Z latiny: přetvoření, obnovení, napravení, zlepšení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

Autor: Mgr. Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň
Český stát v době předhusitské
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Husitství v kostce.
REFORMACE A NĚMECKÁ SELSKÁ VÁLKA
Husitská revoluce konec.
Reformace Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
7. ročník Pozdní středověk
Registrační číslo projektu:
Mistr Jan Hus.
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ZMĚNY V HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Lenka Venclová 7.třída.
Habsburkové 1526 – 1918 I. část.
DĚJEPIS Mgr. Milan Šimek
MARTIN LUTHER 1483 – 1546.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
VY_32_INOVACE_23-08 Reformace 2/ Německá reformace.
Reformace v Německu a její šíření v Evropě
KŘESŤANSTVÍ.
Reformace Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Reformace a její důsledky
Kalvinismus Anglikánská církev
1/ Předehra 2/ švýcarská reformace
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Reformace Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Šíření reformace v Evropě
Bůh, národy a reformace na počátku novověku
Předchůdci Husovi, Jan Hus
Svatá říše římská, Rusko
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Náboženská reformace 2.stupeň ZŠ Autor: Mgr. Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň Projekt "EU peníze školám", registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Protestantizmus Historický kontext Osobnosti: Martin Luther
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Náboženská reformace a protireformace Název sady: Pozdní.
Reformace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu ISSN 1802–4785.
KŘESŤANSKÉ NÁBOŽENSTVÍ Lucie Tvrdíková C4B. OBSAH: KŘESŤANSTVÍ KATOLICKÁ CÍRKEV PROTESTANTSKÁ CÍRKEV ROZDÍLY.
Dej 2 Reformační hnutí 16. st. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
RANÝ NOVOVĚK (1526 – 1648).
Křesťanství – církevní dějiny
Z latiny: přetvoření, obnovení, napravení, zlepšení
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ČESKÉ ZEMĚ PO TŘICETILETÉ VÁLCE
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Novověk – pobělohorské období a Jan Amos Komenský
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Určeno pro:  žáky 3.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Reformace.
, spoluvládce od roku 1765, samostatná vláda od roku 1780
Náboženské války ve Francii
ŠABLONA III/2 Jan Hus, literatura 8. roč. , Mgr. L
Presbytariánská církev
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Význam křesťanství ve středověku
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Reformace a protireformace v Evropě
ŽIVOT V ČESKÝCH ZEMÍCH PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Transkript prezentace:

Z latiny: přetvoření, obnovení, napravení, zlepšení REFORMACE Z latiny: přetvoření, obnovení, napravení, zlepšení

Náboženské a sociální hnutí v 16. století Důsledky: rozpad evropské jednotné církve na katolickou a protestantskou (1529 protestovali říšští šlechtici proti opatřením císaře namířeným proti reformaci) Vznik reformovaných evangelických církví Náboženské války Nespokojenost s církevními poměry (hromadění majetku, pobuřující život kněží)- kritika Počátek: 31.10. 1517 Wittenberg německý mnich Martin Luther zveřejnil 95 tezí proti odpustkům (teze: základní myšlenka, zásada, poučka)

Martin Luther (1483 – 1546) Vzdělaný, učil na univerzitě, člen augustiniánského řádu Vystoupil z kláštera, rozchod s oficiální církví stvrdil sňatkem s bývalou jeptiškou Přihlásil se k odkazu Jana Husa Lutherovo učení: Odmítá zprostředkující úlohu církve Za základ víry prohlásil bibli Zvyklosti, které nejsou obsaženy v bibli označil jako pověry Přijímání podobojí všemi věřícími

Odmítl církevní organizaci Odmítl řeholnictví (kláštery) Odmítl celibát Odmítl autoritu koncilu a papeže Odmítl církevní organizaci Zavedl národní jazyky místo latiny Brilantní překlad Bible do německého jazyka (položil základ moderní němčině)

Základní Lutherovy ideje: Jediná cesta ke spasení je opravdová víra Jediný zdroj víry je Bible Člověk nepotřebuje ve vztahu k Bohu prostředníka, tj. církev

„Bůh nemůže a nechce dovolit nikomu kromě sebe sama, aby vládl nad duší člověka“ Lutherovy teze se rozšířily po celém Německu – Papež Luthera prohlásil kacířem a Luther papežovu bullu veřejně spálil (1520) velký ohlas - sedláci inspirováni jeho myšlenkami vyvolali velké povstání, tzv. německá selská válka 1524 - 1526

V čele Thomas Müntzer Povstání brutálně potlačeno po vojenské porážce Luther odsoudil násilí a postavil se proti sedlákům Před výhružkami smrtí se Luther uchýlil na hrad Wartburg, kde přeložil Bibli do němčiny

Augsburský náboženský mír Války mezi protestanty a katolíky v Německu ukončil r.1555 mír. Zrovnoprávnil obě vyznání podle zásady „čí země, toho náboženství“ = poddaní museli vyznávat stejné náboženství jako jejich vrchnost. „Cuius regio, eius religio“

Další reformátoři Jan Kalvín (Jean Calvin) – Francie - působil v Ženevě Základní dogmata: (dogma = nedokazatelné tvrzení opírající se pouze o víru, věčné a neomylné, v církvi neomylný článek víry) Víra v absolutní předurčení - osudy lidí jsou dány dávno před jejich narozením Opuštění od vnějších atributů katolické církve (atribut= podstatný znak, neodlučitelná vlastnost předmětu), jako obrazy, svíce, řízy,... Odstranění církevní organizace - obec tvoří jen věřící a kazatelé Své odpůrce dával Kalvín upálit!

Ulrich Zwingli v Curychu (důsledně zavrhl křesťanské svátosti - např Ulrich Zwingli v Curychu (důsledně zavrhl křesťanské svátosti - např. křest, přijímání,…) -------------------------------------- Luteránství se rozšířilo v Německu, Dánsku a Švédsku Kalvinismus v Nizozemí, Francii, Anglii, Uhrách, již. Německu Reformace se vůbec neujala v Itálii a Španělsku

Evangelické = nekatolické církve Přijímání podobojí Důraz na Bibli (evangelium) Oslabení významu kněží mezi věřícími a Bohem Bohoslužby v národních jazycích Odmítání výzdob kostelů a kněžská roucha Odmítání zpovědi Odmítání procesí, poutí, četných náboženských svátků Odmítání celibátu Zavrhování odpustků Neexistence světců Důraz na kázání a zbožný zpěv

Katolická protireformace Měla zabránit šíření reformace a obnovit moc a jednotu katolické církve. Obnovení inkvizice 1540 založen jezuitský řád (Societas Iesus) Vypracovány seznamy zakázaných knih 1545 -1563 - zasedal církevní koncil v Tridentu (snaha o odstranění negativních jevů v katolické církvi a obnovit jednotu)