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních)
Podčást D předpisu JAR 23/FAR 23
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Free Route Airspace Prague
Stavební právo.
Lesk a bída normalizace
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Právo EU - nové „Základní nařízení“
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Technologie a řízení letecké dopravy: 1
FIC Praha Ing. Michal Dvořák ŘLP ČR, s.p. vedoucí odd. FIC
ČVUT v PRAZE Fakulta dopravní ÚSTAV LETECKÉ DOPRAVY PROFIL STUDENTA
ČVUT v PRAZE Fakulta dopravní ÚSTAV LETECKÉ DOPRAVY
Ondřej Morávek, ŘLP ČR, s.p.
Transkript prezentace:

Normy a postupy pro provoz CUAV Ing. Tomáš Kujal, Ph.D. Ing. Jiří Chlebek, Ph.D. Letecký ústav Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně

Normy a postupy pro provoz CUAV  Je třeba provést analýzu platných předpisů a norem z hlediska současného a budoucího provozu UAV / CUAV ve světě a v ČR  Stanovení postupů pro provoz UAV / CUAV ve vzdušném prostoru ČR a zabezpečení jeho implementace do vzdušného prostoru v rámci platné legislativy ČR. Letecký ústav Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně

Legislativa ČR Legislativa ČR – Zákon o civilním letectví č.49/1997 Sb. – Úmluva o mezinárodním civilním letectví (Chicagská úmluva) (Chicagská úmluva) – Předpisy řady L – Předpisy řady JAR a dokumenty PART Zahraniční legislativa Zahraniční legislativa Normy a postupy pro provoz CUAV Letecký ústav Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně

Legislativa ČR Legislativa ČR Zákon o civilním letectví č.49/1997 Sb. Zákon o civilním letectví č.49/1997 Sb. § 52 Létání letadel bez pilota Letadlo způsobilé létat bez pilota může létat nad územím České republiky jen na základě povolení vydaného Úřadem pro civilní letectví se sídlem v Praze a za podmínek v tomto povolení stanovených. Úřad povolení vydá, nebude-li ohrožena bezpečnost létání ve vzdušném prostoru. Normy a postupy pro provoz CUAV Letecký ústav Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně

Úmluva o mezinárodním civilním letectví (Chicagská úmluva) článek 9 - Letadla neřízená pilotem článek 9 - Letadla neřízená pilotem Žádné letadlo, které je způsobilé být řízeno bez pilota, nesmí létat bez pilota nad územím smluvního státu, leč se zvláštním zmocněním tohoto státu a v souhlase s podmínkami takového zmocnění. Každý smluvní stát se zavazuje zajistit, aby let takových letadel bez pilota byl v oblastech, přístupných civilním letadlům, řízen tak, aby bylo vyloučeno nebezpečí pro civilní letadla. Normy a postupy pro provoz CUAV Letecký ústav Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně

Zahraniční legislativa Civilní: Austrálie CASR Part 101 Unmanned aircraft and rocket operations AC 101-1(0) Unmanned aircraft and rockets – UAV operations, design specifications, maintenance andtraining of human resources AC 101-1(0) Unmanned aircraft and rockets – UAV operations, design specifications, maintenance andtraining of human resources Španělsko CEDEA UAV/UTV Safety and operation regulations at CEDEA Test Range V.Británie CAP 722 UAV operations in UK Airspace – Guidance USA FAA AC 1996 UAV – maintenance, operation, pilot qualification and training Vojenská: NATO NATO AC/92-D967 Guidance for UAV operations, design specifications, maintenance andtraining of human resources Itálie JAR VLA adapted to UAV Německo LFT Special regulations for the airworthiness of Bundeswehr UAVs + řada studií na téma UAV Normy a postupy pro provoz CUAV Letecký ústav Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně

JAA / Eurocontrol (2004) UAV TASK - FORCE A CONCEPT FOR EUROPEAN REGULATIONS FOR CIVIL UAVs Oblasti: Bezpečnost (security) Bezpečnost (security) Letová způsobilost a certifikace Letová způsobilost a certifikace Provoz, údržba a licencování Provoz, údržba a licencování ATM (organizace letového provozu) ATM (organizace letového provozu) Letiště Letiště Normy a postupy pro provoz CUAV Letecký ústav Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně

Normy a postupy pro provoz CUAV UAV TASK – FORCE Bezpečnost Fyzická ochrana Fyzická ochrana Komunikační spoje Komunikační spoje Datové sítě Datové sítě Software Software Zneužití CUAV Zneužití CUAV Trh Trh Letová způsobilost a certifikace Návrh revize nařízení EASA EC 1592/2002 (návrhy změn v příloze) Letecký ústav Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně

UAV TASK – FORCE Provoz, údržba a licencování Současné předpisy se nedají vždy využít Současné předpisy se nedají vždy využít Do 150 kg – národní předpisy Do 150 kg – národní předpisy Nad 150 kg – přepracování předpisů JAR (OPS, FCL, 66, 145, 147) Nad 150 kg – přepracování předpisů JAR (OPS, FCL, 66, 145, 147) ATM (organizace letového provozu) V případě provozu mimo omezené prostory Letiště Dají se využít letiště používaná v současnosti pro obchodní leteckou dopravu a všeobecné letectví Normy a postupy pro provoz CUAV Letecký ústav Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně