Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_14

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_07
Advertisements

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Škola: Praktická škola dvouletá
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_14 Název materiálu:Tepelná pohoda Tematická oblast:Vytápění – 1. ročník Instalatér Anotace:Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_03  
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_20
Potraviny živočišného původu
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_01_prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_06 Název materiálu: Vlastnosti a použití škrobů Tematická oblast: Suroviny, 2.ročník Anotace: Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_02  
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _08 Název materiálu:Polévačky laku Tematická oblast:Výrobní zařízení 2. ročník Anotace:Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_19
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_03
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_18 Název materiálu:Předložky - test Tematická oblast:Německý jazyk 2. ročník Anotace:Prezentace testuje.
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O8.1K.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O9.1K.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa – Sýry
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Název projektu: Moderní škola
MLÉKO obchodně pouze kravské kozí, ovčí aj. – musí se uvádět druh
Transkript prezentace:

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_14 Název materiálu: Mléčné výrobky. Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma „ Mléčné výrobky“. Očekávaný výstup: Materiál slouží k osvojení a upevnění učiva na téma„ Mléčné výrobky“, mléka zahuštěná a sušená, máslo, tvaroh, použití mléka a mléčných výrobků. Klíčová slova: Máslo, tvaroh, sušení, sýry měkké tvrdé. Metodika: Slouží jako podklad pro žáky k výuce nové látky. Lze rozeslat žákům elektronicky či elektronicky prezentovat ve výuce.  Obor: Kuchař - Číšník Ročník: 1.   Autor: Pavla Vejražková  Zpracováno dne: 20.04.2013  Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla.

Potraviny a výživa I. Pavla Vejražková Mléčné výrobky Potraviny a výživa I. Pavla Vejražková

Mléka zahuštěná a sušená Výrobky se zvýšenou trvanlivostí, dosahuje se snížením obsahem vody a přidáním cukru a dalších příměsí. Sušené mléko pro dětskou výživu –Feminar, Sunar, Eviko Sušené mléko – plnotučné, polotučné, odtučněné, nízkotučné Zahuštěné mléko – kondenzované mléko slazené a neslazené- Pikao slazené kakaem, Jesenka slazená smetana

Máslo Máslo vyrábíme z pasterizované smetany stloukáním. Vedlejším produktem při výrobě másla je podmáslí.

Tvaroh Vyrábí se z pasterizovaného mléka, po vysrážení zbavíme syrovátky a lisujeme na 25% sušiny. Rozlišení podle konzistence - tvrdé - měkké Podle obsahu tuku - tučné - polotučné - netučné

Použití mléka a mléčných výrobků Mléko – nápoje teplé i studené, do těst, polévek, omáček, kaší, pudinků…. Smetana – zjemňování, šlehané hmoty, do nápojů, ve studené kuchyni a v cukrářské výrobě. Tvaroh – lehce stravitelný proto je nepostradatelný v dětském stravování a v dietách. Měkký používáme na zdobení i jako náplně, do těst, pomazánek a krémů. Tvrdý používáme na sypání moučníků.

Sýry R o z d ě l e n í s ý r ů Podle původu - kravské, ovčí, kozí Podle obsahu tuku v sušině - hubené - čtvrttučné - polotučné - tříčtvrtětučné - tučné - plnotučné - smetanové - vysokotučné se vyrábí z tvarohoviny kyselé sýry a ze sýřeniny sladké sýry

Podle způsobu výroby - přírodní sladké, kyselé - tavené druhové, směsné, s přísadou s příchutí, uzené, lehce roztíratelné Podle obsahu sušiny - měkké do 45% obsahu sušiny - tvrdé nad 45% obsahu sušiny V ý z n a m sýrů ve výživě: Vysoký obsah plnohodnotných bílkovin a vysoký obsah minerálních látek hlavně Ca, P. Z vitamínů zejména A, B2.

Sýry Výroba přírodních sýrů Při výrobě sladkých sýrů se sýřenina krájí, pak se drolí, solí, zahřívá a formuje se z ní sýr. Upravuje se obsah vody. U plísňových sýrů se sýřenina očkuje ušlechtilou plísní. Pak se sýry solí a nechávají zrát. Při zrání vznikají organické kyseliny, oxid uhličitý, štěpí se bílkoviny a sýr získává své typické vlastnosti. Kyselé sýry se vyrábějí z tvarohoviny. Tvarohovina se rozřeže, zbaví se syrovátky, ochucuje, tvaruje, solí. Zrající - Olomoucké tvarůžky

Měkké sýry, Tvrdé sýry Měkké sýry - zrající pod mazem omývatelné - Romadúr,Pivní sýr - sýry zrající v chladu – těsto se paří, poté zraje při teplotě 5-8°C - Zlato - sýry zrající v solném nálevu – Balkánský sýr Tvrdé sýry - s vysoko dohřívanou sýřeninou – Ementál, Parmazán - s nízko dohřívanou sýřeninou - Gouda, Javor, Čedar, Eidam - kozí hnětený sýr s příchutěmi - vhodné pro alergiky na kravské mléko

Měkké sýry, Tvrdé sýry Plísňové sýry - s plísní uvnitř těsta Niva, Rokfór, Gorgonzola - s plísní na povrchu Camembert, Hermelín, de Brie Ovčí sýry - s neformovanou sýřeninou brynza - s formovanou sýřeninou - Oštěpek, Parenica Tavené sýry - se vyrábí z přírodních sýrů s přidáním tvarohu, smetany, tavicích solí a různých příchutí

Použití, skladování a vady sýrů Sýry používáme - samostatné pokrmy - pomazánky, saláty, - teplý studený předkrm, dezert Skladování sýrů - zabaleny v chladírnách 2- 12°C Vady sýrů – přezrálost, deformace, vysychání, ztvrdnutí, hniloba, plísně

Použitá literatura Potraviny a výživa učebnice pro odborná učiliště. Google - obrázky