Psychologie osobnosti a jejího vývoje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psychologie osobnosti a jejího vývoje
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Obecná psychologie II
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
OSOBNOST.
12. Osobnost.
Motivační témata a životní příběhy
Rozdíly mezi osobnostmi
v pedagogické diagnostice
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
Humanistické a existenciální teorie v SP
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Motivační témata a životní příběhy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Osobnost – situace – predikce chování
Strategie osobnosti pro chápání světa a sebe sama Hlavní cíl = pochopit, jak osobnost vědomě chápe sebe sama a svět, ve kterém žije. Jak lidé dávají smysl.
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Teorie motivace Adéla Furiková.
Psychologie osobnosti
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Psychologické aspekty zdraví
Behaviorismus (část II)
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
prof. Iva Stuchlíková, CSc.
Sociální psychologie osobnosti
Obecná a vývojová psychologie
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
Úvod do psychologie Kostovčíková Petra Cumminsová: Záhady experimentální psychologie.
Základy managementu Ing. Alena Šafrová Drášilová
Bidrmanová, Rintelová Učitelství praktického vyučování
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI Úvodem. Kontakt  Mgr. et Mgr. Jan Mareš, Ph.D.   Mgr. Tomáš Kohoutek, Ph.D.   PhDr.
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Osobnost Psychologická charakteristika. Definice osobnosti Nositel lidské psychiky Individuální jednota člověka, jednota jeho duševních vlastností Psychologický.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
PSYCHOLOGICKÉ SMĚRY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_18.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluTeorie.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Zdravotnický management
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Osobnost Přednáška 4 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města Prahy.
Zdeněk Helus OSOBNOSTNÍ DESATERO
Zdravotnický management
Zdravotnický management
ZÁKLADY SPECIFICKÝCH PORUCH UČENÍ
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Úvod do psychologie II. přednáška
Zdravotnický management
Dějiny psychologie současná psychologie.
Základní směry v psychologii
Dějiny psychologie 8 Neobehaviorismus.
Transkript prezentace:

Psychologie osobnosti a jejího vývoje

Informace o zakončení předmětu Přednášky (prof.Iva Stuchlíková) + semináře (Mgr. Veronika Plachá) zkouška kombinovaná poslední termín přednášky (10.1. 2012) – písemný znalostní test v rozsahu přednášené látky (polovina hodnocení) ústní zkoušení u vedoucí semináře ve zkouškovém období (druhá polovina hodnocení)

Anotace: Studium osobnosti – hlavní směry v psychologii osobnosti, metodologické přístupy k poznávání osobnosti Determinace osobnosti – dědičný a neurofyziologický základ, sociokulturní vlivy. Temperament. Charakter. Nevědomé determinanty v životě osobnosti – vrstvy osobnosti. Psychoanalytická tradice (Freud, psychoanalýza po Freudovi, Jung). Obranné mechanismy, citové připoutání. Osobnost, situace a predikce chování – Osobnostní rysy (Allport, Cattell, pětifaktorový model). Stálost a vývoj osobnosti. Kognitivní, emoční a motivační aspekty osobnosti. (inteligence, emoční rysy a emoční inteligence, motivační struktura)

Anotace - pokračování: Strategie osobnosti pro chápání světa a sebe sama - kognitivní přístupy k osobnosti. Humanistická témata: smysl a sebedeterminace (Maslow, Rogers, Frankl). “Já” poznávající a poznávané; sebepojetí a integrita osobnosti. Osobnost v sociálním prostředí – sociální aspekty osobnosti. Motivační témata v našich životních příbězích (Murray, McClelland, Heckhausen). Životní cyklus: Erikson, Adler. Adaptace osobnosti na zátěž. Změny osobnosti při dlouhodobém stresu. Poruchy osobnosti

Literatura – psychologie osobnosti Základní: Vágnerová, M. Psychologie osobnosti. Praha: Karolinum, 2010. Říčan, P.:. Psychologie osobnosti. Obor v pohybu, Praha 2007, Grada Publishing. Drapela, V. J.:. Přehled teorií osobnosti, Praha: Portál. 2001 Rozšiřující: Smékal, V.:. Pozvání do psychologie osobnosti. Brno: Barrister & Principal 2002. Blatný, M. Psychologie osobnosti. Praha: Grada, 2010. McAdams, D.P. (1994). The Person. Orlando: Harcourt Brace.

Vymezení pojmu „osobnost“ Osobnost: jednotný a relativně stabilní „vzorec“ myšlenek, pocitů a jednání http://www.personalityresearch.org/ http://www.personality-project.org/ http://onlinepsychologicaltests.com/

Vymezení pojmu „osobnost“ individuální jednota člověka, jednota jeho duševních vlastností a dějů, která je založená na jednotě těla, a utváří se a projevuje se v jeho společenských vztazích (Tardy: „osobnost je člověk jako celek po stránce duševní“).

Psychologie osobnosti Osobnost je velmi důležité a komplikované psychologické téma, které zahrnuje několik specifických okruhů, a to je: 1/ celkový popis osobnosti – zahrnuje vlastnosti, rysy, faktory osobnosti, 2/ struktura a dynamika osobnosti, 3/ integrační funkce v osobnosti – jáství, 4/ přístupy psychologických směrů k osobnosti – teorie osobnosti.

V současnosti existuje zhruba na 50 různých definic osobnosti. Přesto však určité aspekty společné. jednotnost a integrovanost osobnosti -zcela fundamentální, pokud se setkáváme s nějakou nejednotností, považujeme ji za bizarní, patologickou či ohrožující (psychotické projevy, disociovaná osobnost, depersonalizace). popis osobnosti je možný na různých úrovních - každá osobnost je v určitých svých projevech stejná jako všechny ostatní osobnosti, v jiných svých projevech stejná jako někteří jiní lidé, a ještě v dalších svých projevech naprosto jedinečná jako žádný jiný člověk. Porozumět osobnosti člověka znamená tedy pochopit to obecné i to individuální.

Funder, Ozer: Pieces of the Personality Puzzle D. P. McAdams: What we know when we know a person

Je otázkou, jakým způsobem lze porozumět této celistvosti osobnosti Je otázkou, jakým způsobem lze porozumět této celistvosti osobnosti. A jak pochopit smysl života dané osobnosti. Existují přinejmenším čtyři odlišné způsoby, jak postupovat. Psychologové osobnosti se mohou soustředit na 1/ intrapsychická mystéria – nevědomé determinanty života osobnosti 2/ interakční epizody – osobnost, situace a predikce chování 3/ interpretativní struktury – strategie osobnosti pro chápání chování a světa 4/ interpersonální příběhy – epické příběhy životního cyklu a motivace v nich

Přístupy k pojetí osobnosti psychodynamický přístup (psychoanalýza Freud, Jung; humanistická psychologie ososbnosti – Rogers), behaviorální (teorie učení, Dollard, Miller) vymezení osobnostní struktury (Allport, Cattell, pětifaktorový model) sociálně – kognitivní přístup (Rotter, Mischel. Kelly, Bandura) multisystémový přístup – integrace (McAdams, Tomkins)

Poznávání osobnosti 4 metody k zjišťování osobnostních charakteristik: rozhovory (dotazníky a sebeposuzovací škály) pozorování objektivní testy (např. MMPI) projektivní testy (Rorschach, TAT) http://www.humanmetrics.com/cgi-win/JTypes2.asp http://www.personalitypathways.com/ http://keirsey.com/