STAVBA LÁTEK Chemie 8. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Advertisements

Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Složení a vlastnosti látek a jejich částic
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
SLOŽENÍ LÁTEK Chemie 8. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
UHLOVODÍKY Chemie 9. ročník
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Atom Mgr. Helena Roubalová
ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
CHEMICKÁ VAZBA Chemie 8. ročník
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
CHEMICKÁ REAKCE-PŘÍKLADY Chemie 8. ročník
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
SLOUČENINY UHLÍKU Chemie 9. ročník
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Stavba látek.
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY I. Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického.
Atomy a molekuly.
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Siločáry elektrického pole
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vodič a izolant v elektrickém poli Číslo DUM: III/2/FY/2/2/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Soutěžíme před testíkem
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Částicové složení látek
Látky a částice 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vítězslava Baborová. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Částicové složení látek
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Soutěžíme před testíkem
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Stavba atomu.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Stavba atomu VY_32_INOVACE_12_227
Stavba atomu.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_14
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, ve kterém podnebném pásu se vyskytují obilniny zmíněné v prezentaci (pšenice, žito, ječmen, oves). 2) Vyznač.
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Částicové složení látek
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

STAVBA LÁTEK Chemie 8. ročník VY_32_INOVACE_07.1/09 ZÁKLADNÍ ŠKOLA JABLONEC NAD NISOU, 5. KVĚTNA 76, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE STAVBA LÁTEK Chemie 8. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

STAVBA LÁTEK

Atom Atom je základní částice každé hmoty (látky). Atom je tvořen jádrem a obalem. V jádře jsou kladně nabité protony a neutrony bez náboje. V obale obíhají záporně nabité elektrony. Částice jádra k sobě vážou jaderné síly. Jádro a obal vážou elektrické síly. Elektrony jsou v obale uspořádány do vrstev (elektronové vrstvy). O vlastnostech atomu rozhodují valenční elektrony.

Atom Poslední vrstva elektronů v obale se nazývá valenční vrstva (valenční elektrony). Atom má počet protonů a elektronů stejný, proto má neutrální náboj. Počet protonů v jádře označujeme protonovým číslem.

Chemický prvek Chemický prvek je tvořen jedním druhem atomů. Chemický prvek je látka tvořená stejnými atomy.

Molekula Molekula je částice tvořená ze dvou nebo více sloučených atomů. Obr. 1 Obr. 2

Chemická sloučenina Chemická sloučenina je látka tvořená různými druhy atomů. Obr. 1 Obr. 2

Chemická značka udává druh atomu, druh chemického prvku. Prvky a sloučeniny jsou chemicky čisté látky. Mají stálé složení, můžeme je zapsat chemickou značkou nebo vzorcem. Chemická značka udává druh atomu, druh chemického prvku. Chemický vzorec udává druh a počet atomů v molekule chemické sloučeniny. Příklady: Voda - H2O – 1 molekula, 2 atomy vodíku a 1 atom kyslíku Dusík - N2 – 1 molekula, 2 atomy dusíku Kyslík – 3 O2 – 3 molekuly, 2 atomy kyslíku

Použité zdroje: BENEŠ, Pavel a kol.Základy praktické chemie pro 8. ročník základní školy. Praha:Fortuna,2003. ISBN 80-7168-879-7. Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit. 2011-07-15]. Dostupné z WWW: <http://www.wikipedia.cz>. Snímek 2:Armfyzika: [online]. 2011 [cit. 2011-10-21]. Atom, molekula :: Armfyzika:. Dostupné z WWW: <http://files.armfyzika.webnode.cz/200000034-df68ce062b/atom-with-electrons.gif>. Snímek 4:Jefferson Lab | Jefferson Lab: [online]. 2011 [cit. 2011-10-21]. How do I make a model of an atom?:. Dostupné z WWW: <http://education.jlab.org/qa/atom_model_03.gif>. Snímek 5:Sea Level Rise Explorer - Global Warming Art: [online]. 2011 [cit. 2011-10-21]. File:Oxygen Molecule VdW.png - Global Warming Art:. Dostupné z WWW: <http://www.globalwarmingart.com/images/a/a4/Oxygen_Molecule_VdW.png>. Snímek 6:obrázek 1:Sea Level Rise Explorer - Global Warming Art: [online]. 2011 [cit. 2011-10-21]. File:Methane Molecule VdW.png - Global Warming Art:. Dostupné z WWW: <http://www.globalwarmingart.com/images/2/21/Methane_Molecule_VdW.png>. Snímek 6:obrázek 2:Chemicals Technology: [online]. 2011 [cit. 2011-10-21]. The Ibn Rushd plant produces acetic acid using a new catalyst technology developed by Sabic. - Image - Chemicals Technology:. Dostupné z WWW: <http://www.chemicals-technology.com/projects/yanbu/>. Snímek 7:obrázek 1::Hlavní strana :: Inovační portál Zlínského kraje: [online]. 2011 [cit. 2011-10-21]. Aktuality :: Inovační portál Zlínského kraje. Dostupné z WWW: <http://inovacnipodnikani.cz/files/new212/221-molekula.gif>. Snímek 7:obrázek 2:Wikipedia, the free encyclopedia: [online]. 2011 [cit. 2011-10-21]. File:Caffeine Molecule.png - Wikipedia, the free encyclopedia:. Dostupné z WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/4/41/Caffeine_Molecule.png>.