LILIUM CANDIDUM J.Víchová Klinika dětské hematologieaonkologie FNM Oddělení klinické psychologie FNM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

Vlivy na spotřebitele.
WEDOS slaví třetí narozeniny
Zkušenosti OSPOD s hostitelskou péčí
Sourozenec u porodu? ANO či NE?
krásný rok, kdy jsme dovršili naši lásku sňatkem.
Jaro, láska a králíci Hudba – Symfonia Primaverii Posun snímků – klikáním !! Tak dneska k nám p ř išlo jaro. P ř išlo tak, jak se na jaro pat ř í. Se.
Komunikace ve zdravotnictví – potřeba kontaktní sestry Konference nadačního fondu Porozumění Mgr. Alena Šmídová.
Nepropásni svou šanci a staň se SPARŤANEM!. Pokračuj i Ty ve stoleté a Zlaté tradici…
Vlivy skupinové terapie SUR na rodinná či partnerská témata  Skupinová terapie může být předskokanem pro rodinnou či párovou terapii  Skupinová terapie.
Identita dětí v náhradní rodinné péči
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Kurz: Asistentka v předškolní péči … reflexe aneb jak bylo a co bude Zdravotnické zařízení MČ Praha 4, Kotorská 1590/40, Praha 4, IČO:
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Přednáška Psychologie I. Povinnost k sobě. Stabilní vůdce = stabilní děti i oddíl Naší životním cílem by měla být práce na své osobnosti Snaha o sebezdokonalování.
Emoce (city).
Psychologie test.
KOMUNIKACE SE SENIORY Olga Bürgerová.
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Rozdíly mezi osobnostmi
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Koncept praxí a stáží1 MODEL PRAXÍ A STÁŽÍ PSY412 Praxe a stáže (zdravotnictví)
Mladší dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_121_Předmět chemie AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8., 5.
Pro svého miláčka na dobré ráno ….. Já a Ty Jsme my.
Klinická pastorační péče a její poskytovatel
Model transkulturní péče
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Specifické metody SP LS 2014
1. Má duše, nic se nelekej, | Bůh v péči své tě má
S krtkem do vesmíru Průvodce světem techniky CZ.1.07/1.3.00/ S Krtkem do vesmíru.
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
Psychologie pro sportovní praxi
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE. DNEŠNÍ TÉMATA: Poradenská psychologie(dále PPS) jako odborná profesní činnost Vztah PPS k jiným psychologickým disciplínám Poradenský.
1 Životní scénář aneb Naučte se žít v přítomném okamžiku.
Screening sluchu u nejmenších dětí a jednostranný defekt M. Lejska Hradec Králové
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Chci jít Chci jít jen k Tobě, Pane můj, chci žít a chválu vzdát Ti svou. Chci jít jen k Tobě, Pane můj, chci žít a chválu vzdát Ti svou.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Jaro, láska a králíci Hudba – Symfonia Primaverii Posun snímků – klikáním !!
Screening sluchu u nejmenších dětí a jednostranný defekt
Péče o pacienty v problematických situacích
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Jaro, láska a králíci Posun snímků – klikáním !!
Rodičovství biologické a pěstounské
Vývoj dítěte od narození do 6 let
Pedagog.
SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Sociální komunikace.
Interkulturní adaptace
Transkript prezentace:

LILIUM CANDIDUM J.Víchová Klinika dětské hematologieaonkologie FNM Oddělení klinické psychologie FNM

Bílé umírání Již mnoho století je součástí symbolů vyjadřujících umírání, smrt a truchlení černá barva. V souvislosti s umíráním dětí a velmi mladých lidí se velmi často objevuje i barva bílá. Stejná barva, která tradičně doprovází prostředí nemocnic a „dress code“ zdravotníků.

Paliativní péče v nemocnicích bývá vnímána jako sterilně bílá, chladně bílá, necitlivá, bez emocí. Děti umírají v nemocnicích X Děti musejí umírat v nemocnicích

Paliativní péče na oddělení primárně poskytujícím kurativní léčbu Kontinuálně vznikající a zanikající „týmy“ paliativní péče.

Místo psychologa v nemocniční paliativní péči Psychologické provázení Mimořádně pečlivé naslouchání Jazyková škola

Děti své pocity, obavy, myšlenky i otázky vyjadřují, ale používají „svou“ řeč –Hra –Kresba –Jiné chování –Somatické symptomy Naslouchání dětské řeči: SLYŠÍM TĚ POSLOUCHÁM TĚ ROZUMÍM TI

Jazyková škola Děti své pocity, obavy, myšlenky i otázky vyjadřují, ale používají „svou“ řeč –Hra –Kresba –Jiné chování –Somatické symptomy Naslouchání dětské řeči: SLYŠÍM TĚ POSLOUCHÁM TĚ ROZUMÍM TI

Děti nevyžadují vždy odpověď, ale očekávají reakci. Když neodpovídáme na jejich řeč, nalézají si odpovědi v našem chování. (riziko zkřížených reakcí - verbálně: vše je dobré - emočně: mám strach)

PROVÁZENÍ

Role průvodce Průvodce zná „svůj“ úsek cesty Ukazuje možnou cestu, ale trasu a tempo volí provázený Provázený se může zastavovat, některá místa si prohlédnout, jiná minout Provázený může na své cestě odpočívat V průběhu cesty se může provázený ptát

Role průvodce Dobrý průvodce se orientuje v širším úseku cesty, ale provázeného doprovodí ke kolegovi, který je specialista na jiný terén Dobrý původce je ochoten spoluputovníka, kterého již jednou provedl svou cesto uvítat provázet opakovaně.

Malá typologie průvodců Průvodce „jazykově vybavený“ Průvodce „elektronický“, „magnetofon“ Průvodce „všespásná matka“ Průvodce „běžec“ Průvodce „sportovní trenér“ Průvodce „zvědavec“, „kontrolór“ Průvodce „velitel“ Průvodce „ měkká dlaň, pevný stisk

Pár otázek okolo rituálů Nestavíme se k rituálům, jako k zábavě pro děti? (Vánoce, velikonoce, dušičky a Halloween…) Nepatřily pohádky, které dnes spojujeme výhradně s dětstvím, původně do dospělé kultury? – pohádky jsou naplněné umíráním i zmrtvýchvstáváním, macechami i sirotky Nevylučujeme děti z rituálů souvisejících s umíráním?

Psychologické provázení a spiritualita Porozumnění spirituální řeči (řeč symbolů, řeč tichá, řeč drobných gest….) Spiritualita je víc než víra, je to životní postoj, systém hodnot, je to přesvědčení o smysluplnosti naší práce, našeho života….) Spiritualita je vrozená a dává nám sílu žít navzdory vědomí, že zemřeme

… smíření… :„ Přeji si už jen jediné, aby mé dítě zbytečně netrpělo.“ Právě k naplňování tohoto přání by měla směřovat naše práce v oblasti pediatrické paliativní péče, ať už již probíhá v prostředí bílém či jiném.