* INFLACE květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_060204 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REÁLNÝ – vyjadřuje skutečnou kupní sílu dané měny
Advertisements

8 Inflace.
Mikroekonomie I Domácí produkt
Teorie měnových kurzů.
VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
Makroekonomie II Inflace – příčiny, projevy, důsledky, metody jejího léčení, model SP-DG.
PENÍZE A BANKOVNICTVÍ.
Agregátní poptávka Mgr. Hana Grzegorzová.
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Metody měření HDP Mgr. Hana Grzegorzová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
Inflace.
Inflace Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PENÍZE,INFLACE, MĚNOVÁ POLITIKA
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A15 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníprosinec.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Makroekonomické ukazatele
MAGICKÝ ČTYŘÚHELNÍK květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060210
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
INFLACE – 4. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
Základy ekonomie Seminář 4. Trh a tržní mechanismus.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Inflace Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš,
HOSPODÁŘSKÝ CYKLUS květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060203
Inflace.
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
* HOSPODAŘENÍ PODNIKU 2 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Nezaměstnanost, inflace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
16. září 2013VY_32_INOVACE_100213_Inflace_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Inflace Ing.Vojtěch Jindra
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Inflace Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Inflace. Inflace – proces postupného znehodnocování kupní síly měny v důsledku růstu cen. Projevuje se zvyšováním celkové hladiny cen statků a služeb.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Inflace.
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Inflace. Inflace míra změny cenové hladiny míra změny cenové hladiny K inflaci dochází, roste-li celková cenová hladina. K inflaci dochází, roste-li celková.
Reálná úroková míra Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
N á zev š kolyS Š HS Kroměř í ž Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Eva Zme š kalov á N á zev š ablony VY_32_INOVACE EKO N á zev DUMu EKO
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
FINANČNÍ GRAMOTNOST INFLACE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Ukazatele vývoje ekonomiky - rozdělení inflace a její důsledky
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inflace a měna Národní hospodářství
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Úvodní seminář Národní hospodářství
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Úvodní seminář Národní hospodářství
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Transkript prezentace:

* INFLACE květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Je ukazatel, kterým se posuzuje stabilita cen. Projevuje se růstem cenové hladiny. → zvyšováním cen statků a služeb Důsledkem inflace je snížení kupní síly peněz. → při daném obnosu peněz nakoupíme méně statků a služeb Opakem inflace je deflace → pokles cenové hladiny. → snižování cen statků a služeb Inflace Růst cenové hladiny = INFLACE Pokles cenové hladiny = DEFLACE

Měření inflace Inflaci měříme mírou inflace → mírou změny cenové hladiny. Růst cenové hladiny Pokles kupní síly peněz Proto platí vztah: když se zdvojnásobí ceny = kupní síla peněz klesne na polovinu.

Cenové indexy Pro výpočet inflace používáme cenové indexy. 1. Index spotřebitelských cen (CPI) Měříme pohyb cen v tzv. „spotřebním koši“. Spotřební koš –je souhrn statků a služeb, který nakoupí typický spotřebitel. → potraviny, odívání a obuv, bydlení, voda, energie, paliva, zdraví atd. –V českém koši je 775 položek (je shodný se spotřebním košem EU). Výpočet: Σ Q. P₁ Σ Q. P₀ Q – množství statků a služeb P₁ – ceny statků a služeb na konci období P₀ – ceny statků a služeb na začátku období

2. Index výrobních cen (PPI) Měříme pohyb cen v různých odvětvích výroby → sledujeme ceny výrobců a velkoobchodů. →např. ceny stavebních prací, ceny zemědělských výrobců 3. Implicitní cenový deflátor (IPD) Měříme pohyb cen jako podíl nominálního a reálného HDP. →zahrnuje vývoj cen všech statků a služeb Vyjadřuje, jak se cenová hladina změnila oproti minulému období. Ix = nominální HDP reálný HDP

Druhy inflace Přirozená do 5 %ekonomice neškodí cenová hladina roste mírněfirmám mírně rostou ziskylidé věří penězům Mírná do 10 % ekonomice neškodí ani neprospívá ceny rostou pomalu a jsou relativně stabilní tempo růstu cen odpovídá tempu růstu výroby lidé věří penězům

Pádivá do 100 %ekonomice škodíceny rostou rychlelidé nevěří domácí měněpreferují nákup stabilnější měny přeměňují peníze ve stálejší hodnoty Hyperinflace nad 100 %ekonomice škodíceny se mění ze dne na den peníze neplní funkci prostředníka směny peníze nemají žádnou hodnotupřechází se na naturální směnu

Příčiny inflace Inflace tažená poptávkou lidé dostávají za stejnou práci více peněz v oběhu je více peněz než zboží na trhu růst poptávky vyvolá růst cen nabídky lidé chtějí zvýšit mzdy, firmám rostou náklady, zvyšují ceny zboží roztáčí se inflační spirála

Inflace tažená nabídkou ceny nákladů na výrobu rostou firmy zvyšují ceny statků a služeb lidé chtějí zvýšit mzdy opět se zvyšují náklady firmy

Důsledky inflace Negativa pro lidi s fixními příjmy pro věřitele pro vkladatele pro firmy Pozitiva pro stát pro dlužníky