Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Význam SJM pro inkaso pohledávek
Advertisements

Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv,
Zajištění a utvrzení dluhu
BYDLÍM, BYDLÍŠ, BYDLÍME…
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Rezidenční development a SOSB Stavební fórum, 14. června 2006 Magda Pokorná.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Smlouvy Petr Machala.
Smluvní právo I Non scholae, sed vitae discimus.. Učíme se ne pro školu ale pro život.. Seneca FEL ČVUT v Praze Právní aspekty podnikání Mgr. František.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zajištění závazků.
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Aneb Jak (ne)prodat městský pozemek uvádějí Lidl Tábor &
Obchodní závazkové vztahy
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Rezervy na opravu hmotného majetku Podmínky (součást daňových výdajů) -Jedná se o opravu HM odpisovaného déle jak 5 let -Jde skutečně o opravu nikoliv.
Odpovědnost za škodu Petr Machala.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
Struktura obchodní smlouvy
Příklady do seminářů Právní vztahy k nemovitostem konaných dne 30/ v době 8.00 – 11.05, uč. č. 214, sem. sk. 2 JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
23.
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
Základy soukromého práva – témata č. I., II. SEMINÁŘ.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Následky porušení smlouvy, odpovědnost za škodu a otázky s tím související v režimu CISG BO402Z Mezinárodní právo obchodní I (jaro 2007) Zdeněk Kapitán.
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Zvláštní část MPS – mimosmluvní závazkové vztahy Klára Svobodová.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
Občanské právo procesní II Dokazování I :40-18:10, 18:15-19:45.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Zvláštní část MPS – závazky ze smluv Klára Svobodová.
Obytný soubor Za Školkou
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
Bezdůvodné obohacení § 2991NOZ. kdo se na úkor jiného bez spravedlivého důvodu obohatí, musí ochuzenému obohacení vydat musí být vydáno vše, co bylo nabyto.
Právo nekalé soutěže: Právní prostředky ochrany
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Jednání řídícího výboru - Modernizace KNL
Daň z příjmů fyzických osob – příklad 16. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 3.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_13.
Práva a povinnosti mezi manželi
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Pojištění BYTOVÝCH DOMŮ
Občanské právo procesní II Opakování 30. 9
Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Mezinárodní právo soukromé – 4. seminář
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Modelace úvěru BD Vánek
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Transkript prezentace:

Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků

Příklad č. 1) V rámci odstraňování kalamitního stavu dva muži, kteří těžili dříví v lese pro vlastní potřebu, způsobili společně škodu na budově rekreační chaty jiné osoby ve výši ,- Kč, vzniklou pádem poraženého kmene na střechu chaty. Zabývejte se v roli samosoudce rozhodujícího o návrhu poškozené osoby na zahájení řízení náhradu škody vůči oběma odpůrcům otázkou společné odpovědnosti za škodu a formulujte tzv. žalobní petit v dané věci.

Příklad č. 2) X.Z. uzavřel s občanem A.P. smlouvu o výpůjčce domácího kina. A.P. jako věřitel měl původně v úmyslu učinit součástí smlouvy klauzuli o lhůtě k vrácení věci, při smluvním jednání však opomenul tento požadavek uplatnit. Posuďte: Zda smlouva byla platně uzavřena Zda smlouva byla platně uzavřena Od kdy je možno soudně uplatňovat právo na vydání věci Od kdy je možno soudně uplatňovat právo na vydání věci

Příklad č. 3) Pan Krbec a pan Ruprecht uzavřeli smlouvu o smlouvě budoucí na koupi hradu Kulíkova za cenu 5 mil. Kč. Posuďte: Nároku stran smlouvy o smlouvě budoucí v případě, že není uzavřena z důvodu nesouhlasu druhé strany Nároku stran smlouvy o smlouvě budoucí v případě, že není uzavřena z důvodu nesouhlasu druhé strany Co se stane v případě, že pan Krbec jako vlastník před uzavřením kupní smlouvy nemovitost převede? Co se stane v případě, že pan Krbec jako vlastník před uzavřením kupní smlouvy nemovitost převede?

Příklad č. 4) Paní Křemílková poslala panu Rákosníčkovi návrh na uzavření smlouvy o koupi 1000 ks propisovacích tužek po 50 Kč. Paní Křemílková poslala panu Rákosníčkovi návrh na uzavření smlouvy o koupi 1000 ks propisovacích tužek po 50 Kč. Posuďte vznik smlouvy: Pan Rákosníček odpověděl: Koupím 1000 ks po 50 Kč, zaplatím hotově. Došlo k uzavření smlouvy? Pan Rákosníček odpověděl: Koupím 1000 ks po 50 Kč, zaplatím hotově. Došlo k uzavření smlouvy? Pan Rákosníček odpověděl: Přijímám, koupím 1000 ks po 40 Kč. Pan Rákosníček odpověděl: Přijímám, koupím 1000 ks po 40 Kč.

Příklad č. 5 Společnost Hardware, s. r. o. uzavřela s panem Gůglilem kupní smlouvu na dvě počítačové sestavy. Součástí kupní smlouvy bylo i ujednání o tom, že kterákoliv ze stran může odstoupit od smlouvy. Pan Gůglil zaplatil pouze část kupní ceny a odebral jen jednu počítačovou sestavu. Lze od smlouvy platně odstoupit? Lze od smlouvy platně odstoupit?