Mgr. Martina Chamasová Ředitelka regionální kanceláře Hradec Králové 15. 5. 2008 Operační program Podnikání a inovace (OPPI)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Advertisements

Aktuální možnosti podpory podnikání v OPPI Ing. Blanka Miksová Regionální kancelář pro Středočeský kraj a Prahu Agentura CzechInvest.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Aktuální možnosti podpory podnikání v OPPI Regionální kancelář pro Středočeský kraj a Prahu Agentura CzechInvest.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
CzechInvest - Regionální kancelář Brno
Mgr. Robert Wenzel oddělení implementace, OSF
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
CzechInvest Karlovarský kraj Ing. Hana Nucová Regionální kancelář CzechInvestu pro Karlovarský kraj červen 2005.
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Operační program Podnikání a inovace
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
Jsem malý podnikatel a dolehla na mě krize.. Seminář v Evropském domě Operační program Podnikání a inovace Blanka Miksová CzechInvest, Regionální.
Programy podpory podnikání v období 2007 – 2013 Lukáš Černý CzechInvest, Regionální kancelář pro Liberecký kraj Turnov
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
29. května 2008 Operační program Podnikání a inovace Soňa Michálková Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Financování regenerace brownfieldů z Operačního programu Podnikání a inovace Mgr. Alena Chodovská
Téměř sto miliard korun pro konkurenceschopné české podniky Praha Národní dům Na Smíchově 3. října 2006 Nové přístupy implementačních agentur k žadatelům.
EU MY 50+ Úspěšně realizované projekty z OPPI Mgr. Alena Chodovská Regionální kancelář pro Ústecký kraj CzechInvest.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Klastry a klastrové iniciativy Rozvoj klastrů v podmínkách ČR , Zlín.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Dotační tituly pro IT/ICT sektor. Dotační tituly pro IT/ICT sektor O eNovation Vznik v první polovině roku 2007 Poradenská činnost v oblasti eGovernmentu.
Infrastruktura pro inovační podnikání a alternativní formy financování Ing. Jaroslav Branda.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
AGENTURA CZECHINVEST 6. června 2012 CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Ing. Petr Bernát Ředitel regionální pobočky pro Liberecký kraj.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Operační program Podnikání a inovace.  proplacená podpora: 17,2 mld. Kč  Dotace: 10 mld. Kč  Úvěry a záruky: 6 mld. Kč  Technická asistence: 1,2 mld.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST Ing. Lucie Veselá.
„Rychlá cesta k inovacím“ Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost 15. května 2015, Brno Patrik Reichl.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic „ Aktuální možnosti podpory podnikání" Ing. Marie Černošová | Ředitelka regionální kanceláře 19.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Podpora poradenských služeb a exportu v letech Ing. Dita Kabelková Projektový manažer RAVEN Consulting, a.s. Praha,
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Ing. Petr Porák, Ministerstvo průmyslu a obchodu
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Transkript prezentace:

Mgr. Martina Chamasová Ředitelka regionální kanceláře Hradec Králové Operační program Podnikání a inovace (OPPI)

Obsah prezentace Představení agentury CzechInvest Zhodnocení Operačního programu Průmysl a podnikání Operační program Podnikání a inovace -- co nás čeká v příštích 7 letech Jak žádat o dotaci – eAccount Další důležité informace

Kdo jsme… -- státní agentura, naše služby jsou bezplatné -- působnost nejen v Praze, ale také ve všech krajských městech regionálních zastoupení od roku 2004, administrace OPPI -- nabídka dvou desítek programů na podporu podnikání a investic -- poradenství v oblasti strukturálních fondů EU a alternativních způsobů financování -- podpora přílivu přímých zahraničních investic do ČR a rozvoj aplikovaného výzkumu

Naši klienti -- potenciální žadatelé o podporu ze strukturálních fondů EU -- podniky ze zpracovatelského průmyslu hlavně malé a střední -- univerzity, vzdělávací instituce a výzkumné ústavy -- municipality -- firmy, které významně investují do: -- zpracovatelského průmyslu -- výzkumu a vývoje -- strategických služeb

Regionální kanceláře ╌ poskytují informace o programech podpory podnikání ╌ poskytují konzultace a formální návod jak získat dotace ╌ konzultují žádosti o podporu ze SF ╌ přijímání žádostí o dotaci k posouzení výběrovou komisí ╌ zodpovídají za regionální investiční projekty ╌ spolupracují se zástupci místní správy a samosprávy, školami a dalšími regionálními institucemi při hledání příležitostí rozvoje podnikatelského prostředí regionu NÁŠ CÍL: … zlepšit konkurenceschopnost českých podniků a pomáhat jim čerpat finanční prostředky z fondů Evropské unie…

