Lev pustinný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tygr bengálský OHROŽENÝ Rozšíření (červeně)
Advertisements

ZEBRA CHAPMANOVA.
Sokol stěhovavý Marie Preslová.
Pica pica Straka obecná.
Kočka domácí Felis Catus.
Jaguár americký.
Zvířata divočiny Terezka Mazurová.
Anakonda Velká.
Skokan hn ě dý Rana temporaria. Popis Skokan hn ě dý má velký areál rozší ř ení, ž ije v Evrop ě od Pyrenejí a ž k Uralu v č etn ě Č R. Je rozší ř en.
Referát -Tygři Jakub Šavrňák
Blecha obecná Vypracoval: Jiří Herrgott
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
Čeleď: Šelmy kočkovité
DEN ZEMĚ Po stopách ohrožených zvířat.
Užovka obojková ZPRACOVALA: VERONIKA TRNKOVÁ.
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
Po stopách ohrožených zvířat
Adopce gorily nížinné.
Tropický deštný les SAVCI.
Kočkovité šelmy.
SAVANY A STEPI3.
Den Země Po stopách ohrožených zvířat.
VY_52_INOVACE_PŘ.7. 04_Kočkovité šelmy Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
ŠELMY.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_492_Př8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Předmět :Přírodopis Ročník.
Tygři Václav Pavelka Přerov 2014.
36.1 ŠELMY II. Kdo by vyhrál souboj mezi lvem a tygrem?
Autor: Mgr. Zdeňka Bartlová
VÁŽKY Chrystyna Syňuková 2.B.
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Tiger Indický Presentace od: Vojtěcha Bence Výskyt
Ledňáček říční.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_404_ŽIVOČICHOVÉ V ZIMNÍ PŘÍRODĚ Téma: STOPY.
SAVANY A STEPI ANETA SMOLÍKOVÁ 4.UBZ.
Savci.
Tajga Jehličnatý les.
Polarní oblasti.
Ž IVO Č ICHOVÉ Miroslava Štip č áková 1. ro č ník, 2. semestr
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Název projektu: Živá příroda ve škole
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
 Popis  Životní prost ř edí a potrava  Veverky ve m ě stech  Jak m ů žete pomoct nalezeným mlá ď at ů m veverek  Druhy veverek  Rozmnožování  Zdroje.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název:
Nosorožec dvourohý  Nosorožec se jeden druhému spíš vyhýbají, proto spolu ani moc „nemluví“. Samci na sebe výhr ů žn ě funí nebo frkají. Zvuky, které.
VLK * vlk obecný (Canis lupus) a jeho poddruhy: o vlk černý (Canis lupus pambasileus) o vlk eurasijský (Canis lupus lupus) o vlk indický (Canis lupus pallipes)
Lev a tygr Natálie Francová (1.S). lev lev??? je savec čeledi kočkovitých a jeden ze čtyř druhů velkých koček rodu Panthera lev je po tygrovi druhá největší.
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Zvířata Lucie Neubauerová.
Tygr Vypracoval: Viktor Andrianov Třída: 1.L Předmět: Biologie
SAVANA. SAVANA CHARAKTERISTIKA ROVINY POROSTLÉ TRÁVOU A STROMY V TROP. A SUBTROP. PÁSU OBDOBÍ DEŠŤŮ A SUCHA VELKÁ PUTUJÍCÍ STÁDA BÝLOŽRAVCŮ.
SAVCI ŠELMY KOČKOVITÉ.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název projektu: Živá příroda ve škole
Název projektu: Živá příroda ve škole
Delfín Skákavý Vypracoval: Martin Polášek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Savci jsou vývojově velmi pokročilá třída obratlovců a v současné době osidlují téměř celý svět. Jejich hlavním spojovacím znakem je výživa mláďat produktem.
VE KTERÉ ČÁSTI POTRAVNÍ PYRAMIDY STOJÍ ŠELMY?
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_PŘÍRODOPIS
Autor: Mgr. Zdeňka Bartlová
PRO ZÁJEMCE O FOTOGRAFOVÁNÍ
DINGO A ABORIGINCI.
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
ZOOPARK GLOWACKÉHO Klára Kovaříková, Alžběta Mikulíková, Eliška Havelková, Tereza Bláhová.
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Lev pustinný

