Kulatý stůl dne Environmentální opatření PRV 2014+

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Zemědělství – 1. část.
LFA, NATURA 2000, AEO.
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
Agrofórum 2012 přímé platby po roce 2013
SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
Nitrátová směrnice (aktuální informace)
Zemědělská činnost v LFA oblastech
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Ing. Anna Vejvodová Návrh nařízení vlády o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření Ing. Anna Vejvodová
Chronologie vývoje nové SZP v období
Cézava – návrh 1. Ekonomické dopady změny struktury krajiny.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Program rozvoje venkova
Zásady správné zemědělské praxe
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
1 Znevýhodněné oblasti a Natura 2000 Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha.
Trvale udržitelné systémy
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Zemědělství.
Program rozvoje venkova environmentální opatření
Program rozvoje venkova – Agroenvironmentální opatření
Soubor dotačních titulů, jehož cílem je podporovat zemědělské postupy, které jsou šetrné k životnímu prostředí a krajině, podporují biodivezitu.
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 1 - Současná situace v ČR Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond pro.
Půda – složka životního prostředí
Podmínky pro poskytování plateb za přírodní znevýhodnění v horských oblastech a oblastech s jinými znevýhodněními.
Nařízení vlády o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření
Představení ekologického podniku Hynčice nad Moravou František Winter
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Program rozvoje venkova environmentální opatření
AGROCENZUS 2010 Strukturální šetření v zemědělství
GEOGAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Environmentální aspekty zemědělského hospodaření
Zalesňování zemědělské půdy problém struktury lesů
ENVIRONMENTÁLNÍ OPATŘENÍ PROGRAMU ROZVOJE VENKOVA Programové období Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Chov zvířat v ekologickém zemědělství DOTACE Ing. Karel Beneš, KZV ZF JUIng. Karel Beneš, KZV ZF JU.
ENVIRONMENTÁLNÍ OPATŘENÍ PRV Zemědělská opatření Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Ing.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
AEKO Agroenvironmentálně–klimatická opatření (AEKO) A podopatření integrovaná produkce ovoce B podopatření integrovaná produkce révy vinné B1.
Nařízení vlády o podmínkách provádění agroenvironmentálních opatření č. 79/2007.
Environmentální funkce zemědělství. Funkce zemědělství Produkční funkce –Životní prostředí jako výrobní prostředek –Produkce potravin –Zásobárna obnovitelných.
Nástroje dotační politiky MZe k ochraně půdy a jejich aplikace v zemědělské praxi Seminář „Ochrana půdy, pozemkové úpravy, finanční nástroje“ 5/4/2016.
Příprava a podání Jednotné žádosti. Standardně do 15. května (v roce 2015 byl termín posunut do 29. května) + 25 dní pro pozdní podání (se sankcí) Termín.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí FAREMNÍ PLÁNOVÁNÍ plán péče o farmu Ing. Milan Kouřil DAPHNE ČR –
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí AGRO-ENVI OPATŘENÍ (AEO)‏ Ing. Milan Kouřil DAPHNE ČR – Institut aplikované.
Program rozvoje venkova ČR 2007 – 2013 Osa II Ing. Ivan Landa, CSc
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Příspěvek na hospodaření v rámci AGROENVIRONMENTÁLNÍCH OPATŘENÍ ČESKÉ REPUBLIKY LUŽE Listopad 2008 Jan Simek DAPHNE ČR - Institut aplikované ekologie.
Podpory v rámci II. pilíře SZP pro rok Návrh Ing. Jitka Tvrzníková Seč Zdroj prezentace: Mze ČR.
Návrhy změn požadavků podmíněnosti a greeningu Lubomír Smrček Podklady pro prezentaci pocházejí z materiálů odboru přímých.
Dotace v zemědělství 2017 Program rozvoje venkova
Státní zemědělská politika a sociální zemědělství
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Otevřené body v rámci implementace SZP v ČR v letech
Podpora a ochrana stromů v krajině v rámci dotačních titulů MZe
AGROCENZUS 2010 Strukturální šetření v zemědělství
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Pěstování RRD na zemědělské půdě
DOTAČNÍ ROK 2018 – LFA; PPO; ANC LFA
DOTAČNÍ ROK 2019 – LFA; PPO; ANC LFA
Transkript prezentace:

Kulatý stůl dne 14.9.2012 Environmentální opatření PRV 2014+

Obsah Agroenvironmentální-klimatické operace Platby pro oblasti s přírodními či jinými zvláštními omezeními

Agroenvironmentální-klimatické operace (AEO) 2014 - 2020

Zaměření a cílenost Půda - snížení rizika eroze půdy, cíleno do erozně ohrožených oblastí (500 tis. ha) Voda - zlepšení kvality vod, retence vody v krajině cíleno do OPVZ, oblasti zranitelné dusíkem a zrychleným odtokem (600 tis. ha) Biodiverzita – zastavení poklesu počtu druhů a ochrana cenných stanovišť cíleno do chráněných oblastí - Zvláště chráněná území (NP a CHKO) a oblasti s vysokou přírodní hodnotou (HNV), celkem 450 tis. ha část opatření celoplošné (základní titul OTP, Biopásy)

Struktura opatření - AEO Ošetřování travních porostů (biodiverzita) Obecná péče o extenzivní louky a pastviny (zvířata) Specifické nadstavbové tituly v prioritních oblastech Péče o krajinu (půda, voda) Zatravňování orné půdy** Pěstování meziplodin** Biopásy** Ochrana čejky na orné půdě** Podpora střídání plodin na orné půdě (zvířata) Integrovaná produkce Trvalé kultury, zelenina Navržená struktura AEO a cílení se může změnit v souvislosti s implementací podmínek ozelenění! ** Tato opatření jsou zvažována jako možná pro plnění podmínky ozelenění – vyčlenění % plochy na ekologizaci.