Operační program Průmysl a podnikání

OPPP založení 13 regionálních kanceláří CI Role CI - implementační agentura MPO Propagace programů a administrace projektů (konzultace projektů – příjem žádostí – formální kontrola – kontrola přijatelnosti – komunikace se žadateli – příjem žádostí o platbu – kontrola na místě – monitoring projektů) Ukončení příjmu žádostí – září 2006 Realizace projektů do roku 2008 Rozhodnutí o udělení dotace do konce roku 2006

OPPP podané žádosti dle krajů průměr 188,1

OPPP nepodpořené projekty průměr 75,61

OPPP podané žádosti dle členění NUTS II průměr 349,3

Nepodpořené projekty – PROČ Vyřazené během kontroly přijatelnosti (nepodporovaný OKEČ nebo předmět projektu, nepochopení programu, nekonzultování projektů) Projekt nezíská dostatečný počet bodů (kvalita předmětu projektu, ale i zpracování) Konkurence ostatních projektů z celé ČR Projekt doporučen ke schválení, ale v programu chybí peníze Odstoupení žadatele

Operační program Podnikání a inovace

OP Podnikání a inovace Charakteristika: Zdroj spolufinancování: -- Evropský fond pro regionální rozvoj (ERDF) Celková alokace: mld. Kč (tj. zhruba 14,3 mld. Kč ročně) -- tj. 11,75 % z celkové sumy ze SF EU pro ČR Řídicí orgán: -- Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Globální cíl: „Do konce roku 2013 zvýšit konkurenceschopnost české ekonomiky… … a přiblížit inovační výkonnost sektoru průmyslu a služeb úrovni předních průmyslových zemí Evropy. ".

OP Podnikání a inovace Prioritní osaOblast podporyProgramAlokace 1. Vznik firem1.1 Podpora začínajícím podnikatelůmSTART0,6 1.2 Využití nových finančních nástrojůJEREMIE2,0 2. Rozvoj firem2.1 Bankovní nástroje podpory MSPPROGRES2,6 ZÁRUKA5,0 2.2 Podpora nových výrobních technologií a ICT v podnicích ROZVOJ3,0 ICT a strategické služby 7,0 ICT v podnicích4,2 3. Efektivní energie3.1 Úspory energie a obnovitelné zdrojeEKO-ENERGIE4,0 4. Inovace4.1 Zvyšování inovační výkonnosti podnikůINOVACE14,0 4.2 Kapacita pro průmyslový výzkum a vývojPOTENCIÁL8,4 5. Prostředí pro podnikání a inovace 5.1 Platformy spolupráceSPOLUPRÁCE5,3 PROSPERITA12,0 5.2 Infrastruktura pro rozvoj lidských zdrojůŠKOLICÍ STŘEDISKA5,0 5.3 Infrastruktura pro podnikáníNEMOVITOSTI16,1 6. Služby pro rozvoj podnikání 6.1 Podpora poradenských služebPORADENSTVÍ5,0 6.2 Podpora marketingových služebMARKETING2,9

Priorita 2 – Rozvoj firem 2.2 – Podpora nových výrobních technologií a ICT v podnicích Program Rozvoj Podporované aktivity: -- nákup strojů a zařízení včetně řídích softwarů -- stavební náklady vyvolané realizací projektu (max. 20 % z celkových ZV) -- náklady na pořízení patentů, patentových licencí na know-how či nepatentovaných know-how -- náklady na publicitu projektu -- nelze žádat v Královéhradeckém kraji

Priorita 2 – Rozvoj firem 2.2 – Podpora nových výrobních technologií a ICT v podnicích Program ICT v podnicích Cíl: Podpořit konkurenceschopnost malých a středních podniků (MSP*) prostřednictvím kvalitativně vyššího využití jejich potenciálu v oblasti: -- pořizování -- rozšiřování Příjemce podpory: Malé a střední podniky ve zpracovatelském průmyslu (odvětvové vymezení OKEČ – (vyjma 16, 23) Forma a výše podpory: nevratná dotace 500 tis. Kč - 20 mil. Kč informačních systémů (IS) Alokace: 4,2 mld. Kč

Priorita 2 – Rozvoj firem 2.2 – Podpora nových výrobních technologií a ICT v podnicích Program ICT a strategické služby Cíl: -- vývoj IS/IT řešení a aplikací (software) -- centra pro návrh a implementace IS/IT -- centra sdílených služeb (např. call centra) -- opravárenská centra high-tech výrobků a technologií Forma podpory: nevratná dotace až 100 mil. Kč Příjemce podpory: podnikatelské subjekty (právnické osoby) Podporované aktivity v oblasti investic: -- hardware a sítě -- nehmotný majetek -- stroje a zařízení -- hrubé mzdy zaměstnanců + povinné odvody zaměstnavatele Alokace: 7 mld. Kč

Priorita 4 – Inovace 4.2 – Kapacity pro průmyslový výzkum a vývoj Program Potenciál Cíl: -- zlepšení podmínek pro realizaci výzkumných, vývojových a inovačních aktivit ve firmách -- tvorba kvalifikovaných pracovních míst Podpora: nevratná dotace až 75 mil. Kč Příjemci podpory: podnikatelské subjekty (právnické osoby) Podporované investiční aktivity: -- pozemky, budovy do výše 10% způsobilých výdajů -- stroje, zařízení -- náklady na mzdy zaměstnanců Alokace: 8,4 mld. Kč

Priorita 4 – Inovace Zvyšování inovační výkonnosti podniků Program Inovace Cíl: zvýšení inovačního potenciálu firem a podpora projektů směřujících k ochraně práv průmyslového vlastnictví Podpora: nevratná dotace až 75 mil. Kč inovační projekty / až 300 tis. Kč v případě projektů na ochranu práv průmysl. vlastnictví Podporované investice: inovační projekty a projekty na ochranu práv průmysl. vlastnictví Příjemci podpory: -- podnikatelské subjekty (projekty s výstupem v OKEČ – 15,17-37, 72 a 74.3) -- MSP / VŠ, FO, veřejné výzkumné instituce Alokace: 14 mld. Kč

Priorita 5 – Prostředí pro podnikání a inovace 5.1 – Platformy spolupráce Program Spolupráce Cíl: rozvoj spolupráce mezi podniky navzájem a podniky a VŠ Podpora vzniku a rozvoje kooperačních odvětvových seskupení: -- klastry -- póly excelence -- technologické platformy Podpora: nevratná dotace Podporované investiční aktivity: -- semináře, workshopy, služby poradců, expertů, studie -- nájem, mzdy, cestovné, pojistné -- marketing, propagace (veletrhy, výstavy, webové stránky) -- hardware, software, sítě, databáze, data Alokace: 5,3 mld. Kč

Priorita 5 – Prostředí pro podnikání a inovace 5.1 – Platformy spolupráce Program Prosperita Cíl: zakládání a další rozvoj subjektů infrastruktury pro průmyslový výzkum, technologický vývoj a inovace, tj.: -- vznik a rozvoj inkubátorů -- vznik a rozvoj vědeckých a vědeckotechnických parků -- zakládání a rozvoj center pro transfer technologií sítě Podpora: nevratná dotace až do výše 200 mil. Kč dle typu projektu Podporované aktivity: -- nákup pozemků a objektů -- investiční náklady v oblasti výstavby -- nákup HW a SW -- služby poradců a další Alokace: 12 mld. Kč

Priorita 5 – Prostředí pro podnikání a inovace 5.2 – Infrastruktura pro rozvoj lidských zdrojů Program Školicí střediska Cíl: -- zajištění kvalitního zázemí pro vzdělávání, personální činnosti a aktivity související s rozvojem lidských zdrojů -- zvýšení odborné znalosti zaměstnanců a prohlubování jejich dalších dovedností Podpora: nevratná dotace až 150 mil. Kč Podporované investiční aktivity: -- pořízení pozemků a koupě nemovitosti, výstavba, rekonstrukce nebo modernizace staveb -- projektová dokumentace -- HW a sítě -- Inženýrské činnosti spojené s výstavbou nebo rekonstrukcí Alokace: 5 mld. Kč

Priorita 5 – Prostředí pro podnikání a inovace 5.3 – Infrastruktura pro podnikání Program Nemovitosti Cíl: -- Rozvoj podnikatelských nemovitostí včetně související infrastruktury -- Vytvoření funkčního trhu podnikatelských nemovitostí -- Regenerace brownfields pro podnikání Podpora: nevratná dotace (dle typu projektu a příjemce dotace) Podporované investiční aktivity: -- nákup pozemků / staveb -- rekonstrukce / modernizace staveb -- odstranění staveb / ekologických zátěží -- inženýrské sítě a komunikace Alokace: 16,1 mld. Kč

Priorita 6 – Služby pro rozvoj podnikání 6.2 – Podpora marketingových služeb Program Marketing -- podpora marketingových služeb, propagace firem v zahraničí Příjemce podpory: -- malý a střední podnik (fyzická i právnická osoba) -- seskupení MSP (min. 3) -- Marketingové informace -- Marketingové propagační materiály, propagace na internetu -- Účast na výstavách a veletrzích v zahraničí Maximální výše dotace – 50% (ze způsobilých výdajů projektu) MSP – 100 tis. - 2 mil. Kč, seskupení MSP – 100 tis. - 4 mil. Kč Alokace: 2,9 mld. Kč

