PAMÁTKY PRAHA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Advertisements

Navštivte hlavní město České republiky
Hlavní město České republiky
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Prezentace Praha.
Národní divadlo OBRÁZEK Č. 1 Orloj Obrázek č. 2.
PRAHA-hlavní město ČR.
Praha.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Prvouka – 2.ročník ZŠ „ČR a hlavní město Praha“
PO STOPÁCH KARLA IV. ŠKOLNÍ PROJEKT 4. B –
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
hlavní město České republiky
Karlův most Jakub Kořínek VI.S. Logo cestovky Co je to Karlův most??? Karlův most je nejstarší stojící most přes řeku Vltavu v Praze a druhý nejstarší.
PRAHA - hlavní město České republiky.
Pražský hrad Lukáš Onderka. informace Pražský hrad, historické sídlo českých králů Pražský hrad, historické sídlo českých králů Vystavěn9. století Vystavěn9.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H3A, 3.ročník
Klenot Prahy … … Karlův most
PRAHA Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Praha.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha. ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha.
Sabina Adámková & Adéla Kusáková
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Srdce Evropy. Praha je hezčí v noci Národní muzeum.
Darek Matwikow Jan Jelínek
Kultura 2. poloviny 19. století, Národní divadlo
Praha.
Praha Andy Poláková.

Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_472_PAMÁTNÁ_MÍSTA_ 2 Téma: Seznámení.
KARLŮV MOST.
PRAHA – MATKA MĚST.
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_33_PRAHA TÉMA: ZEM Ě PIS 1 Č ÍSLO.
Rozloha: 496 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: obyvatel/km² Městské části: 57 Hlavní město Praha je nejmenším krajem ČR. Praha patří.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
P RAHA – HLAVNÍ MĚSTO ČR Název školyPlavská škola AutorMgr. Jitka Hýsková, DiS. Název VY_32_INOVACE_02_VL5 _Praha – hlavní město ČR TémaVL 5 Číslo projektu.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorMgr. Jiřina Holešovská Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_06.
 1348 založení Nového Města Pražského  1348 – Univerzita Karlova  1357 –začala stavba Karlova mostu- náhradou za Juditin most, který zničili povodně,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Hlavní město Praha - pražské metro, letiště Václava Havla - Ruzyně,
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_02_Státy_hlavní_města_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Kulturní památky Autor Mgr. Zdeňka Prchalová Cílová skupina
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Anotace Materiál obsahuje prezentaci jako doplněk k učiva o Praze pro 4. i 5. ročník. Seznamuje s významnými pamětihodnostmi.
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Klenot Prahy … … Karlův most !! Stereo Zvuk
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
ANOTACE NÁZEV: PRAHA AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL ODUČEN):
Gotické památky v Čechách
Transkript prezentace:

PAMÁTKY PRAHA

SEZNAM PAMÁTEK Centrum Prahy - je na seznamu UNESCO Orloj Pražský hrad Národní divadlo Vyšehrad Karlův most

UNESCO UNESCO je organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu. OSN je Organizace spojených národů. UNESCO vydává Seznam světového kulturního dědictví, do kterého jsou zařazeny nejvýznamnější památky z celého světa. Historické centrum Prahy bylo na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1992

Historické centrum Prahy V historickém centru Prahy, tedy na relativně malém území a prakticky vedle sebe, se nachází tyto památky: Pražský hrad a Hradčany, Malá Strana včetně Karlova mostu, Staré Město s Josefovem (dochovaná část bývalého Židovského Města), Nové Město, Vyšehrad.

ORLOJ - POVĚST V pověsti o orloji se praví, že orloj postavil mistr Hanuš. Pražští radní ale dostali strach, že by mohl mistr Hanuš postavit tak nádherný orloj i pro jiné město a proto vymysleli krutý plán.

ORLOJ - POVĚST V noci vtrhli do Hanušova domu útočníci a oslepili ho železnými tyčemi rozžhavenými do ruda v ohništi. Mistr Hanuš se ale dovtípil, že šlo zřejmě o plán radních, a tak požádal svého pomocníka, aby ho zavedl k vnitřní části orloje. Pak prý vložil ruku do stroje a orloj zastavil. Dalších sto let nebyl prý nikdo schopný stroj opravit, kvůli jeho složitosti.

ORLOJ

ORLOJ - apoštolové Nejstarší částí orloje je mechanický hodinový stroj a astronomický číselník Střídá se tam 12 apoštolů a aby se rozeznali tak každý má své znamení, které drží v ruce např. kříž.

PRAŽSKÝ HRAD Pražský hrad byl sídlem českých králů a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století a rozkládá se na ploše 570 dlouhé a 130 metrů široké, a je tak největším hradem na světě. Jeho součástí je mnoho historických budov včetně Katedrály sv. Víta, ve které jsou uloženy korunovační klenoty.

NÁRODNÍ DIVADLO ND bylo financováno z veřejné sbírky a vznikalo v letech 1868-1881. Základní kámen byl položen 16.5.1868 a ND bylo poprvé otevřeno 11.6.1881 při návštěvě korunního prince Rudolfa v Praze. Prvním představením byla opera Libuše od Bedřicha Smetany. O dva měsíce později bylo ND zničeno požárem a bylo obnoveno až koncem roku 1883. Budovu divadla navrhl architekt Josef Zítek a je jednou z nejvýznamnějších staveb v Praze.

NÁRODNÍ DIVADLO

VYŠEHRAD Vyšehrad, na skále nad pravým břehem Vltavy, byl do roku 1140 sídlem českých panovníků. Na Vyšehradě se nachází řada historických objektů, z nichž nejcennější je románský chrám sv. Petra a Pavla a rotunda sv. Martina. Součástí je i hřbitov, na kterém jsou pohřbeny významné české osobnosti jako např. Božena Němcová či Svatopluk Čech. Podle pověsti jednou Horymír na svém koni Šemíkovi.....

KARLŮV MOST Karlův most je nejstarší pražský most a propojuje Staré Město s Malou Stranou. Základní kámen položil roku 1357 Karel IV. Most byl postaven z pískovcových kvádrů pod dohledem stavitele Petra Parléře. Most zdobí 30 soch a sousoší, z nichž většina pochází z počátku 18. století. Od roku 1965 je most pouze pro pěší. Na Karlově mostě stojí tři věže, ze kterých se naskýtá krásný výhled na Pražský hrad. Na Malé Straně jsou to Malostranské mostecké věže. Na druhé straně pak Staroměstská mostecká věž.

KARLŮV MOST

KONEC