Obecné podmínky - AEO Minimální výměra z.p. pro vstup do opatření Dodržet závazek, závazky přijímané postupně na 7, 6 a 5 let Cross-compliace, zákonné požadavky na používání přípravků na ochranu rostlin a hnojení Greening (ozelenění) Nekombinovatelnost se závazky přijatými v EZ na travních porostech Další obecné podmínky pro ošetřování travních porostů Dodržet intenzitu chovu hospodářských zvířat v rozmezí 0,4 – 1,5 VDJ/ ha z.p. Obecná údržba travních porostů (sekání, pasení) V oblastech ZCHÚ faremní plán

Očekávaný rozsah (tis. ha) Maximální rozsah (tis. ha) Rozměr opatření - AEO Odhadovaná rozloha Předpokládané veřejné výdaje* do 811 mil. EUR/ období 2014 - 2020 do 2,897 mld. Kč/rok (kurz 25 Kč/EUR) * varianta „Očekávaný rozsah“ Podopatření Očekávaný rozsah (tis. ha) Maximální rozsah (tis. ha) Cílenost dle kultur Ošetřování travních porostů 665 977 Travní porosty v ČR Péče o krajinu 640 2 512 Orná půda v ČR Integrovaná produkce 29 40 Orná půda, vinice, sady Celkem 1334 3 529

Platby pro oblasti s přírodními či jinými zvláštními omezeními (LFA)

Zaměření podpory - LFA Kompenzovat nižší konkurenceschopnost podniků v LFA oblastech Podpořit trvale udržitelné hospodaření v LFA oblastech a bránit opouštění půdy Podpořit využívání půdy v LFA pro chov skotu Přispět k udržení pracovních příležitostí na venkově

Vymezení LFA 2014+ Horské LFA (beze změny; 14,7 % ZPF; 519,4 tis. ha) Ostatní LFA (37,4 % ZPF; 1 323,3 tis. ha) - biofyzikální kritéria: nízká teplota, podmáčené půdy, zrnitost (lehké a těžké půdy), skeletovitost, mělké půdy, svažitost, kyselé půdy - ukazatele fine tuning: odvodnění mladší 35 let, SGM resp. standard output (vodítka pro FT zveřejněna v srpnu 2012) Specifické LFA (3,1 % ZPF; 108,5 tis. ha ) finalizace po vymezení ostatních LFA; maximální výměra 10 %. Oblasti v přechodném režimu N-xO (do roku 2017)

Vymezení LFA 2014+ (FT-SGM 110)

Obecné podmínky pro poskytnutí platby- LFA Platba se poskytuje na ha zemědělské půdy Minimální intenzita chovu hospodářských zvířat na hektar z.p. (0,4 VDJ/ ha z.p.) Degresivita plateb Cross-compliance Minimální obhospodařovaná výměra z.p. Závazek hospodařit v LFA oblastech v daném roce Oblasti v přechodném režimu N-xO Minimální obhospodařovaná výměra travních porostů Povinnost obdržet LFA podporu v období 2007-2013

Rozměr opatření - LFA Územní rozměr Celkové veřejné výdaje Pozn.: varianta vymezení LFA 2014+ (FT - SGM 110) Celkové veřejné výdaje do 812 mil. EUR/ období 2014 – 2020 do 2,9 mld. Kč/rok (kurz 25 Kč/EUR) Pozn.: Jedná se o hrubý odhad, který bude dále upravován v závislosti na dokončení vymezení, definitivním stanovení prahů degresivity a rozhodnutí o dobrovolných nástrojích v 1. pilíři (LFA, platby vázané na produkci) Titul Možný rozsah Očekávaný rozsah Cílenost LFA 1 951 tis. ha 1 900 tis. ha zemědělská půda (UAA) N-xO 93,4 tis. ha 14 tis. ha travní porosty

5% na LFA v I. pilíři - LFA Důvod: Ústupek EK pro státy kde vypočtená újma je vyšší než maximální limit pro platby stanovený v nařízení (250 EUR/ha jiné než horské oblasti, resp. 300 EUR/ha horské oblasti) a tudíž tuto újmu nelze v rámci rozvoje venkova plně kompenzovat. Dle předběžných propočtů platby v ČR nepřesáhnou limit Předběžná modelová analýza ukazuje negativní dopad na celkové příjmy farem ve srovnání let 2013 a 2014 Modelová farma 100 ha, intenzita 0,3 VDJ (5% - LFA, 10 % - zvířata) Extenzivní (90 ha TP, 10 ha OP)…75,81 % plateb roku 2013 Smíšená (50 ha TP, 50 ha OP)…..90,09 % plateb roku 2013 Intenzivní (20 ha TP, 80 ha OP)….106,10 % plateb roku 2013 Pozn.: Dle nařízení LFA platby poskytnuté v I. pilíři musí být zohledněny při výpočtu LFA platby v II. pilíři; v případě, že v II. pilíři vyjde LFA platba nižší než 25 EUR, není možné ji poskytnout

Děkuji za pozornost.