1 Ekologické závazky státu Řešení velkého dluhu České republiky Tisková konference Ministerstva financí ČR 17. prosince 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11
Advertisements

SYSTÉM KONTROLY PŘI TĚŽBĚ DŘEVA Tisková konference
NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Ústí nad Labem Dosažení potřebné kapacity justičních institucí
Co je důležité znát pro realizaci projektu?
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Finalizace akvizičního procesu
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
1. Poskytování informací komunikace mezi uchazečem a zadavatelem Dobrá praxe = Otevřenost 2 kvalita & množství forma a způsob uveřejňování a poskytování.
Směrnice Rady Libereckého kraje č. 3/2006 k zadávání veřejných zakázek Libereckým krajem a jím zřizovanými příspěvkovými organizacemi Liberec, 9. dubna.
1 Ekologické závazky státu Jak dál s velkým dluhem České republiky Tisková konference Ministerstva financí ČR 10. dubna 2008.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
Exekuční řád po novelách
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
IPRM Náchoda – problémová zóna u nemocnice Seminář k 1. výzvě Města Náchoda pro podporovanou aktivitu 5.2b Regenerace bytových domů
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
Obsah A. Due diligence I. Základní vymezení II. Vymezení zadání
Zadávací dokumentace Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Veřejné zakázky města nově od 2016 MĚSTO V PROMĚNÁCH ČASU A MYŠLENÍ LIDÍ 5. konference Platformy městských architektů a Společnosti Petra Parléře, o.p.s.
1 Centralizovaný rozvojový program 2017 a Institucionální program Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 529/5, Praha.
Seminář pro žadatele k 18. a 19. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 9. –
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Novela zákona o veřejných zakázkách Porada s ekonomy neškolských příspěvkových organizací Jihomoravského kraje Mgr. Michal Lipovský.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ STATUTÁRNÍHO MĚSTA PŘEROVA SE ZÁSTUPCI PODNIKATELSKÉ VEŘEJNOSTI „NOVELA ZÁKONA č. 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách “ Odbor: Vnitřní.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Novely zákona o veřejných zakázkách v roce 2012 Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Úřad vlády České republiky Oddělení veřejných zakázek Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Úřadem vlády ČR Mgr. Zuzana Profousová.
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci Podporujeme Vaši budoucnost Seminář pro příjemce ve výzvě č. 89 OP LZZ, Praha – Hotel.
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Plzeň
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Kalamitní situace - opatření
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
LOKALITY SE STAROU EKOLOGICKOU ZÁTĚŽÍ NA ÚZEMÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE, JEJICHŽ NABYVATELÉ MAJÍ UZAVŘENOU EKOLOGICKOU SMLOUVU Mgr. Eva Moučková.
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

1 Ekologické závazky státu Řešení velkého dluhu České republiky Tisková konference Ministerstva financí ČR 17. prosince 2008

2 Ekologické škody Škody způsobené 45 lety extenzivního komunistického hospodaření (před rokem 1992) Při prodejích podniků se stát zavázal, že ekologické škody odstraní Závazek je platný, právně vymahatelný a sankcionovatelný (riziko arbitráží) Odkládáním řešení hrozí zvětšení rozsahu a objemu e kologických škod

3 Rozsah ekologických závazků státu Ukončeno 32 % smluv (počet) Vynaloženo 26 % ze schválených garancí – vyčištěny jen menší lokality (Kč) 99 nabyvatelů310 nabyvatelů mld. Kč

4 Historie odstraňování Počty zahájených výběrových řízení 2006 … … 219 Zbývá > V období 5/2004 až 7/2006 bylo zad á v á n í veřejných zak á zek z rozhodnut í ministra financ í pozastaveno mld. Kč

5 Dosavadní postup odstraňování Jednotlivé etapy odstraňování: 1.Analýza rizik 2.Dodatečný průzkum 3.Studie proveditelnosti 4.Pilotní pokusy 5.Schválení postupu (MŽP,ČIŽP) 6.Sanace 7.Monitoring 8.Postsanační monitoring 9.Potvrzení dosažení limitů (ČIŽP, Supervizor) Na většinu z navazujících kroků je povinnost vypsání výběrového řízení pro každou dílčí lokalitu podle zákona o veřejných zakázkách Minimálně 7 výběrových řízení x 1-5 měsíců průběh výběrových řízení = V průměru 2 roky jen na interní administrativu (pokud se nikdo neodvolá k ÚOHS) Od analýzy rizik až do začátku sanace uběhne minimálně cca. 5 let

