Stárnutí a strategické dokumenty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Národní souvislosti Ing. arch. Iva Svobodová Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s.
Lisabonská strategie a maďarská politika zaměstnanosti László Kordás 29. duben 2006 Balatongyörök.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Co je sociální začleňování
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Evropská strategie zaměstnanosti Úvod do sociální politiky, Zimní semestr akad. Roku 2007/2008.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Ostrava, květen 2012 Oddělení politiky sociálního začleňování (901)
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Evropský sociální fond v ČR
Koncepce péče o staré občany
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Společenská odpovědnost organizací
2. zasedání Rady vlády pro seniory a stárnutí populace, 13. března 2007 Příprava zprávy o plnění Regionální implementační strategie EHK pro stárnutí a.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Ministerská konference EHK OSN o stárnutí
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Politika sociální inkluze v Evropské unii
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Workshop na téma „Realizace politiky přípravy na stárnutí” Pořádaný v rámci projektu „Podpora sociálního začleňování na místní a regionální úrovni“ (reg.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Realizace politiky přípravy na stárnutí Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017 (Aktualizovaná verze k )
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Akční plán ke Strategii boje proti sociálnímu vyloučení na období
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Nástroj změny v místním prostředí
Rozvoj inovací v EU.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Nástroj změny v místním prostředí
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ing. Stanislava Správková
Nástroj změny v místním prostředí
Realizace politiky přípravy na stárnutí
Workshop na téma „Realizace politiky přípravy na stárnutí”
Transkript prezentace:

Stárnutí a strategické dokumenty 1. zasedání Rady vlády pro seniory a stárnutí populace 20. dubna 2006, Úřad vlády ČR Petr Wija, Odbor sociálních služeb, Ministerstvo práce a sociálních věcí

Strategie OSN v oblasti stárnutí Akční plány (Vídeň, Madrid) - návod pro tvorbu politik a programů Podpora vlád a občanské společnosti Ekonomický a sociální rozvoj a naplnění potřeb (práv) starších lidí „Bottom-up approach“, participativní hodnocení plnění plánu Podpora vzdělávání, výzkumu, indikátory

Strategie OSN v oblasti stárnutí RIS pro UNECE region (Berlín, 2002) Od programu pro starší osoby k začlenění starších lidí do všech politik a oblastí (integrace do rozvoje) Požadavek na realistické cíle a měřitelná opatření Mezigenerační a celoživotní přístup ke stárnutí Návod pro stanovení národních cílů stárnutí a jejich dosažení (příklady dobré praxe)

Národní program přípravy na stárnutí na období let 2003-2007 (NPPS) Etické principy Přirozené sociální prostředí Pracovní aktivity Hmotné zabezpečení Zdravý životní styl a kvalita života Zdravotní péče Komplexní sociální služby Společenské aktivity Vzdělávání Bydlení Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor koncepce sociálně zdravotní politiky, Na Poříčním právu 1, 128 01 Praha 2, tel: 221 922 680, e-mail: petr.wija@mpsv.cz, www.mpsv.cz

Národní program přípravy na stárnutí na období let 2003 až 2007 (NPPS) První zpráva o plnění - listopad 2005 Do 31. října 2007 návrh aktualizovaného programu Celospolečenský program Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor koncepce sociálně zdravotní politiky, Na Poříčním právu 1, 128 01 Praha 2, tel: 221 922 680, e-mail: petr.wija@mpsv.cz, www.mpsv.cz

Národní program přípravy na stárnutí na období let 2003 až 2007 (NPPS) Silné stránky: Komplexnost Důraz na lidská práva Obecná akceptace priorit a cílů programu Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor koncepce sociálně zdravotní politiky, Na Poříčním právu 1, 128 01 Praha 2, tel: 221 922 680, e-mail: petr.wija@mpsv.cz, www.mpsv.cz

Národní program přípravy na stárnutí na období let 2003 až 2007 (NPPS) Slabá místa: Nedostatky ve spolupráci a chybějící zapojení dalších subjektů a občanů Sektorizace a fragmentace Chybí rozpracování (zapracování) priorit a cílů do příslušných koncepcí „Deklarativnost (obecnost)“ Paternalismus Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor koncepce sociálně zdravotní politiky, Na Poříčním právu 1, 128 01 Praha 2, tel: 221 922 680, e-mail: petr.wija@mpsv.cz, www.mpsv.cz

Národní akční plán sociálního začleňování na období let 2004 až 2006 (NAPSI) Chudoba a sociální vyloučení – všechny ohrožené skupiny (včetně sociálně patologických jevů) Součást Lisabonské strategie Všechny země EU, koordinace a spolupráce (OMC, peer review) Zaměstnanost, nediskriminace Regionální rozvoj, vyrovnávání rozdílů

Národní akční plán sociálního začleňování na období let 2004 až 2006 (NAPSI) Přístup k službám, právům… zdravotní péče sociální služby bydlení doprava právní služby vzdělání atd.

