Obecná chemie (i pH i jednoduchý výpočet z chem. rovnice):

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce a teplo
Advertisements

TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Chemické reakce Mgr. Helena Roubalová
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
Typy chemických reakcí
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PH Vypočítejte pH roztoku kyseliny chlorovodíkové o látkové koncentraci 0,01 mol.dm-3. Řešení: –    úplná disociace HCl + H2O  H3O+ + Cl- –    z reakční.
opakování učiva chemie 8.ročníku
Druhy chemických reakcí
KYSELINY.
CHEMICKÉ REAKCE.
Vyčíslení chem. rovnic.
Redoxní děje = oxidačně redukční
Kyslík, sloučeniny CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 9
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Acidobazické rovnováhy (rovnováhy kyselin a zásad) pH - definice silné a slabé kyseliny a zásady, výpočet pH soli slabých kyselin a zásad, hydrolýza, výpočet.
Acidobazické reakce (učebnice str. 110 – 124)
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
CHEMICKÉ REAKCE.
X. Chemická ROVNOVÁHA Pozor: tato kapitola se velmi plete s chemickou kinetikou (kapitola VIII) !! Pozn.: Jen stručně, podrobnosti jsou v učebnicích.
Redoxní reakce Reakce, při kterých probíhá současně REDukce a OXidace chemických látek.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_34.
Dusík, N.
Chemická reakce Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0120.
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
Reakce anorganické chemie II.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Chemická reakce a její rovnice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_139_Druhy chemických reakcí AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM:
Neutralizace Vznik solí
XI. KYSELINY a ZÁSADY Pozn.: Jen stručně, podrobnosti jsou v učebnicích chemie.
Redoxní reakce.
Chemický děj Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Chemické výpočty III.
13.1 Vím, co jsou dvouprvkové sloučeniny .
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_132_Molekula, chemické sloučeniny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK,
Jak vznikají soli.
Zákon zachování hmotnosti Mgr. Helena Roubalová
Zastoupení prvků v přírodě Vesmír Vesmír: H > D >> He >> Zemská Zemská kůra kůra: až asi k Fe – přímá syntéza prvekzastoupeníprvekzastoupení.
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
14. skupina 15. skupina 16. skupina 17. skupina 18. skupina a vodík
H A L O G E N Y.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
Neutralizace.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Názvosloví - opakování I.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
1) Podmínka zachování druhu atomů - Na levé i pravé straně chemické rovnice nesmí chybět žádný druh atomů reagujících látek, může však být obsažen v látce.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
A opět názvosloví. Úkol 1: Rozděl sloučeniny na hydroxidy, kyseliny, soli: HClO 3, NaOH, NaClO 3, H 3 PO 4, HCl, CuCO 3, HIO 4, Ca(OH) 2, Fe(OH) 3, K.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Chemické výpočty RZ
Neutralizace Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
EU peníze středním školám
Neutralizace Vznik solí
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Typy chemických reakcí, Chemie 8. a 9. ročník
REAKČNÍ KINETIKA X Y xX + yY zZ
Obecná a anorganická chemie
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Chemie Téma : Názvosloví a chemická reakce Název : Kyseliny a hydroxidy Zdroje.
CHEMIE - Test-obecná chemie
Transkript prezentace:

Obecná chemie (i pH i jednoduchý výpočet z chem. rovnice): 1) Protonové číslo prvku je 14. Ve které vrstvě (sféře) jsou jeho valenční elektrony? a 2 c 15 b 14 d 3 2)Která reakce je oxidačně-redukční? a Fe(NO3)3 + 3 NaOH = Fe(OH)3 + 3 NaNO3 b MgCO3 = CO2 + MgO c SiO2 + HF = SiF4 + 2 H2O d NaNO2 + 2 K2CrO4 + 5 H2SO4 = 3 NaNO3 + Cr2(SO4)3 + 2 K2SO4 + 5 H2O

3) Najděte CHYBNÉ tvrzení o chemické rovnováze: a u vratných reakcí očekáváme v rovnovážné reakční směsi jak reaktanty tak produkty b rovnovážné složení lze ovlivnit katalyzátorem c explozi neřadíme k vratným reakcím d je-li rovnovážná konstanta malá, jsou v rovnovážné reakční směsi hlavně reaktanty 4) Najděte všechny látky rozpustné v H2O: a SiO2 , KCl b NaCN, CaCO3 c (NH4)2S, Fe(NO3)3, d KOH, PbSO4

5) Mějme 2 vodné roztoky. V prvním je Na2SO3, ve druhém je Fe2(SO4)3 5) Mějme 2 vodné roztoky. V prvním je Na2SO3, ve druhém je Fe2(SO4)3. Vyberte správné tvrzení: a první roztok je kyselý, druhý je zásaditý b oba jsou zásadité c první je zásaditý, druhý je kyselý d oba jsou neutrální

Chemie prvků: 1) Označte, kterou reakcí se vyrábí HCl: a 3 SnCl2 + 2 AuCl3 + 6 H2O = 3 SnO2 + 2 Au + 12 HCl b FeCl3 + 3 H2O = 3 HCl + Fe(OH)3 c H2 + Cl2 = 2 HCl d Na2SO3 + HCl = SO2 + H2O + NaCl 2) Najděte CHYBNÉ tvrzení: a běžné sklo se vyrábí tavením písku, sody a vápence b vodný roztok sulfanu je kyselina sirovodíková c amoniak se nerozpouští ve vodě d BaO2 se za tepla rozkládá za vzniku kyslíku

3) Které látky jsou všechny jedovaté, příp. karcinogenní: a HgCl2, MgSO4, Tl2SO4 b CaCl2, H2S, F2 c Hg, ZnCO3, CO d PH3, Cd, HF