NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
OBEZITA.
VÝŽIVA – základní složky potravy
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
ČASTÁ NEINFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ –
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
KOUŘENÍ.
Civilizační choroby a výživa
Dny zdraví ZŠ a MŠ Nemojany 1. –
Nemoci oběhové soustavy
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY 8. ROČNÍK
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
VY_32_INOVACE_9C2 CIVILIZAČNÍ CHOROBY
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
OBEZITA.
PŘÍRODOPIS-8. ročník NEMOCI SRDCE A CÉV.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL - I. část. P RO ZAČÁTEK TROCHU OPAKOVÁNÍ to ZDRAVÍ? 1. co je to ZDRAVÍ? NEMOC? 2. co je NEMOC? OVLIVNIT? 3. čím můžeme své vlastní.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 09
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravým životním stylem v boji proti hypertenzi Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_06 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Obezita Anotace Žáci se v průběhu.
Definice, základní pojmy
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_02 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Zdravý životní styl Anotace Žák.
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 13Číslo.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
PÉČE O ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Číslo v digitálním archivu školy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Blanka Petlánová
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Marie Horehleďová
Transkript prezentace:

NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

CO JE VYSOKÝ KREVNÍ TLAK Jedná se o cévní onemocnění Jedná se o závažnou chorobu, která ohrožuje člověka Hodnoty TK by měly být sledovány pravidelně v rámci preventivních prohlídek Za normální považujeme hodnoty tlaku 120/80 Hodnoty, které přesahují tuto normu jsou považovány za rizikové a musí jim být věnována pozornost U lidí, kterým byl 3x za sebou naměřen vysoký TK je diagnostikována HYPERTONICKÁ choroba Tato nemoc je nemocí civilizační

RIZIKOVÉ FAKTORY Genetická dispozice Neurotické typy osobnosti Psychicky náročná práce vyžadující intenzivní soustředění a odpovědnost Náročná životní situace Sedavé zaměstnání Nedostatek pohybu Přejídání se Zneužívání alkoholu a drog

TADY VIDÍŠ JAK A ČÍM SE KREVNÍ TLAK MĚŘÍ

OCHRANNÉ FAKTORY, chránící před vznikem vysokého krevního tlaku Pravidelná životospráva zaměřená na klidný život bez stresů Dostatek spánku a relaxace Přiměřený aktivní odpočinek Pravidelný pohybový režim Úprava výživy – málo solit, prevence nadváhy Pokud úprava životosprávy nestačí, nasazují se léky tzv. ANTIHYPERTENZIVA

KOMPLIKACE VYSOKÉHO KREVNÍHO – srdce a srdeční příhody Srdce pracuje na principu pumpy Pokud má člověk vysoký krevní tlak, srdce má mnohem více práce při přečerpávání krve Srdeční svalovina je nadměrně namáhaná To má za následek zbytnění a roztažení srdeční komory Výkon srdce je tedy omezen Tím je omezeno i zásobování organizmu kyslíkem Při záchvatu hypertenze může člověk zemřít Je nutné zvýšený krevní tlak nepodceňovat a začít ho léčit již v počátcích

PREVENCE VYSOKÉHO KREVNÍHO TLAKU Dětský věk je ideální pro zahájení preventivních opatření Právě v dětství vzniká základ ke zdravému životnímu stylu Ten je základním předpokladem k prevenci hypertenze Dobré základy životního stylu založené v dětství přetrvávají až do dospělosti Již od dětství by se mělo také dbát na prevenci: - obezity - kouření - zneužívání alkoholu a jiných návykových látek

PREVENCE VYSOKÉHO KREVNÍHO TLAKU – výživová doporučení Střídmost a pestrost Hodně zeleniny a ovoce Celozrnné pečivo místo bílého Mléčné výrobky polotučné a nízkotučné místo smetanových Konzumace ryb a bílého masa Preferovat maso libové Omezit příjem soli Omezit příjem sladkostí

PREVENCE VYSOKÉHO KREVNÍHO TLAKU – režimová opatření Být aktivní celý den Odstranit vše, co brání volnosti krevního oběhu. Pozor na těsné gumy u oblečení. Správná výška lavice ve škole apod. Podporovat nekuřáctví Učit děti zvládat stres, který je výrazným rizikovým faktorem hypertenze

Zdroje informací a použitá literatura: MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.: Výchova ke zdraví, Grada 2009, 296 stran. Obrázky: images.GOOGLE.COM