INTERNACIONALIZACE STUDIA NA ČESKÝCH VYSOKÝCH ŠKOLÁCH Pavel KOVÁŘ (RVŠ) Spolupracovníci: Věra ŠŤASTNÁ (MŠMT ČR) Dana PETROVÁ (NA SOKRATES) Zasedání předsednictva.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
ECVET v Programu celoživotního učení
„Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“ konference ministrů, Berlín „Realizujeme Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání“
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
8. zasedání PRVŠ, Komise pro vnější a zahraniční vztahy RVŠ Zpráva o činnosti za období – Předkládá: Doc. RNDr. Tatiana Gavalcová,
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
ECTS a Ostravská univerzita v Ostravě
NOVÉ MOŽNOSTI V PROGRAMECH EU Sněm RVŠ - Praha,
Mezi Berlínem a Bergenem Mezi Berlínem a Bergenem Internacionalizace studia – Projekt Bologna Promoters Sněm Rady vysokých škol, Pavel Kovář,
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Kreditový systém Předsednictvo Rady vysokých škol 14. Zasedání – , Praha.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
EURES – vaše práce v Evropě
Studentská PARDUBICE
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Zpráva o činnosti RVŠ zasedání akademického senátu LF MU, Rada VŠ ve stálém zasedání Martin Pešl.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zasedání výboru Lisabonské úmluvy Seminář NARIC, Š. Skuhrová.
Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR Číslo projektu – CZ /0024 Zřízení vzdělávacího střediska zařazeného do sítě Science.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Mezi Berlínem a Bergenem Mezi Berlínem a Bergenem Internacionalizace studia – Projekt Bologna Promoters Předsednictvo Rady vysokých škol, Pavel.
Dokumenty Boloňského procesu
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Tempus v kontextu českých vysokých škol Prabir Ganguly Národní agentura Socrates.
Program Socrates/Erasmus Jana Procáková Petra Veselá Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
sněm RVŠ, Praha BOLOGNA 2020: setkání ministrů pro vzdělávání, Louvain (Belgie), duben 2009 výtah z komuniké Doc. RNDr. Tatiana.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
BOLOŇSKÝ PROCES - INTERNACIONALIZACE INFORMACE Z KONFERENCE MINISTRŮ VYS. ŠKOLSTVÍ BERGEN Prezentace pro předsednictvo RVŠ, Pavel.
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen 2011 – listopad 2011 (3 řádná zasedání: , a )
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období červen – listopad 2009 (3 řádná zasedání: , a )
Plénum ČKR1 Priority RVŠ Teze programového prohlášení Rady vysokých škol.
VYSOKÁ ŠKOLA PODNIKÁNÍ, a.s., OSTRAVA PREZENTACE K DS LABEL SEMINÁŘ RADY VŠ
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy (NAEP) Tomáš Bort,
Zahraniční stáže- Evropské programy
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
2. Systém a organizace profesního poradenství Jakým způsobem lze systém profesního poradenství vytvářet? S odvoláním na integritu poradenských systémů.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Bc. Tomáš Lády  program Evropské unie pro podporu:  mobility jednotlivců na všech úrovních  strategických partnerství mezi.
Universitas semper reformanda? České reformní pokusy v evropských souvislostech Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Příprava OP VVV – PO VŠ Adam KRČÁL Skupina pro výzkum a vysoké školství MŠMT 08/02/2013.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
Zahájení doktorského studia oborů Řízení a ekonomika podniku Ekonomická informatika
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Martin Pešl, Martin Vrubel
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tomáš Fliegl Odbor vysokých škol
Transkript prezentace:

INTERNACIONALIZACE STUDIA NA ČESKÝCH VYSOKÝCH ŠKOLÁCH Pavel KOVÁŘ (RVŠ) Spolupracovníci: Věra ŠŤASTNÁ (MŠMT ČR) Dana PETROVÁ (NA SOKRATES) Zasedání předsednictva RVŠ, 11. prosince, 2003

INTERNACIONALIZACE STUDIA NA ČESKÝCH VYSOKÝCH ŠKOLÁCH ÚVOD PROCES „BOLOGNA – PRAGUE – BERLIN“ HLAVNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY EU ÚLOHA RVŠ V PROCESU INTERNACIONALIZACE REFERENCE

