Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Advertisements

Alkoholy Chemie VY_32_INOVACE_239, 12. sada, CH ANOTACE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál objasňuje žákům pojem deriváty uhlovodíků, blíže.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Kyselost a zásaditost, indikátory
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích
Lišejníky Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Karboxylové kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Prvoci Přírodopis VY_32_INOVACE_166, 9. sada, Př3 ANOTACE
Významné nekovy 1 Chemie VY_32_INOVACE_225, 12. sada, CH ANOTACE
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Krajinná sféra a její části
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_175.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vlastnostmi a vznikem usazených.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem a využitím oxidu vápenatého,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typickými znaky jednoděložných.
zástupci karboxylových kyselin
VY_32_INOVACE_CH.8.16 –KARBOXYLOVÉ KYSELINY- prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s výrobou, různými typy a využitím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem a obecnými znaky třídy.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
CHEMIE 9. ROČNÍK KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy vodních nádrží, ať už přirozených,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se stavbou květů a s funkcí jednotlivých.
VY_32_INOVACE_414, 21. sada, Přírodověda
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s některými biologickými vědami a.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Kyslíkaté deriváty Karboxylové kyseliny –kyslíkaté deriváty uhlovodíků obsahující karboxylovou skupinu názvosloví: uhlovodíkové – uhlovodík + -ová kyselina.
Karboxylové kyseliny Opakovací otázky VY_32_INOVACE_G2 - 11
Bakterie a sinice Přírodopis VY_32_INOVACE_164, 9. sada, Př3 ANOTACE
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejvýznamnějšími aldehydy a ketony,
Hydrosféra – ledovce a podzemní vody
RZ VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje a opakuje dosavadní poznatky o vodě, jejích.
Asie – vegetační pásy a živočišstvo
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s významem lesů v našich podmínkách,
VY_32_INOVACE_401, 21. sada, Přírodověda
Podnebí Evropy Zeměpis VY_32_INOVACE_455, 23. sada, Z3
Květenství a plodenství
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, zástupci a typickými.
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
ANOTACE Materiál seznamuje žáky s charakteristikou, vzhledem a využitím lípy srdčité. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupyŽák se seznámí s lípou.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Karboxylové kyseliny = organické kyseliny.
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
JAKUB ŠULC 9.B MASTNÉ KYSELINY. = karboxylové kyseliny. Karboxylové kyseliny patří mezi kyslíkaté deriváty. Jsou příbuzné alkoholům a aldehydům. Charakteristická.
DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ KARBOXYLOVÉ KYSELINY
Karboxylové kyseliny.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nejznámějšími karboxylovými kyselinami, s jejich vzorci, výskytem a použitím. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žák pozná význam běžných karboxylových kyselin, vytvoří jejich strukturní a molekulární vzorce. Pro koho je materiál určen Žáci, základní škola, 9. ročník, předmět chemie Autor Mgr. Monika Chudárková Datum vzniku Vzdělávací oblast Člověk a příroda Karboxylové kyseliny Chemie VY_32_INOVACE_231, 12. sada, CH

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková

organické kyseliny obsahují karboxylovou skupinu – C =O OH např. kyselina octová – CH 3 COOH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková H H – C – C = O H O – H Využití octa – konzervace a okyselení potravin, výroba barviv atd.

ocet – 4% - 8% roztok kys. octové ve vodě model kyseliny octové – CH 3 COOH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková H O C

Další karboxylové kyseliny: kyselina mravenčí, citronová aj. (konzervační a desinfekční prostředky ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková Kyselina citronová je nejčastější okyselovací a konzervační prostředek v potravinářství. Vyskytuje se v limonádách, ovocných čajích, bonbonech, salátech a dresincích a v mnoha dalších potravinách.

Nejjednodušší je kyselina mravenčí, odvozená od methanu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková Napiš strukturní a molekulární vzorec kyseliny mravenčí

„mastné kyseliny“ (vázané v tucích) – palmitová, stearová, olejová... mají vyšší počet uhlíků v řetězci. Například: kyselina palmitová C 15 H 31 COOH kyselina stearováC 17 H 35 COOH vytvořte strukturní vzorce kysel. palmitové: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková H H H H H H H H H H H H H H H H – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C – C = O H H H H H H H H H H H H H H H O - H

Použité zdroje: fotografie – soukromý archiv Mgr. Moniky Chudárkové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková