W orkshop IMPEL PIAQ Srovnávací program pro kvalitu standardů kvality ovzduší v průmyslově znečištěných oblastech 14. – 15.6. 2010 Praha, ČIŽP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Snižování emisí škodlivin u vznětových motorů
Advertisements

Nařízení vlády č. 352/2002 Sb., kterým se stanoví emisní limity a další podmínky provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší.
CELNÍ AUDIT Harmonizace postupů v rámci EU. EVROPSKÝ ÚČETNÍ DVŮR „Snížení počtu kontrol ve fázi celního odbavování musí být v důsledku zjednodušování.
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Investice do ekologizace průmyslu workshop MSK, Ostrava
Konference IMPEL - Holandsko - Utrecht ve dnech 10. až Téma - porovnávání podmínek povolování a inspekcí IPPC farem pro prasata a užití BAT.
Greenforce Network Prezentace pro mezinárodní skupinu ČIŽP Praha, 14. května 2008 Martin Baranyai.
CÍLE A HLAVNÍ ZMĚNY V NÁVRHU NOVÉHO ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ SENÁT Parlamentu České republiky Výbor pro územní rozvoj, veřejnou zprávu a životní prostředí.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Problematika kvality ovzduší Moravskoslezského kraje a činnost krajského úřadu Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum:
Automobily a výfukové plyny
Ochrana ovzduší a klimatu v obcích Středočeského kraje
ADMINISTRATIVNÍ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ JUDr. Michal Bernard MŽP ČR, odbor ochrany ovzdu ší Seminář Návrh nového zákona o ochraně ovzduší.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
Aktivní přístup kraje z hlediska ochrany ovzduší , Clarion Congress Hotel Ostrava náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.
Integrovaná povolení v Moravskoslezském kraji , Marek Bruštík.
Legislativa v ochraně ovzduší Směrnice o průmyslových emisích
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Novela zákona o ochraně ovzduší Připravena na základě poslanecké iniciativy poslanců: Pavla Drobila Kristýny Kočí Pavola Lukši Jakub Achrer, OOO MŽP 20.
Znečištění ovzduší Ročárková, Pachmanová.
Projektový záměr Inovace Státní Imisní Sítě a nástrojů hodnocení kvality ovzduší (ISIS) Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ivan Víden, CSc.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
3. Valné shromáždění IMPELu Praha 3.6. –
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY 2010 – 2014.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Ministerstvo průmyslu a obchodu, 24. listopadu 2016
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Valné shromáždění v Bratislavě ( – )
Rámcová směrnice o vodě Patrick de Visscher Ministerstvo dopravy a vody Management - National waterboard Notes.
Česká inspekce životního prostředí
Industry and Air Expert Team
TVORBA STRATEGIE HARM BORGERS
IRI ve Štýrsku ( – ) Lenka Němcová.
Nový zákon o ochraně ovzduší
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
BAT - BREF Jejich rozsah
Analýza minimálních kritérií pro inspekce ŽP
Rámcová směrnice pro vodní politiku ES (WFD) Patrick de Visscher Ministerstvo Dopravy a Vody Ředitelství – Národní rada pro vodu Notes.
Vyhodnocení měření kvality ovzduší v Jihlavě
Vztah mezi směrnicí o IPPC a jinými směrnicemi EU
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Národní program snižování emisí České republiky
Emise TZL společnosti ArcelorMittal Ostrava
Registr spaloven odpadů
Model CAMx a možnosti jeho využití v ČHMÚ
Doprava a kvalita ovzduší v Brně „Umíme ji ovlivnit?“
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Inventarizace emisí - aktuální stav a výhled
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
Transkript prezentace:

W orkshop IMPEL PIAQ Srovnávací program pro kvalitu standardů kvality ovzduší v průmyslově znečištěných oblastech 14. – Praha, ČIŽP

PIAQ workshop Praha účastníků z 10 zemí

Výsledky z dotazníků Hlavní znečišťující látky identifikované ve všech členských státech: prachové částice (PM 10 ) oxidy dusíku (NO x ) ozón (O 3 ) oxid uhelnatý (CO) amoniak (NH 3 )

Výsledky z dotazníků Hlavní zdroje znečištění: doprava topení průmysl hospodářská zvířata přírodní zdroje

Výsledky z dotazníků Úřady na národních úrovních jsou zodpovědné za implementaci směrnice o kvalitě ovzduší do národní legislativy V Itálii jsou požadavky přísnější než požadavky EU – v Lombardii jsou cíle přísnější než národní legislativa pro některé kritické oblasti Emisní limity jsou určovány na základě BREF dokumentů Více než BAT (BAT +) může být využito při povolování – většinou pouze na základě dobrovolnosti

Výsledky z dotazníků Směrnice o kvalitě ovzduší byly plně implementovány ve všech členských státech Ve fázi povolování dochází ke kontrole zda bude povolení konzistentní s BAT dokumenty Je požadováno, aby si jednotlivé firmy na místní i národní úrovni prováděli svůj monitoring

Závěry z dotazníků Pokud se zvýší hodnota emisí – většina ČS poskytuje pomoc před tím než začne prosazovací proces nebo dojde ke snížení výroby Většina ČS nemá specifické povolení pro kvalitu ovzduší Předpovědi kvality ovzduší jsou prováděny pouze sporadicky

Pracovní skupiny povolení hodnocení inspekce a prosazování měření

přípradové studie ArcelorMittal Ostrava

Případové studie ropná rafinérie - Itálie EMO – přepravní terminál - Rotterdam – největší přepravní terminál v Evropě

Závěry v rámci legislativy je možné pouze limitované měření Členské státy – mají různé přístupy jak zapojit průmysl

Závěry Vyvinout tlak na průmysl, aby činil více „dobrovolně“ Ne všechny státy optimálně využívají všechna měření

Další kroky Příprava dalšího workshopu – listopad workshop – březen 2010, Itálie - Lombardie Závěrečná zpráva bude prezentována na Valném shromáždění v Polsku

Děkuji za pozornost