6 Vyhodnocení stavu Pravidla zadávání veřejných zakázek Odvolávání účastníků Objevování nových nepředpokládaných škod Prodlužování a prodražování prací Šíření znečištění průsaky apod. Omezení regionálního rozvoje Omezení majitelů v nakládání s majetkem Následky Obtíže Budoucí Rizika Žaloby nabyvatelů na škodu způsobenou nemožností užívat majetek včetně možných arbitráží Stálý růst cen přípravných a sanačních prací Objevování nových ekologických škod Omezený objem financí z privatizačních zdrojů Nutnost zásadně urychlit a zefektivnit odstraňování starých ekologických zátěží a minimalizovat technická a finanční rizika Cíl = Řešení do roku 2015

7 Kroky k řešení situace K ukončení činnosti FNM a přechod jeho agend na Ministerstvo financí ČR Zpracování analýzy situace a variant dalšího postupu, analýza předložena k posou z ení vládě ČR v říjnu 2007 Vláda uložila MF, aby materiál dále rozpracovalo. MF ČR tedy posouzením variant a návrhem optimálního řešení pověřilo renomovanou mezinárodní poradenskou firmu A.T.Kearney Společnost A.T.Kearney předložila Ekonomickou a právní analýzu možných variant řešení odstraňování ekologických zátěží vzniklých před privatizací a návrh optimálního řešení (březen 2008) Připraven návrh materiálu pro Vládu ČR. Projednán v mezirezortním připomínkovém řízení, všechny připomínky vypořádány (duben - listopad 2008) Jednomyslné schválení návrhu řešení ekologických zátěží vzniklých před privatizací vládou ČR (listopad 2008) Vypsání veřejné zakázky (prosinec 2008)

8 Postup zadávání veřejné zakázky 1. Kvalifikace zájemců Prokázání schopnosti uchazeče zvládnout zakázku (reference, zázemí, personální a technické vybavení, finanční garance, technické vybavení) Pro informaci zájemců k dispozici koncept zadávací dokumentace Schopnost poskytnout jistotu (dle §67 Zákona o VZ) ve výši 1 mld. korun (peněžní částka nebo bankovní záruka) 2. Výzva k podání nabídek zájemcům, kteří projdou kvalifikací MF odešle výzvu k podání nabídky 3. Data Room Podrobné podklady k jednotlivým lokalitám 4. Finální nabídka Souhlas se smlouvou Jednokriteriální soutěž: rozhoduje cena Do 9. února 2009 (60 dnů) 120 dní od výzvy očekáváme na přelomu března/dubna 2009

9 Kvalifikace zájemců Okruh předpokladůDetail Profesní kvalifikační předpoklady (§54 Zákona o VZ) Oprávnění k podnikání v ČR, odborná způsobilost (zejména podle Zákona o výkonu povolání autorizovaných osob a Zákona o odpadech) Ekonomické a finanční předpoklady (§55 Zákona o VZ) Pojištění, obrat (celkový obrat zájemce nejméně 3 mld. Korun ročně), závazný bankovní příslib (ohledně poskytnutí záruky ve výší 1 mld. korun dle §67 Zákona o VZ) Technické kvalifikační předpoklady (§56 Zákona o VZ) Reference (odstraňování odpadů - podle standardů EU, řízení projektů, provádění sanačních zásahů) Seznam techniků a osvědčení o jejich kvalifikaci Systém řízení jakosti ISO 9000, ISO nebo podobné Minimální technická kapacita pro nakládání s odpady (skládky, spalovny, kompostárny, laboratoře apod.) Minimální počet zaměstnanců dle jednotlivých kvalifikací Minimální počet nástrojů, pomůcek a zařízení Předpoklady může zájemce (jedna právnická osoba nebo sdružení) prokázat sám nebo prostřednictvím subdodavatelů. Subdodavatel může být u více zájemců.

