CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 2.Sada – předmět – Technika provozu Tématická oblast : studená kuchyně a moučníky z ŠVP E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.9 Moučná jídla Příprava kaší Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace 1.Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce TP v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP 2. Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí přípravě a úpravě moučných jídel - kaší. Pochopí jejich použití ve veřejném stravování, zná správné technologické postupy Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU
Kaše (jednoduchý restaurační moučník) jsou nejjednodušší vařené moučníky připravované z obilovin (krupice, rýže, ovesné vločky, pohanka), mléka, cukru, soli a másla. Podávají se na předehřátých talířích vkusně doplněné (sypané) moučkovým cukrem, kakaem, skořicí, ovocem, rozinkami, strouhanou čokoládou, ovocnými šťávami apod. přelité rozpuštěným máslem.
Krupicová kaše Do vroucího, mírně osoleného mléka za stálého míchání nasypeme prosetou krupici a směs za stálého míchání vaříme do zhoustnutí a řádného provaření. Ke konci vaření přidáme část cukru a másla. Ihned podáváme vkusně zdobené, přelitou rozehřátým máslem.
Krupicová kaše
Rýžová kaše Přebranou, spařenou rýži uvaříme v mírně osoleném mléce s přísadou tuku do patřičné hustoty. Osladíme, promícháme a podáváme posypanou moučkovým cukrem se skořicí a přelitou rozehřátým máslem.
Jáhlová kaše Spařené jáhly rozmícháme ve vařícím mléce se solí a části tuku. Přivedeme k varu, přikryjeme poklicí a dodusíme v troubě do měkka. Pak přidáme cukr, podle potřeby rozředíme kaši mlékem a necháme projít varem. Podáváme posypanou skořicovým cukrem a přelitou rozehřátým máslem.
? Jak dlouho vaříme jáhlovou kaši?
Použité zdroje: Technologie v kostce, autor – Libuše Vodochodská, PaedDr. Karel Štěpánek, vydalo nakladatelství RATIO, 1.vydání Foto – autor