Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

BIOCHEMIE.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
ENZYMY = biokatalyzátory.
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Vlivy na rychlost chemických reakcí
VITÁLNÍ BARVENÍ PERLOOČEK
Přírodní látky - systematizace a opakování
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
Nutný úvod do histologie
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_211.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
METODY ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK SMĚSÍ
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Sloučeniny v organismech
Sacharidy ve výživě ryb
Další přírodní látky.
Biokalyzátory chemických reakcí
Vysvětlení pojmu enzymy
Aminokyseliny 1 Mgr. Richard Horký.
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Digitální učební materiál
VLASTNOSTI ACIDOBAZICKÝCH INDIKÁTORŮ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Chemické složení živých organismů
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
CHEMIE - Metabolismus živin
Získávání energie pro život
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
3. Vlastnosti živých soustav
Bílkoviny (proteiny).
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk ENZYMY Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk 2014 Příroda II

OTÁZKA NA ÚVOD otázka: Jak byste charakterizovali enzymy? Příroda II 2014 Příroda II

CHARAKTERISTIKA ENZYMŮ enzymy – makromolekulární látky, jejichž základem jsou bílkoviny ovlivňují většinu chemických reakcí, které v těle probíhají jsou podskupinou biokatalyzátorů – látek, které umožňují a urychlují průběh chemických reakcí v organismech 2014 Příroda II 3

ENZYMY JAKO KATALYZÁTORY enzymy mají podobné vlastnosti jako ostatní chemické katalyzátory katalyzují však pouze určitou reakci výchozí látky určitý enzym katalyzuje pouze jednu z mnoha možných přeměn výchozí látky 2014 Příroda II 4

VÝSKYT A VÝZNAM ENZYMŮ výskyt enzymů: význam enzymů: v buňkách všech organismů (rostliny, živočichové, bakterie i viry) význam enzymů: urychlují nejrůznější reakce ve všech buňkách rostlin i živočichů u člověka napomáhají při štěpení cukrů, tuků a bílkovin v tráv. traktu účastní se tzv. skladných dějů (růst nebo vznik zásobních látek) 2014 Příroda II 5

DĚLENÍ ENZYMŮ dělení enzymů: jednosložkové – tvořeny pouze bílkovinou dvousložkové – tvoří komplex holoenzym holoenzym = apoenzym + kofaktor apoenzym = bílkovinná složka kofaktor = nebílkovinná složka 2014 Příroda II 6

KOFAKTOR kofaktorem může být: prostetická skupina, která je s apoenzymem spojena pevně kovalentní vazbou koenzym, je s apoenzymem poután slabě (často derivát některého vitamínu) 2014 Příroda II 7

VYUŽITÍ ENZYMŮ potravinářský a farmaceutický průmysl, lékařství využívají technologie založené na kultivaci mikroorganismů jejich metabolismus (enzymatické reakce v buňkách) jsou zdrojem významných potravinářských nebo farmaceutických produktů výroba piva, vína, etanolu nebo penicilinu 2014 Příroda II 8

TRÁVICÍ ENZYMY látky, které umožňují trávení, tj. rozklad různých složek potravy na jednodušší stavební celky trávicí enzymy patří mezi enzymy hydrolytické, katalyzují rozklad, jehož činitelem je voda 2014 Příroda II 9

TRÁVICÍ ENZYMY dělení trávicích enzymů (podle toho, kterou živinu katalyzují): proteázy - zajišťují rozklad bílkovin na aminokyseliny lipázy – rozklad tuků na mastné kyseliny nukleázy – rozklad nukleových kyselin na nukleotidy amylázy, sacharidázy, maltázy a celulázy – rozklad sacharidů 2014 Příroda II 10

PTYALIN ptyalin (α amyláza) – enzym obsažený ve slinách napomáhající štěpení škrobu rozkládá část škrobu na maltózu nebo oligosacharidy 2014 Příroda II 11

PEPSIN pepsin – je obsažen v žaludeční šťávě a napomáhá štěpení bílkovin na aminokyseliny 2014 Příroda II 12

SHRNUTÍ Enzymy jsou jednoduché či složené bílkoviny s katalytickou aktivitou. Určují povahu i rychlost chemických reakcí a řídí většinu biochemických procesů v těle všech živých organismů včetně člověka. 2014 Příroda II 13

POUŽITÉ ZDROJE INFORMACÍ MÁNEK, David. Enzymy a hormony. Metodický portál : Digitální učební materiály [online]. 22. 10. 2010, [cit. 2014-07-08]. Dostupný z WWW: <http://dum.rvp.cz/materialy/enzymy-a-hormony.html>. ISSN 1802-4785. KLEMENTOVÁ, Lydie. Enzymy. Metodický portál : Digitální učební materiály [online]. 26. 02. 2014, [cit. 2014-07-08]. Dostupný z WWW: <http://dum.rvp.cz/materialy/enzymy.html>. ISSN 1802-4785. 2014 Příroda II 14

POUŽITÉ OBRÁZKY veškeré použité zdroje obrázků [cit. 2014-07-08]. Dostupné pod licencí Creative Commons na www: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Enzym&oldid=11689721> <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Helicobacter_Pylori_Urease.png> <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Penicillium_notatum.jpg> <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tractus_intestinalis_base.svg?uselang=cs> 2014 Příroda II 15

POUŽITÉ OBRÁZKY veškeré použité zdroje obrázků [cit. 2014-07-08]. Dostupné pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oral_cavity_with_tonsils..png> <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Pepsin&oldid=11184582> 2014 Příroda II 16

DĚKUJI ZA POZORNOST A PŘEJI VŠEM HEZKÝ DEN 2014 Příroda II