10 Data Room 1. Organizován A.T.Kearney jako poradcem zadavatele 2. Možnost seznámit se s potřebnými dokumenty Soupis lokalit a podlokalit Ekologické smlouvy Analýzy rizika Studie proveditelnosti Rozhodnutí a souhlas státních orgánů (zejména ČIŽP a MŽP) Výsledky doprůzkumů Projektové dokumentace apod. 3.Prohlídky míst plnění

11 Nabídka 1. Podmínky pro podání cenové nabídky: Souhlas s návrhem smlouvy Složení jistoty ve výši 1 mld. korun (peněžní jistota, bankovní záruka) 2. Jediné kritérium soutěže = nabídková cena

12 Smlouva o komplexním zajištění odstranění některých ekologických zátěží vzniklých před privatizací 1. Realizace sanačních zásahů podle rozhodnutí ČIŽP, ekologických smluv a v souladu s předpisy ČR a EU 2. Lhůty pro odstranění škod Fáze (kategorie lokalit A/B/C podle obtížnosti řešení) Realizace doprůzkumu (u lokalit, kde nebyl proveden) 3/6/9 měsíců od nabytí účinnosti smlouvy Zpracování projektové dokumentace (u lokalit, kde nebylo provedeno) 3/6/9 měsíců od realizace doprůzkumu Dokončení sanačního zásahu3/5/6 let od zpracování projektové dokumentace Celkem Kategorie A Kategorie B Kategorie C Maximálně 3,5 roku Maximálně 6 let Maximálně 7,5 let

13 Smlouva o komplexním zajištění odstranění některých ekologických zátěží vzniklých před privatizací 3. Průběžná kontrola postupu a kvality sanačního zásahu – Nejméně 1x za 3 měsíce od zahájení sanačního zásahu kontrolní dny za účasti MF ČR, MŽP a nabyvatele (privatizovaného majetku) – Mimořádné kontrolní dny na žádost MF ČR, MŽP a nabyvatele 4. Platby za odstranění škod DokladPlatba (v rámci ročního zúčtování) Provedení sanačního zásahu Potvrzení ČIŽP na základě odborné expertízy a její oponentury 95% částky příslušné k lokalitě Provedení postsanačního monitoringu Konečné potvrzení ČIŽP na základě odborné expertízy a její oponentury Zbývajících 5% částky příslušné k lokalitě

14 Smlouva o komplexním zajištění odstranění některých ekologických zátěží vzniklých před privatizací 5. Rozložení plateb –Vyhrazení možnosti omezit roční platby limitem 7 miliard korun (+ DPH) –Nesplacené závazky budou přeneseny do dalších let a to až po dobu platnosti smlouvy (30 let) –Postupné splácení zajistí rozložení úhrady v čase ve vazbě na zdroje státu –Zachována je i možnost předčasného splacení pokud by to bylo pro stát výhodné

15 Smlouva o komplexním zajištění odstranění některých ekologických zátěží vzniklých před privatizací 5. Převzetí rizik dodavatelem –Riziko výskytu větších než dosud známých škod –Riziko prohlubování a rozšiřování škod –Riziko růstu cen prací –Riziko kurzových změn

16 Smlouva o komplexním zajištění odstranění některých ekologických zátěží vzniklých před privatizací 6. Ochrana státu před neplněním závazků dodavatelem –Systém smluvních pokut pro případ prodlení dodavatele s plněním kterékoli dílčí části plnění veřejné zakázky (termíny stanovuje ČIŽP) –Možnost započtení smluvních pokut proti ceně plnění dodavatelem –Odpovědnost dodavatele za škodu vzniklou MF ČR či třetím osobám v důsledku prodlení s odstraňováním ekologické zátěže –Možnost vypovězení části či celé smlouvy v případě prodlení –Růst cen vstupů a prací motivující k co nejrychlejšímu provedení prací –Platební podmínky – platby pouze po úplném odstranění zátěží

17 Diskutované otázky 1. Dohled státu nad kvalitou řešení: Cena bude vždy proplacena až poté, co Česká inspekce životního prostředí potvrdí, že ekologické škody byly odstraněny 2. Navýšení nabídkové ceny - NENÍ Pouze přepočtení DPH při změně sazby zákonem Stát má možnost limitovat roční platbu na 7 miliard korun, odložená částka nebude úročena, ale pouze navyšována o oficiálně vyhlášenou míru inflace 3. Záruky státu, že škody budou skutečně odstraněny Všechny platby až po odstranění škod v dané lokalitě Pokuty při zpoždění prací (snadné vymožení zajištěno započítáním proti nesplacené části odměny) Limitace možností dispozice s pohledávkami Bankovní záruka 4.Supervize Vybraný dodavatel bude pracovat pod dohledem nezávislého supervizora Na výběru supervizora se bude podílet MŽP a ČIŽP a to ve větší míře než MF

18 Cíl Zabránění významným hrozícím rizikům a arbitrážím Náprava životního prostředí a jeho ochrana před dalším poškozováním Omezení a fixace nákladů státu Snížení technických a ekonomických rizik státu Splnění závazků ČR vyplývajících z ekologických smluv