Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Správní právo Pojem správního práva.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Dokumentace k zajištění BOZP
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Stavební úřady Obecné stavební úřady
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
ZÁŘENÍ ČVUT - Fakulta dopravní. Záření Koncepce “Rozumné minimalizace expozice“
ZVLÁŠTNÍ PRAVOMOCI STAVEBNÍHO ÚŘADU
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Mgr. Magdaléna Peterková
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Metody dozoru Hygiena. Dozor a dohled Kdo vykonává předpoklady dozor orgán státního zdravotního dozoru (Vedoucí KHS, případně jím pověřený pracovník)
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) zesilování světla stimulovanou emisí záření.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
Dokumentace k zajištění BOZP
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
ZVLÁŠTNÍ PRAVOMOCI STAVEBNÍHO ÚŘADU
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Odbor životního prostředí MHMP
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Registr spaloven odpadů
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
PORADY STAVEBNÍCH ÚŘADŮ
Obsah územně plánovacích podkladů
Hygienická nařízení - hodnoty expozice elektromagnetickým neionizujícím zářením Jakub Rejzek.
Transkript prezentace:

Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009

Prameny  Zák.č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví  Nař.vl.č. 1/2008 Sb., o ochraně zdraví před neionizujícím zářením  předmět úpravy Hygienické limity neionizujícího záření, metody a způsob jejich zjišťování a minimální rozsah opatření k ochraně zdraví při práci Hygienické limity neionizujícího záření, metody a způsob jejich zjišťování a minimální rozsah opatření k ochraně zdraví při práci Nejvyšší přípustné hodnoty expozice fyzických osob v komunálním prostředí neionizujícímu prostředí, způsob zjišťování a měření Nejvyšší přípustné hodnoty expozice fyzických osob v komunálním prostředí neionizujícímu prostředí, způsob zjišťování a měření Zařazení laserů do tříd Zařazení laserů do tříd Minimální informace pro zaměstnance o ochraně zdraví při práci s expozicí neionizujícímu záření Minimální informace pro zaměstnance o ochraně zdraví při práci s expozicí neionizujícímu záření

Právo EU Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2004/40/ES o minimálních požadavcích na bezpečnost a ochranu zdraví před expozicí zaměstnanců rizikům spojeným s fyzikálními činiteli Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2004/40/ES o minimálních požadavcích na bezpečnost a ochranu zdraví před expozicí zaměstnanců rizikům spojeným s fyzikálními činiteli

Neionizující záření  Z hlediska fyzikálního Záření a pole elektromagnetického spektra, která zahrnuje Záření a pole elektromagnetického spektra, která zahrnuje Ultrafialové zářeníUltrafialové záření Infračervené zářeníInfračervené záření Viditelné světloViditelné světlo Elektromagnetické poleElektromagnetické pole LaseryLasery  Toto záření nemůže vyvolat ionizaci materiálu  Spory vědců o možných zdravotních rizicích spojených se znečištěním životního prostředí „elektrosmogem“ – spor o „bezpečné“ limity

Výskyt neionizujícího záření  Příroda  Umělé zdroje Např. Např. Speciální výbojky v soláriích (UV záření)Speciální výbojky v soláriích (UV záření) Elektrický oblouk při svařování kovůElektrický oblouk při svařování kovů LaseryLasery Podle provedení – UV, IR záření Podle provedení – UV, IR záření Mobilní telefonyMobilní telefony Mikrovlné troubyMikrovlné trouby Rozhlasové, TV vysílače (elektromagnetické záření a elektromagnetické pole)Rozhlasové, TV vysílače (elektromagnetické záření a elektromagnetické pole) Antény mobilních telefonůAntény mobilních telefonů RadaryRadary Diagnostické a léčebné přístroje ve zdravotnictví (magnetická rezonance)Diagnostické a léčebné přístroje ve zdravotnictví (magnetická rezonance)

Cíl právní úpravy  Stanovit požadavky na ochranu zdraví před účinky neionizujícího záření

Pojem neionizujícího záření pro účely zák.č. 258/2000 Sb.  Elektrická a magnetická pole a elektromagnetické záření o frekvenci do určité hodnoty

Právní prostředky ochrany před nepříznivými účinky neionizujícího záření  Povinnosti osoby, která používá případně provozuje zařízení, které je zdrojem neionizujícího záření technická a organizační opatření, aby nebyly překročeny přípustné hodnoty neinizujícího záření na osoby technická a organizační opatření, aby nebyly překročeny přípustné hodnoty neinizujícího záření na osoby zjišťovat úroveň neionizujícího záření zjišťovat úroveň neionizujícího záření zjišťovat a hodnotit expozici fyzických osob zjišťovat a hodnotit expozici fyzických osob

Označení míst  ve stanovených případech označit výstrahou místa (oblasti, pásma) ve kterých expozice osob neionizujímu záření může překročit nejvyšší přípustné hodnoty

Právní prostředky ochrany před nepříznivými účinky neionizujícího záření  Používání a provozování zdroje neionizujícího záření veřejné telekomunikační sítě v obytné zástavbě Vypracování dokumentace Vypracování dokumentace Výpočet a měření dodržení nejvyšších přípustných hodnot neionizujícího záření z hlediska možné expozice fyzických osobVýpočet a měření dodržení nejvyšších přípustných hodnot neionizujícího záření z hlediska možné expozice fyzických osob předložení dokumentace orgánu veřejného zdravípředložení dokumentace orgánu veřejného zdraví

Závada zdroje neionizujícího záření  povinnost provozovatele zastavit provoz zdroje

Lasery ( Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation- zesilování světla stimulovanou emisí záření)  Speciální povinnosti výrobce a dovozce zařazení laseru do třídy zařazení laseru do třídy označení laseru označení laseru uvedení údajů nezbytných pro ochranu zdraví uvedení údajů nezbytných pro ochranu zdraví

Organizační zabezpečení  Ministerstvo zdravotnictví  Ministerstvo obrany a Ministerstvo vnitra  Krajské hygienické stanice

Neionizující záření a preventivní hygienický dozor  KHS mj. z hlediska z hlediska požadavků na ochranu veřejného zdraví mj. z hlediska neionizujícího záření Zpracovává stanoviska k ÚPD Zpracovává stanoviska k ÚPD Zpracovává stanoviska ve vztahu k řízením podle stavebního zákona jako podklad pro rozhodnutí Zpracovává stanoviska ve vztahu k řízením podle stavebního zákona jako podklad pro rozhodnutí § 77 ve spoj. s § 82 odst. 2 psím. i) zák.č. 258/2000 Sb. § 77 ve spoj. s § 82 odst. 2 psím. i) zák.č. 258/2000 Sb. příklad: umísťování vysílačů atd. do území, vč. obytných částí atd. příklad: umísťování vysílačů atd. do území, vč. obytných částí atd.

Státní dozor  Dozor na plnění povinností  Pozastavení provozu nebo používání zdroje neionizujícího záření, je-li to nezbytné k ochraně veřejného zdraví, a to do doby odstranění závady

Pokuty  § 92 zák. o ochraně veřejného zdraví Jiný správní delikt Jiný správní delikt