Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk ENZYMY Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk 2014 Příroda II
OTÁZKA NA ÚVOD otázka: Jak byste charakterizovali enzymy? Příroda II 2014 Příroda II
CHARAKTERISTIKA ENZYMŮ enzymy – makromolekulární látky, jejichž základem jsou bílkoviny ovlivňují většinu chemických reakcí, které v těle probíhají jsou podskupinou biokatalyzátorů – látek, které umožňují a urychlují průběh chemických reakcí v organismech 2014 Příroda II 3
ENZYMY JAKO KATALYZÁTORY enzymy mají podobné vlastnosti jako ostatní chemické katalyzátory katalyzují však pouze určitou reakci výchozí látky určitý enzym katalyzuje pouze jednu z mnoha možných přeměn výchozí látky 2014 Příroda II 4
VÝSKYT A VÝZNAM ENZYMŮ výskyt enzymů: význam enzymů: v buňkách všech organismů (rostliny, živočichové, bakterie i viry) význam enzymů: urychlují nejrůznější reakce ve všech buňkách rostlin i živočichů u člověka napomáhají při štěpení cukrů, tuků a bílkovin v tráv. traktu účastní se tzv. skladných dějů (růst nebo vznik zásobních látek) 2014 Příroda II 5
DĚLENÍ ENZYMŮ dělení enzymů: jednosložkové – tvořeny pouze bílkovinou dvousložkové – tvoří komplex holoenzym holoenzym = apoenzym + kofaktor apoenzym = bílkovinná složka kofaktor = nebílkovinná složka 2014 Příroda II 6
KOFAKTOR kofaktorem může být: prostetická skupina, která je s apoenzymem spojena pevně kovalentní vazbou koenzym, je s apoenzymem poután slabě (často derivát některého vitamínu) 2014 Příroda II 7
VYUŽITÍ ENZYMŮ potravinářský a farmaceutický průmysl, lékařství využívají technologie založené na kultivaci mikroorganismů jejich metabolismus (enzymatické reakce v buňkách) jsou zdrojem významných potravinářských nebo farmaceutických produktů výroba piva, vína, etanolu nebo penicilinu 2014 Příroda II 8
TRÁVICÍ ENZYMY látky, které umožňují trávení, tj. rozklad různých složek potravy na jednodušší stavební celky trávicí enzymy patří mezi enzymy hydrolytické, katalyzují rozklad, jehož činitelem je voda 2014 Příroda II 9
TRÁVICÍ ENZYMY dělení trávicích enzymů (podle toho, kterou živinu katalyzují): proteázy - zajišťují rozklad bílkovin na aminokyseliny lipázy – rozklad tuků na mastné kyseliny nukleázy – rozklad nukleových kyselin na nukleotidy amylázy, sacharidázy, maltázy a celulázy – rozklad sacharidů 2014 Příroda II 10
PTYALIN ptyalin (α amyláza) – enzym obsažený ve slinách napomáhající štěpení škrobu rozkládá část škrobu na maltózu nebo oligosacharidy 2014 Příroda II 11
PEPSIN pepsin – je obsažen v žaludeční šťávě a napomáhá štěpení bílkovin na aminokyseliny 2014 Příroda II 12
SHRNUTÍ Enzymy jsou jednoduché či složené bílkoviny s katalytickou aktivitou. Určují povahu i rychlost chemických reakcí a řídí většinu biochemických procesů v těle všech živých organismů včetně člověka. 2014 Příroda II 13
POUŽITÉ ZDROJE INFORMACÍ MÁNEK, David. Enzymy a hormony. Metodický portál : Digitální učební materiály [online]. 22. 10. 2010, [cit. 2014-07-08]. Dostupný z WWW: <http://dum.rvp.cz/materialy/enzymy-a-hormony.html>. ISSN 1802-4785. KLEMENTOVÁ, Lydie. Enzymy. Metodický portál : Digitální učební materiály [online]. 26. 02. 2014, [cit. 2014-07-08]. Dostupný z WWW: <http://dum.rvp.cz/materialy/enzymy.html>. ISSN 1802-4785. 2014 Příroda II 14
POUŽITÉ OBRÁZKY veškeré použité zdroje obrázků [cit. 2014-07-08]. Dostupné pod licencí Creative Commons na www: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Enzym&oldid=11689721> <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Helicobacter_Pylori_Urease.png> <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Penicillium_notatum.jpg> <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tractus_intestinalis_base.svg?uselang=cs> 2014 Příroda II 15
POUŽITÉ OBRÁZKY veškeré použité zdroje obrázků [cit. 2014-07-08]. Dostupné pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oral_cavity_with_tonsils..png> <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Pepsin&oldid=11184582> 2014 Příroda II 16
DĚKUJI ZA POZORNOST A PŘEJI VŠEM HEZKÝ DEN 2014 Příroda II