Národní akční plán sociálního začleňování na období let 2004 až 2006 (NAPSI) Vymezuje seniory ohrožené vyloučením (s nízkým příjmem, žijící osaměle, zejména starší ženy atd.) Stárnutí populace zapracováno v obecné rovině, jako negativní trend pro ekonomiku a systém sociální ochrany

Národní akční plán sociálního začleňování na období let 2004 až 2006 (NAPSI) Nedostatky: Koncept sociálního vyloučení je příliš široký a často nejasný Řeší se všechny problémy všech (z toho vyplývá snížená možnost zaměření se na problémy cílových skupin a dílčích oblastí, často výčet koncepcí a projektů)

Národní akční plán zaměstnanosti na období let 2004 až 2006 (NAPZ) Evropská strategie zaměstnanosti a NAPZ: aktivní stárnutí je jednou z priorit Cíle stanovené Evropskou radou v Barceloně a Stockholmu (do 2010): zvýšit o pět let průměrný věk odchodu z trhu práce, zvýšit zaměstnanost starších osob (55-64) na 50%

Národní akční plán zaměstnanosti na období let 2004 až 2006 (NAPZ) Opatření NAPZ: Program pro starší zaměstnance Opatření v rámci důchodové reformy Rozšiřování znalostí a dovedností Realizace: MPSV, MŠMT, MI, sociální partneři

Národní akční plán zaměstnanosti na období let 2004 až 2006 (NAPZ) Tendence řešit problémy na trhu práce na úkor starších osob. Je pozdější odchod do důchodu, resp. souběh důchodu a zaměstnání skutečnou prioritou?

ZDRAVÍ 21 Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva České republiky Národní varianta strategie WHO pro Evropu (1998) Strategický dokument zdravotní politiky Solidarita a spravedlnost ve zdraví (ekvita) Snižování rozdílů ve zdraví mezi sociálními skupinami, regiony a zeměmi Zdravý start do života a zdravé stárnutí Účelnost, účinnost, dostupnost

ZDRAVÍ 21 - Zdravé stárnutí Cíl č. 5 – Zdravé stárnutí Funkční zdraví a funkční zdatnost (aspekt disability) Očekávaná délka života bez zdravotního postižení (prožitého ve zdraví) – HALE

ZDRAVÍ 21 - Zdravé stárnutí Opatření: rozpracovat koncept rizikového seniora, rozpracovat metodiku komplexního geriatrického hodnocení, rozvoj zdravotního potenciálu (fyzioterapie, ergoterapie, rehabilitace, komunitní programy, edukace atd.) odstraňování hendikepujícího prostředí chráněné bydlení, respitní spolupráce s rodinou a další

ZDRAVÍ 21 - Zdravé stárnutí Chybějící informace o funkčním a zdravotním stavu Chybějící CGA + rehabilitace + aktivity v komunitě Model WHO – Age Friedly PHC Centre („age friendly principles“) Zdravé stáří na komunitní úrovni (pracovní skupina WHO ČR)

Další strategické dokumenty NÁRODNÍ LISABONSKÝ PROGRAM 2005–2008 (Národní program reforem České republiky) Strategie udržitelného rozvoje ČR Strategie rozvoje lidských zdrojů veřejné finance, zaměstnanost, celoživotní učení, reflexe stárnutí populace jako globálního negativního trendu atd. Koncepční dokumenty v oblasti podpory výzkumu a NNO zahrnují stárnutí (obecně)

Národní zprávy (EU) Národní strategická zpráva o přiměřených a udržitelných důchodech Předběžná národní zpráva o zdravotní a dlouhodobé péči v České republice Národní zpráva o zdravotní a dlouhodobé péči v České republice (připravuje se) Národní zpráva o strategiích sociální ochrany a sociálního začleňování (do 15. září 2006)

Zelené a bílé knihy EU Zelená kniha „Nová mezigenerační solidarita jako odpověď na demografické změny“ Zelená kniha o přístupu EU k řízení ekonomické migrace Zelená kniha „Rovnost a nediskriminace v rozšířené EU“ Bílá kniha o službách ve veřejném zájmu

Stárnutí ve strategických dokumentech Nejednoznačné používání pojmu stárnutí populace Potenciál a potřeby starší populace na okraji zájmu Redukce na konstatování negativního vývoje (finanční, fiskální aspekt) Stereotypy o „stárnoucí společnosti“

Stárnutí jako příležitost Příklady pozitivního přístupu: projekt „Regions for All Ages“ projekt „Silver Economy Network of European Regions“

Priority Rady - náměty Vymezit nejnaléhavější problémy v jednotlivých oblastech Podpořit rozvoj lidských zdrojů, ekonomický růst a sociální rozvoj Vytvořit podmínky pro zdravé a aktivní stárnutí Minimalizovat demografickou paniku při respektování potřebnosti koncepčních opatření a změn

Pracovní skupiny Rady – návrh Zdraví, zdravotní politika, zdravotní a další služby na místní úrovni Trh práce, celoživotní učení (vzdělávání), zaměstnanost Informační strategie, pozitivní přístupy, zvyšování „gerontologické gramotnosti“, snížení diskriminace a ageismu

Děkuji za pozornost.