ÚVOD: Od r se univerzity v zemích CEE transformují s důrazem na INOVACI A INTERNACIONALIZACI studijních programů. Obvykle vzdělávání a výzkum se vyvíjejí společně a vedou k inovaci SP (kurikula a sylaby) a zahraniční spolupráci (networking): Společné cíle: Zlepšení kvality Odstranění duplikace Redukce nákladů Získání dotací z různých zdrojů EDUCATION & RESEARCH COLLABORATIVE NETWORKS QUALITY ASSESSMENT PUBLIC AWARENESS

PROCES „BOLOGNA (1999) – PRAGUE (2001) – BERLIN (2003)“ ZÁSADY, SOUČASNÝ STAV OBECNĚ: VYTVOŘENÍ EVROPSKÉHO PROSTORU TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ (EHEA) SPECIFICKY: Přijetí transparentního a kompatibilního systému VŠ vzdělávání, základní systém obsahuje dvoustupňové vzdělávání (BSc., MSc.), zavedení kreditního systému (ECTS), podpora mobilit, posílení evropské dimenze, uznávání diplomů a kvalifikace, posílení evropské spolupráce při zajišťování kvality, celoživotní vzdělávání, flexibilní diverzifikované metody výuky, propojení vzdělávání s VaV (vč.PhD). PRIORITY: Prioritou je především celek, implementace jednotlivých zásad s různou intenzitou.

PRIORITY EU (i ČR) (před Summitem v Berlíně, viz. „Trends III, 2003“) 1. Dvoustupňové vzdělávání („Bachelor/ Master struktures“, „Diploma Supplement“) 2. Studentské mobility („outgoing/incomming mobilities“, Learning Agreement, Transcript of Records) 3. ECTS 4. Uznávání diplomů a kvalifikace („Lisbon Convention Status“) Berlínské priority: 1. „Two-level education“ 2. „Quality Assesment“ 3. „Recognition of Diplomas and Qualification“ 4. „Education & Research“

ROZVOJ DVOUSTUPŇOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Úkoly B-P-B: Do r všechny státy EU by měly začít se zavedením Bc./Mgr. Zabezpečení dobrého uplatnění absolventů, zvláště Bc. („employability of BSc level“). Co z toho vyplývá pro ČR: Jaké obory nejsou vhodné pro strukturované studium? Jaké jsou prostupnosti mezi VOŠ, VŠ a fakultami? Jak posílit dialog VŠ – zaměstnavatelé a VŠ – profesní komory? Přizpůsobit se kompatibilitě evropského kvalifikačního rámce: -transparentní popis kvalifikací (profesional level) a studijních výstupů (learning outcomes) a kompetencí (competence) -zařazovat kratší formy terciárního studia -zařazovat zvýšení kvalifikací formou celoživotního vzdělávání -kompatibilita učitelských oborů s EU?

DVOUSTUPŇOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ

PODPORA MOBILIT 1.Kvalita výběrového řízení studentů 2.Zajistit bezproblémové financování 3.Trend k reciprocitě vyjíždějících/ přijíždějících studentů 4.Akreditovat MSc kurzy v cizích jazycích na fakultách 5.Dbát o reciprocitu učitelských mobilit v obdobných MSc kurzech 6.Podporovat mobility v „Joint-Degree“ (nebo „Double-Degree“) kurzech

„IMPORT/EXPORT“ BILANCE MOBILIT

DOKONČIT IMPLEMENTACI ECTS 67% EU univerzit používá ECTS, 15% jiné (A-T) systémy Akumulační + Transferové funkce: 30 kreditů/ semestr (min. počet) na základě studijní zátěže Klasifikační stupnice ECTS: 5+2 (Transcript of Records) EU komise zavádí „ECTS-labelů, jako značku kvality pro univerzity Národní koordinátor: „ECTS/ DS: Prof. Ing. Jan Honzík, CSc Národní poradce: „ECTS/DS (pro univerzity): Doc. Rndr. Tatiana Gavalcová, CSc Národní poradce: „ECTS/DS (pro neuniverz. VŠ): Ing. Alena Chromcová více informací:

VYUŽÍVÁNÍ ECTS

DODATEK K DIPLOMU (DIPLOMA SUPPLEMENT) DS Dokument přiložený k diplomu: identifikuje dosaženou kvalifikaci (v E,D,F) DS nabízí: Evropskou srozumitelnost Kompetenci získanou studiem Nabídku zaměstnavateli Od 2005 – v EU povinně vydávat více na SPOJENÍ S VÝZKUMEM („JOINT RESEARCH“) „Nově“ propagované možnosti spojení vzdělání a VaV „European Education + Research Areas“: Berlínský protokol Důraz na 3. stupeň vzdělávání: PhD studia + střediska Excelence v EPVŠ Částečné propojení s 6. RP! (Marie Curie Program)

UZNÁVÁNÍ DIPLOMŮ

ZABEZPEČENÍ KVALITY (Institucí i studijních programů) Na úrovni EU: Společný soubor standardů a procedur (EUA + EAIE + ESIB + EURASHE) Jednotný postup: Jednotná procedura akreditace Na úrovni ČR: Odpovědnost za kvalitu leží na VŠ Hodnocení programů bude respektovat postup EU ( schéma výše), procedura bude standardní (jako akreditace), účast studentů Na hodnocení kvality se budou podílet zahraniční univerzity, nezávislí experti, spolupráce na vytváření sítí Role ČR ? Aktivní účast v procesu (Joint Quality Initiative, European Consortium of Acreditation Agencies) Zastoupení zahraničních expertů SELF-EVALUATIONPEER REVIEW INTL. EVALUATION QUALITY IMPROVEMENT

VYUŽÍVÁNÍ VNITŘNÍCH EVALUACÍ (pro zjišťování kvality)

UZNÁVÁNÍ DIPLOMŮ A KVALIFIKACÍ (Výtka Evropské komise - 11/2003: 2 části - akademické a profesní uznávání) Lisabonská úmluva (1997) - Přijetí srozumitelného a kompatibilního systému uznávání akademických titulů Návrh zákona (MŠMTČR) byl schválen Sněmovnou (24/10/03), je v senátu, zřejmě bude schválen do vstupu ČR do EU Dodatek k diplomu (DS) pro účely dalšího studia i zaměstnání obdrží každý náš graduant od r (Diplom v Č, DS v cizím jazyce) Problémy: Profesní uznávání, tj. vzájemné uznávání kvalifikací a titulů profesními komorami (lékaři, veterináři, stavební inženýři, architekti,...) - úkol pro příslušná ministerstva

HLAVNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAMY EU SOCRATES/ERASMUS: Nové informace: Od r. 1997, v roce 2003/04 zapojeno 31 institucí (24 veřejných VŠ, 1 státní, 3 soukromé, 3 VOŠ) MOBILITA STUDENTŮ (SM): Hlavní aktivita programu, pobyty měsíců 1998/ /2003: celkem 9677 studentů ČR 1998/991999/002000/012001/022002/03 Vyjíždějící studenti Přijíždějící studenti

MOBILITA STUDENTŮ (SM) Vyjíždějící studenti – kandidátské země

(SM) MOBILITA STUDENTŮ (SM) Přijíždějící studenti – kandidátské země

MOBILITA STUDENTŮ (SM) Finanční podpora Akademický rok 2002/2003 – průměrný grant 450 EUR –průměrný grant EU: 114 EUR –průměrný grant MŠMT: 336 EUR

MOBILITY - PROBLÉMY administrativní – víza, ubytování, pojištění akademické – uznávání, informace o kurzech na zahraničních školách, nekompatibilní kreditní systémy, studijní smlouvy finanční – nutnost dofinancování, opožděné platby jazykové – kurzy v cizích jazycích, jazykové znalosti studentů/učitelů

LEONARDO da Vinci Podporuje spolupráci mezi vzdělávací a hospodářskou sférou, max. 2-leté projekty (1/6 - 31/5) 2 typy mobilit: Stáže studentů v podnicích: měsíců Výměny učitelů/manažerů: týdnů Výše příspěvků (na 1 účastníka): Stáže studentů: pobytové náklady EUR měsíčně + doprava, pojištění Výměny učitelů: pobytové náklady až 600 EUR týdně + doprava, pojištění POČTY ČESKÝCH VŠ STUDENTŮ „LEONARDO“ ROKPOČET CELKEM442

CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) Program je zaměřen na středoevropskou spolupráci - k evropské integraci Tématické sítě: aktivity odborné (specializace) PŘIHLÁŠKY/PŘIJETÍ PROJEKTŮ KVÓTAPŘESAH

BUDOUCNOST PROGRAMŮ EU (Závěry konfer. EAIE, Vídeň 11-13/9/2003) (02/ /2007) POLITICKÝ KONTEXT: Boloňský proces, rozšíření EU STRUKTURA PROGRAMŮ: Hlavní rámcové programy (S/E, L.V, CEEPUS) - budou mít 3 základní aktivity: - Mobility (Mobilities) - Tématická spolupráce (Thematic co-operation) - Doplňková opatření (Complementary measures) GEOGRAFICKÉ MĚŘÍTKO: Evropské univerzity přednostně, ale flexibilita i pro ostatní (ERASMUS MUNDUS) Individuální programy pro spolupráci s rozvojovými zeměmi SPRÁVA A ŘÍZENÍ PROGRAMŮ: - Zjednodušení - Větší flexibilita - Menší regulace - Decentralizace

ÚLOHA V RVŠ V PROCESU INTERNACIONALIZACE STUDIA 1. SPOLUPRÁCE RVŠ S MŠMT ČR: 1.1 STRUKTUROVANÉ STUDIUM Dokončení procesu zavádění strukturovaného studia a získání konsensu jasných odpovědí na otázky: - Jaké obory nejsou vhodné pro strukturované studium a proč? - Jak restrukturalizovat učitelské studium? - Jak zajišťovat „prostupnost“ mezi VOŠ a VŠ a mezi fakultami (návaznost Mgr. na Bc.) - Jak začleňovat výsledky kurzů celoživotního vzdělávání do následného studia Bc. nebo Mgr. ? Spolupráce VŠ a ministerstev v záležitosti profesního uznávání diplomu a kvalifikace

1.2 ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY VÝUKY Spolupráce AK s novými iniciativami EU (Joint Quality Infinitive, European Consorcium of Accreditation Agencies) Zastoupeni zahraničních odborníků v akreditačních komisích (SP) „Networking“ jako forma hodnocení kvality? (individuálně VŠ?) „Evaluace“ VŠ konsorciem zahraničních institucí 1.3 PROPOJENÍ VÝUKY S VÝZKUMEM Iniciativy VŠ při využívání (zahraničních) výzkumných grantů, zejména 6. RP (např. Marie-Curie) Mobility doktorandů S/E orientované více na výzkum

2. SPOLUPRÁCE RVŠ S VŠ (Konference rektorů) 2.1 MOBILITY STUDENTŮ A UČITELŮ (FINANCOVÁNÍ A MONITORING) Zastoupení členů RVŠ v odborných komisích Programů EU: - SOCRATES/ERASMUS: Kovář, Kaluža, Gavalcová, Pidra, Musil, Jahodová - CEEPUS: Červinková, Musil - ECTS: Gavalcová, Honzík, Chromcová Podporovat včasné dofinancování mobilit studentů, zejména v Programu ERASMUS 2.2 FINALIZACE ZAVEDENÍ ECTS (Project Label) A DS Podporovat přípravu semináře (garance MŠMTČR ve spolupráci CSVŠ a nár. promotorem ECTS) k vydávání Dodatku k diplomu (DS) 2.3 ROZVOJ „JOINT-DEGREE“ PROGRAMŮ Urychlit legislativní úpravu pro „Joint-Degree“ (JD) kurzy Podporovat uspořádání semináře, věnovaného problematice JD v ČR i v Evropě

REFERENCE: Berlin Protocol: Czech Ministry of Education: EUA (European University Association): ECTS: ECTS (User’s Guide): ECTS: DS: DS: SOCRATES/ERASMUS: SOCRATES/ERASMUS: CEEPUS: CEEPUS: LEONARDO: OSTATNÍ: