Projektory Projektory se používají pro velkoplošné zobrazení počítačového nebo video signálu. Promítaný obraz může být mnohem větší než obraz na klasickém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laserová tiskárna barevná
Advertisements

Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Základní jednotka PC Obr. 1.
Základní struktura, metainformace
DVD disk Jako konkurence CD ROM se prosadil DVD – má podstatně vyšší kapacitu, až 17 GB, díky vyšší hustotě záznamu a jeho ukládáním po obou stranách disku.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ ZOBRAZOVACÍ JEDNOTKY DATAPROJEKTORY – parametry
Konektory napájecího zdroje
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Geometrie pevného disku
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Kompaktní disk - CD Pro distribuci programů či dat o velkém obsahu se dnes vyžívá hlavně CD ROM, CD-R, CD-RW a lze na něj uložit až 740 MB dat (jsou i.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
Monitor Monitor je nejběžnější výstupní zařízení, s výjimkou speciálních aplikací jej má každé PC. Monitory lze rozdělit podle zobrazených barev Monochromatické.
Rozdělení technického vybavení PC
Počítačová síť a typy sítí
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Monitory.
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
Alkalické akumulátory
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Porovnání technologie CD a DVD
Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Digitální projektory. LCD (Liquid Crystal Display) DLP (Digital Light Processing)
CRT monitory Základní princip, na němž pracuje klasický monitor CRT (Cathode Ray Tube), se od počátku století, kdy byl objeven, příliš nezměnil.
UPS UNINTERRUPTIBLE POWER SYSTÉM Systém nepřerušovaného napájení
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Sluchátka Sluchátka se používají jako standardní výstup počítačů. Jsou určeny pro přehrávání libovolných zvuků a hudby. Obr. 1.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Komunikační porty a síťová rozhraní.
Mobilní telefonní síť GSM
Sběrnice Obr. 1.
Technika a technické vzdělávání Dalibor Valenta
Projektory DLP Tento projektor využívá technologii mikroskopických zrcátek (čip DMD – Digital Micromirror Device, který obsahuje tisíce zrcátek mikroskopických.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Monitor je výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací. Monitor je výstupní elektronické zařízení sloužící.
LCD monitory LCD monitor (liquit crystal display, displej s tekutými krystaly), byl vyvinut počátkem 70. Tekuté krystaly se používají k rozsvěcování a.
Počítače pro handicapované
Netradiční typy diskových pamětí
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
Princip magnetického disku
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
Plotter Je to grafické výstupní zařízení.
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Základní deska Matherboard.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Akumulátory ve výpočetní a digitální technice
Primitivní počítadlo
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 14.
Bezdrátová síť Wi-Fi Wi-Fi - Wireless Fidelity je další z technologií pro tvorbu počítačových sítí. Tato technologie je bezdrátová a byla vytvořena pro.
Projektory LCD Tento projektor využívá technologii tekutých krystalů. Projektor obsahuje jeden (pro monochromatický obraz) nebo tři (pro barevný obraz)
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
Úvod do informatiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Základní jednotka notebooku
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Projektor Číslo DUM: III/2/VT/2/1/12 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Monitory LCD a CRT Projektory Princip a srovnání.
Tato prezentace byla vytvořena
MONITORY Michaela Fraiová.
Inf Prezentace informací
Digitální učební materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mikrofon, dataprojektor, interaktivní tabule, usb disky
Transkript prezentace:

Projektory Projektory se používají pro velkoplošné zobrazení počítačového nebo video signálu. Promítaný obraz může být mnohem větší než obraz na klasickém monitoru. Obr. 1

Projekční technika Mezi projekční techniku lze zahrnout: Digitální projektory Vizualizér Dia projektory Zpětné projektory Interaktivní tabule

Digitální projektory Projektory nejsou zdrojem signálu, ale musí být napojeny na nějaké zařízení, které bude signál dodávat (PC, notebook, videorekordér, DVD přehrávač-rekordér, satelitní přijímač, fotoaparát, kamera). Existují i takové projektory, které mohou promítat signál z flash disku zapojeného přímo do projektoru.

Rozdělení projektorů podle rozlišení SVGA (projektor s rozlišením 800x600 DPI, který je vhodný pro běžné nenáročné aplikace a video signál) XGA (projektor s rozlišením 1024x768 DPI, který je vhodný pro prezentaci grafiky, hraní her) WXGA (projektor s rozlišením 1280x720 DPI, který je vhodný ke sledování filmů)

Rozdělení projektorů podle rozlišení SXGA (projektor s rozlišením 1280x1024 DPI, který je vhodný do velký sálů) FullHD (projektor s rozlišení 1920x1080 DPI, který je vhodný pro sledování filmů v maximálním rozlišení

Rozdělení projektorů podle svítivosti 800 až 1000 lumens (vhodné pro místnosti s úplným zatemněním) 1000 až 1500 lumens (vhodné pro menší místnosti s minimem okolního světla) 1500 až 2000 lumens (vhodné pro menší a střední místnosti s minimem okolního světla pro jasnější obraz)

Rozdělení projektorů podle svítivosti 2000 až 3000 lumens (vhodné pro střední místnosti bez zatemnění oken) více než 3000 lumens (vhodné pro střední a velké místnosti za jakýchkoliv světelných podmínek)

Rozdělení podle principu činnosti LCD – Liquid Crystal Display (projektory využívající technologii tekutých krystalů) DLP – Digital Light Processing (projektory využívají čip DMD – Digital Micromirror Device, který obsahuje tisíce zrcátek mikroskopických rozměrů) LED - Light-Emitting Diode (projektory využívající led diody) Laserové – (projektory využívající laserové diody)

Otázky k opakování Vyjmenujte projekční techniku. Jak se rozdělují projektory podle rozlišení? Jak se rozdělují projektory podle svítivosti? Jak se rozdělují projektory podle principu činnosti?

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Technické vybavení osobních počítačů“ [online]. 8. listopadu 2012 21:10. Dostupný z WWW: < http://www.blabik.cz/vyuka/ict/09_Vystupni_zarizeni_monitory.pdf>. Použité obrázky: Obr. 1 [cit. 2012-11-9] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/14/InFocus_IN34.jpg?uselang=cs Ostatní obrázky: vlastní