Přednáška č. 3 Předškolní období

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diagnostika školní zralosti
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
Kojenecké, batolecí a předškolní období
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Rodina.
Předškolní věk Od 3 do 6/7 let
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Školní zralost PhDr. Pavel Beňo Tel n
LOGOPEDICKÁ INTERVENCE
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Vývoj člověka Ontogeneze.
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Mladší školní období.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
BATOLE 1 – 3 rok.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
DĚTSKÁ HRA.
PŘEDŠKOLNÍ VĚK.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Hrové chování.
SZŠ a VOŠZ Zlín Vývoj dětské hry Zdravotnický asistent, druhý ročník
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Vývojová stádia člověka (porod – starší školní věk) 5. ročník
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14.
PŘÍPRAVNÉ TŘÍDY ZÁKLADNÍCH ŠKOL v Městské části Praha 9
Logopedická třída MOTÝLCI
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
10. Seminář Rodina, problémová rodina, rodina a škola
Nedbalová MartinaDubová KateřinaNedbalová MartinaDubová Kateřina.
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
Prezentace metodických materiálů a pomůcek
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Podpora logopedické prevence v předškolním vzdělávání v roce 2013.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Motorické schopnosti.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
Metodické materiály a pomůcky
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Oheň, jak ho vidí děti. ZDRAVÍ, BEZPEČÍ.
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Vývoj člověka Ontogeneze.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Socializace Kejřová.
Rybolov – poznej svou značku
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
VÁCLAVSKÁ MINIŠKOLIČKA
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Dělíme se o pizzu Sociabilita .
Vývoj dítěte od narození do 6 let
Transkript prezentace:

Přednáška č. 3 Předškolní období Materiál pro vnitřní potřebu, nešířit, neobsahuje citace

Předškolní období (cca 3-6 let) Motorika-značný pokrok (chůze po schodech, poskoky, stoj na 1 noze)-obliba různých motorických aktivit-prolézačky Kresba-souvisí s vývojem motoriky Ve 3 letech kreslí čmáranice, 4. roky člověka, 5. let kreslí dle představy Řeč-2 leté děti dvojslovné věty,3 leté souvětí souřadné i podřadné. Kolem 5-6 roku by měla vymizet patlavost.

Předškolní období (cca 3-6 let) Rozumový vývoj-předoperační období dle Piageta Dítě je schopno používat symboly, například kresbu nebo slovo. Stejně tak kreativní hra je symbol (krabice j stůl, papírky jsou talíře, bábovička z písku je dort…). V tomto období již dítě také rozumí pojmům minulost a přítomnost. Př.-pokud pláče po matce, můžeme ho utěšit, že matka brzy přijde-bude tomu rozumět.

Předškolní období (cca 3-6 let) Rozumový vývoj pokračování-dítě je egocentrické v myšlení. Co to znamená? Je schopno nahlížet problémy pouze ze svého vlastního úhlu pohledu. Příklad-drží obrázek tak, že na něj vidí jen ono samo, ale myslí si, že na něj vidím i já. Je schopno řešit problém pouze z jednoho hlediska-dobrým příkladem je zachování množství tekutiny ve sklenici.

Předškolní období (cca 3-6 let) Emoční vývoj a socializace Rodina je nejdůležitější prostředí v socializaci dítěte Dítě se učí emočně reagovat, osvojuje si hodnoty, hranice v chování, osvojuje si sociální role (syn, bratr, vnuk...) Předškolní období je velmi důležité zejména v osvojování kontrol a rolí!!!!

Předškolní období (cca 3-6 let) Osvojování kontrol-v různých společnostech různě nastaveno, například v kmenu Zulu končí shovívavost k dětem v 18-24 měsících a nastává krutost a tvrdost. U nás pozvolný socializační tlak od 3. roku. V předškolním období dochází k rozvoji seberegulace, nastupuje vnitřní kontrola. Dítě se nejdříve řídí hlasitými instrukcemi, potom spíše myšlením.

Předškolní období (cca 3-6 let) Sebehodnocení-vysoké, ale nestabilní, odvozuje se od hodnocení rodičů Vývoj společné hry 2 děti spolu v 1 místnosti 6-8 měsíc-spíše nezájem 1 rok-zájem vzrůstá, krakání za vlasy apod. 1,5 roku-větší zájem, méně konfliktů o hračky 2-2,5 roku paralelní hra 2,5 roku-hra společná, asociativní-společně sdílené projekty 4-5 let hra kooperativní Role ve skupině-soupeřivost, vedoucí role, mužská a ženská role

Předškolní období (cca 3-6 let) Role mužská a ženská Stereotypní očekávání vzhledem k pohlaví (dívky jsou popisovány jako menší, slabší, chlapci statnější, silnější) Sdílené pohlaví-rodiče více stimulují dítě stejného pohlaví (zejména muži-tatínci) V předškolním období dítě výrazněji přejímá ve svých zájmech a postojích mužské či ženské chování (hračky, hry, oděvy)

Předškolní období (cca 3-6 let) HRA-velmi důležitá v socializaci Hranice mezi horu a prací není přesná Hry jsou například konstrukční (lego), úkolové (na prodavače)…. Proč si dítě hraje? 2 názory: 1/vede k osvojení dovedností užitečných pro život, k obnovení sil, k zotavení 2/hra má smysl sama o sobě, je jednou ze základních potřeb člověka.

Předškolní období (cca 3-6 let) Psychoterapie hrou-spolu sbehavioráoní terapií patrně jedinou formou psychoterapie, kterou lze u předškoláka využít. Některé děti s ivytvářejí pr svou hru ve fantazii společníky, které postrádají ve skutečnosti, dávají jim jména, rozmlouvají s nimi-nejdená se o žádnou patologii, jedná se o inteznivní potřebu dětské pspolečnosti a způsob procvičování sociálních rolí.

Předškolní období (cca 3-6 let) Vstup dítěte do školy: Školní zralost zahrnuje tyto oblasti: Pracovní složka (pozornost) Sociální složka Fyzická zralost Kognitivní zralost-zrakové rozlišování, sluchové rozlišování, vizuomotorika, grafomotorika, početní představa, slovník

Předškolní období (cca 3-6 let) V současné době cca 30% odkladu školní docházky Prevence-kvalitní příprava na školu v posledním ročníku MŠ Přípravné třídy při ZŠ (realita?) V USA vyrovnávací programy Head Start , No Child Left Behind atd.