Klasifikace KMEN: STRUNATCI (Chordata) TŘÍDA: SAVCI (Mammalia) ŘÁD: ŠELMY (Carnivora) ČELEĎ: KOČKOVITÍ (Felidae) PODČELEĎ: VELKÉ KOČKY (Pantherinae) ROD: PANTHERA DRUH: LEV PUSTINNÝ (Panthera leo)

lev je hned po tygrovi druhá největší kočkovitá šelma výrazný pohlavní dimorfismus – určující rys u samců je jejich hříva samci váží od 150-250 kg, samice od 120-150 kg v divočině se dožívají 10-14 let, v zajetí až 20 let jsou to společenská zvířata, loví ve smečkách, obvykle v noci nebo za úsvitu

Rozšíření lva přirozené prostředí lvů sahalo od severu Eurasie až po Afriku, poslední evropští lvi vymřeli už v dávných časech v dnešní době žije nejvíce lvů ve východní Africe, avšak jejich stavy se rychle snižují dnes je africká lví populace odhadována na 16-30 000 kusů žijících v divočině, začátkem 90. let byl jejich stav odhadován až na 100 000 kusů za hlavní důvod, který vede ke snižování stavů je pokládán stále se zvyšující kontakt s lidmi

LOV nejčastější potravou se stávají větší savci jako antilopy, pakoně, buvoli nebo zebry, ale také menší zvířata jako zajíci a ptáci -lvíčata se učí lovit ve věku tří měsíců, úspěšnými lovci se však stávají až po dosažení druhého roku života -lvi dokážou vyvinout rychlost až 90km/h, ale postrádají vytrvalost, proto se musí za kořistí připlížit alespoň do vzdálenosti 30 metrů -nejčastěji loví lvice LOV

SOCIÁLNÍ CHOVÁNÍ -lvi projevují 2 typy společenského chování: a: jsou součástí smečky, která se skládá z příbuzných samic, jejich mláďat a z jednoho až 4 samců b: samotáři, tzv. nomádi; žijí osaměle nebo v páru samec využívá svou sílu a velikost k ochraně teritoria a ulovené kořisti i když většinou loví samice, samci mají větší nárok na potravu; až skončí, teprve se k potravě dostanou lvice s mláďaty SOCIÁLNÍ CHOVÁNÍ

ÚTOKY NA ČLOVĚKA Běžně lvi na člověka neútočí, není jejich přirozenou kořistí, avšak někdy je hlad dovede i do blízkosti lidských obydlí a člověk se poté stává snadno dostupnou kořistí. Lvi nejsou tak agresivní jako třeba bengálští tygři nebo levharti, které mají na svědomí vetší počet lidských obětí. Nejznámější útok na člověka se stal v roce 1898, kdy se v Africkém městě Tsavo stavěla železnice. Dva bezhřívnatí lvi zabili na 35 afrických dělníků za pouhé dva dny. Dělníci postavili obrané ploty s pochodněmi, aby se lvi nedostali do tábora, avšak ani tyto je nedokázaly zadržet. John Henry Patterson, který vedl stavbu zkoušel v noci vylézt na strom a lvy zabít, avšak bezúspěšně. Než se lvy podařilo zastřelit, stihli zabít 135 lidí. Jsou taky zaznamenány útoky lvů v zajetí, statisticky na člověka útočí lev v zajetí častěji než ve volné přírodě.

VIDEO

BÍLÍ LVI Přestože jsou vzácní, jsou občas hlášeni v Timbavati v jižní Africe. Jejich neobvyklé zbarvené je dáno recesivním genem. Bílý lev je v nevýhodě, když přijde na lov, díky zbarvení může totiž být kořistí velice lehce odhalen. Mláďata i dospělí jedinci jsou čistě bílí, ne jako běžní mladí lvi, kteří na sobě mají barevné fleky.

KŘÍŽENÍ LVŮ S JINÝMI KOČKAMI LIGER je kříženec samce lva a tygří samice. Protože jsou ze strany otce i matky potlačeny geny, které zastavují růst v určitém věku, dosahuje liger úctyhodných rozměrů a stává se tak největší kočkovitou šelmou světa. S tygrem sdílí pruhy, které má po celém těle, se lvím samcem je to zase hříva. Ligeří samci nejsou plodní, samice většinou ano. Samci mají 50% šanci že se narodí s hřívou, ale pouze dalších 50% získá hřívu velikostí podobnou hřívě lva.

Malý test Které zvíře je největší kočkovitá šelma? a: tygr b: lev c: levhart Kdy lvi nejraději loví? a: odpoledne b: v poledne c: v noci Nejčastější potravu lvů představují: a: slepice b: antilopy c: myši Nejvíce lvů dnes žije v: a: severní Evropě b: západní Asii c: východní Africe

Odpovědi: 1. a 2. c 3. b 4. c

Děkuji za pozornost! zdroj: Wikipedie, Youtube vypracovala: Olga Krejčí učo: 322757