Maximální míra veřejné podpory (velké/střední/malé podniky)

Novinky v implementaci E-Account – elektronizace žádostí Jak žádat o dotaci

eAccount eAccount: -- komplexní prostředek k „elektronizaci“ předkládání dokumentů žadatelem – úbytek papírování, výrazné zrychlení procesů, využití elektronického podpisu ╌ žadatel bude mít k dispozici všechny formuláře a informace, které v souvislosti s podáním a realizací projektu potřebuje ╌ součástí budou odkazy na důležité dokumenty (metodiky, apod.) včetně informace, proč by si je měl žadatel přečíst a co obsahují ╌ možnost žadatele sledovat aktuální stav projektu, lhůty pro předkládání dokumentů, nápovědy/návody, co je v danou chvíli třeba učinit, kontextové nápovědy, nástěnka pro komunikaci s PM, ové notifikace

eAccount - náhled

Podávání žádostí -- Elektronické podávání žádostí ve 2 stupních: Registrační žádost a Plná žádost -- kontextová nápověda při vyplňování žádostí -- automatická kontrola při odesílání žádostí -- předkládání složitějších příloh až po ekonomickém hodnocení -- Výhody -- flexibilní komunikace -- redukce počtu požadovaných příloh -- snížení administrativní náročnosti -- zefektivnění procesu administrace

Metodika pro výběr dodavatelů -- pro veřejné zakázky malého rozsahu jejichž předpokládaná hodnota bez DPH je  ,- Kč -- možnost vyhlášení VŘ před datem vzniku způsobilých výdajů -- podpis smlouvy s dodavatelem (výhercem VŘ) až po datu vzniku způsobilých výdajů -- Zveřejnění v obchodním věstníku -- u zakázek s předpokládanou hodnotou  500 tis. Kč bez DPH a  50 mil. Kč -- Zveřejnění na centrální adrese v části „Ostatní nabídky“ a v obchodním věstníku -- u zakázek s předpokládanou hodnotou  50 mil Kč bez DPH a  100 mil. Kč -- Zveřejnění na centrální adrese, v obchodním věstníku v části „Ostatní nabídky“ a v Úředním věstníku EU -- u zakázek s předpokládanou hodnotou  100 mil Kč bez DPH -- Minimální lhůta pro předkládání nabídek je 30 dnů!!!

Harmonogram a etapizace projektů -- žadatel si zvolí sám harmonogram realizace projektu -- možnost rozdělit projekt na etapy, ale: -- délka etapy musí být min. 3 měsíce (kromě poslední etapy) -- min. výše plánované dotace 500 tis. Kč (kromě poslední etapy) -- etapa musí být uzavřeným logickým celkem a mít jasný kontrolovatelný výstup -- projekt nelze rozdělit na etapy pokud je plánovaná doba projektu kratší než 6 měsíců -- povinnost rozdělit projekt na etapy u projektů delších než 18 měsíců -- v případě zpoždění při realizaci o víc jak 4 měsíce, může příjemce dotace požádat o posun termínu ukončení jednotlivých etap -- žádost o platbu lze podat po skončení každé etapy -- platí pravidlo n+3

Nejčastější důvody neúspěchu projektů -- Zahájení projektu před datem vzniku způsobilých výdajů -- Nedodržení postupu při výběru dodavatelů a pravidel publicity -- Nedostatečné seznámení s podmínkami poskytnutí dotace -- Náročnost projektu zjevně nekoresponduje s finančními možnostmi firmy (dotace je vyplácena vždy zpětně) -- Nevyjasněné majetkoprávní vztahy -- Nedodržení závazné osnovy podnikatelského plánu -- Údaje jsou nedostatečně doložené -- Žadatel nesplňuje kritéria programu

Doporučení pro přípravu projektů ╌ projekt musí působit důvěryhodně ╌ ani sebelépe formálně zpracovaný projekt nezakryje skutečné pozadí projektu ╌ je třeba navrhnout přiměřené proporce požadavků a očekávaných přínosů ╌ jasně definovat vlastnické poměry k majetku ╌ projekt musí splňovat deklarované cíle programu ╌ hodnotitel musí v projektu najít všechny odpovědi, které musí obodovat ╌ pod příslušnými názvy kapitol musí být příslušný text ╌ projekt musí být přiměřeně stručný ╌ KONZULTUJTE s námi své projekty

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest je příspěvkovou organizací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. © Copyright, CzechInvest Všechna práva vyhrazena Děkuji za pozornost CzechInvest Regionální kancelář pro Královéhradecký kraj RegioCentrum Nový pivovar Soukenická 54/ Hradec Králové Tel.: Fax: