Klimatické změny v našem okolí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VODA 8. třída.
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
PODNEBÍ.
Základy meteorologie.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Abiotičtí činitelé –Lijáky a záplavy
Příroda ovlivňuje člověka
Povodně 2002.
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
Globální oteplování Marek tecl 2L.
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Globální oteplovaní.
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Kyselé deště Kateřina Jandová.
Kyselý déšť.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
VODA A ENERGIE František Čermák 13 let Zdeněk Hrubý 13 let 8
Příroda a já.
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Příčiny Spalování fosilních paliv, kterým vzniká oxid uhličitý.
Přírodní katastrofy Jitka Brabcová Miroslav Kottek.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
Tereza Černá Globální oteplování.
Ohrožování základních složek biosféry
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – vodstvo na pevninách autor VM:Ondřej.
HYDROLOGIE věda, která se systematicky zabývá poznáváním zákonů výskytu a oběhu vody v přírodě Voda - nejrozšířenější látka v přírodě. Vyskytuje se trvale.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
URČETE CO NEPATŘÍ MEZI METEOROLOGICKÉ JEVY URČUJÍCÍ POČASÍ
Hydrosféra – vody pevnin
Ekosystémy přírodní a umělé
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
Mgr. Mark Rieder
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Olomoucký kraj přírodní poměry
Globální oteplování VY_32_INOVACE_ 09 Globální oteplování.
Písemka č. 4  jméno, kruh, varianta 5, 6  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
Odvodnění jezerní nádrže Ha!Ha! a následné geomorfologické dopady na dolním toku řeky Ha!Ha!, Quebec, Kanada G.R. Brooks, D. E. Lawrence.
TVORBA KRAJINY Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Alena Výborná Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod – voda jako zdroj Voda jako zdroj.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ VE SPOJENÍ SE ZMĚNAMI KLIMATU JUDr. Václav Hönig, člen Sekce neživotního pojištění ČAP Konference k projektu Adaptace sídel na změnu.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Podnebí, podnebné pásy.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_ INOVACE_ 11_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VODSTVO ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
Přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda již zaplavuje území mimo koryto vodního toku a může způsobit.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Znečištění vzduchu dopravou
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vysokoteplotní sorpce CO2 na laboratorně připraveném CaO
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
VY_32_INOVACE_C9-013 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Fakta o klimatických změnách
Vláhová bilance jako ukazatel dostupné vody v krajině
Environmentální problémy
PODNEBÍ.
Hydrosféra – vody pevnin
Klimatizace Prahy Arnika 2017.
Důsledky globální změny klimatu
Transkript prezentace:

Klimatické změny v našem okolí

Co je to Klima? Podnebí neboli klima je dlouhodobý charakteristický režim počasí, podmíněný energetickou bilancí, cirkulací atmosféry, charakterem aktivního povrchu a dnes i člověkem. Studiem podnebí se zabývá klimatologie. Podnebí se popisuje pomocí klimatických prvků, což jsou statistické charakteristiky odvozené z prvků meteorologických. Základními jsou průměry teploty vzduchu a průměrné úhrny srážek.

Vliv klimatických změn: Zjistit vlivy klimatických změn není vůbec jednoduché. Je poměrně snadné uvážit efekt jednoho zvratu za předpokladu, že nedojde k jiným přeměnám. Vědci si jsou ale jisti, že dojde k více změnám. Protože vše souvisí se vším, mají vliv na negativní dopad globálního oteplování i další jevy: např. kyselé deště, nadměrné vyčerpávání podzemních zásob vody apod.

Problémy způsobené globálním oteplováním Tání pevninských ledovců → zvyšování hladin moří vyšší teplota → méně vody → více vypařování → žízeň vysychání půdy, eroze půdy vyšší teploty ve střední Evropě, lidé nejsou zvyklí → vyšší úmrtnost Přívalové deště → povodně=náš problém

Povodně Myší díra - M. Horákové Klášterní Hradisko V létě 1997 postihly Českou republiku katastrofální záplavy,které nemají v jejich dějinách obdoby.Těžko se pro ně hledá srovnání i ve světovém měřítku.Záplavy nezasáhly jen Českou republiku ale i Polsko,Slovensko,Německo a Rakousko. Nad Jeseník přišla oblačna,která se nepohybovala dál, proto na území Jeseníku spadlo 300-400l srážek na m². Lesy v Jeseníkách a okolí Olomouce nebyly schopny zachytit takové množství vody, malou část zachytilo až Litovelské Pomoraví (lužní lesy), které povodeň zpomalilo o půl dne. Olomouc nebyla na povodeň připravena,proto ji zpomalení povodně nepomohlo. Myší díra - M. Horákové Klášterní Hradisko

Rameno řeky Moravy v Litovelském Pomoraví NÁSLEDKY Celkem bylo zasaženo 536 měst a obcí. Povodně v roce 1997 usmrtily 48 lidi Uhynulo 320 000 zvířat.A 18 tun ryb. Zaplaven zdroj pitné vody v Černovíře.Do vody se dostaly škodlivé látky,které vodu znečistily(JZD,Farmak) Minimální škody v Litovelském Pomoraví.Jsou zde lužní lesy,které vodu vsákly,proto se místo smrkových porostů budou vysazovat listnaté lesy a travnaté porosty.Které část vody zachytí. . Rameno řeky Moravy v Litovelském Pomoraví

OPATŘENÍ PROTI POVODNÍM PO ROCE 1997: Na Mlýnském potoku u Mila bylo vybudované nové odtokové rameno,které vede do nového koryta.Přes rameno vybudován nový most. V Černovíře se zvyšují hráze. Budou se předělávat mosty u Bristolu,Vrchního soudu. Postaveny nové hráze v lese u Horky nad Moravou U teplárny u řeky Moravy byl postaven odvodňovací kanál. V okolí Moravičan postaveny suché poldry- prostorové valy zaplní se pískem v případě povodní. Hráze v Černovíře

Francie Řeší podobné problémy jako my. Prosinec 2003 povodeň v kraji Bouches du Rhône. Zasahoval zde český hasičský záchranářský sbor ve městě Arles. Příčína povodní byla stejná jako u nás. Na malé území spadly v krátké době mohutné přívalové deště, jejichž vody okamžitě stekly po nasycené půdě do vodních toků. V současné době jsou povodně v okolí Lyonu. Francouzská opatření proti povodním: stavi odtokové kanály, udržují břehy rek a odtokové kánaly, eliminuji ledové zácpy.

Jak můžeme omezit klimatické změny? Klimatické změny nemůžeme omezit zcela úplně,protože klima se přirozeně mění. Avšak můžeme napomoci tomu, aby se klima měnilo pomaleji a to například že: Budeme snižovat spotřebu energie. Nebudeme spalovat odpad, ale budeme ho recyklovat. Budeme snižovat emise, nebo nahradíme spalovací motory motory elektrickými, nebo hybridními,protože doprava má také velký vliv na vypouštění CO2 Budeme stavět ekologické domy a používat úsporné elektrospotřebiče

Informace nám poskytli: doc. RNDr. Miroslav VYSOUDIL, CSc. RNDr. Marek Banaš, Ph.D. Julia Forest Mgr. Petra Martišková Mgr. Jiří Kříž

Děkujeme za pozornost Escarg t SG Olomouc