Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
autor Mgr. Alena Marková
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Potraviny rostlinného původu
Moje Vánoční kuchařka Jako 1.je nezapomenutelný kapřík Naporcovaného a kostí zbaveného kapra osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme alespoň.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Použití obilovin v kuchyni
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Příprava Vánoční večeře
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
ZPŮSOBY VAŘENÍ 1 září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130101
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý Téma: Vepřové maso
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Rostlina BRAMBORA!.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Předmět: Potravina a výživa Ročník: první
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Luštěniny Ing. Alena Říhová
Použití zeleniny v kuchyni
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV17 Název školy SPŠ.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
DĚLENÍ MOUČNÍKŮ Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník Klíčová slova: Moučníky, dělení, druhy těst Autor:
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Brambory Vypracoval: Lukáš Karlík.
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa - Zelenina
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa - Brambory
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
BRAMBORY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Kuřecí moambe (Paul) 25/10/15 | Recept | Konžská dem. republika
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Obor: 65-41-L/01 Gastronomie Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Technologie v souvztažnosti s předmětem Potraviny a výživa Vypracoval: Ing. A. Říhová Materiál: VY_32_INOVACE_337 Datum: 23.1.2013 Anotace: Brambory

Brambory Pocházejí z Jižní Ameriky. Indiáni v Andách je pěstovali již před pěti a půl tisíci let. Počátkem 17. století se šířily po Evropě jako léčivá plodina nebo vzácná rostlina pěstovaná pro okrasu zahrad. energetická, lehce stravitelná potravina, roční spotřeba 80 kg / os. (50% výrobky) složení: sacharidy – škrob bílkoviny neplnohodnotné vitamíny – C, skup. B, A, E (antioxidanty) minerální látky – P, Zn, K, Mg, Ca vláknina toxické glykoalkaloidy – solanin (pod slupkou, zelené a naklíčené – bolesti hlavy, nevolnost – při varu přecházejí do vody)

Brambory dle sklizně : rané (polovina června) polorané pozdní (září) dle varného typu: [1] typ A – hladká slupka, s lojovitou dužinou žluté barvy, protáhlý tvar – pro vaření ve slupce, na bramborový salát, na loupačku typ B - jsou brambory polopevné s univerzálním použitím typ C - drsnější slupkou, s bílou dužinou, škrobovité, moučnaté, po uvaření se rozpadají - pro přípravu bramborového těsta - knedlíků, bramboráků, bramborových placek a kaší Skladování: 2 – 6 °C, nemá kolísat, temné, vzdušné prostory, pod 0 °C – sládnou [1]http://www.coop.cz/magazin/1_2007/img/brambory.jpg

Zpracování brambor zpracování: Sušené Smažením [1] [2] [3] Oloupané – pyrosiřičitany ---> sterilované, zchlazené Zmražené Zchlazené Extrudované k výrobě lihu, bramborového škrobu (Solamyl, Naturamyl) [4] využití v kuchyni: polévky, hlavní jídla, přílohy, moučné pokrmy, moučníky Úkol: Ke každé skupině pokrmů napište alespoň 4 názvy jídel připravených z brambor. Vycházejte ze znalostí TEC, praktických zkušeností, Receptur teplých pokrmů či internetu. [1] http://img.blesk.cz/img/1/gallery/1080086_hranolky-smazeni.jpg [2] http://www.bramburky-matousek.cz/obrazky/thumb/solene80.jpg [3] http://static.akcniceny.cz/foto/vyrobky/354500/354365.jpg [4] http://www.beskyd.cz/thumb/120x120_166.jpg

Exotické brambory Batáty - „sladké“ brambory - 16 % obsahem inulinu - cukr vhodný pro diabetiky v Americe tradiční pokrm na Den díkuvzdání cena: okolo 35 Kč/kg - dva druhy: červené s oranžovou dužninou – k pečenému masu, z kaše se peče koláč a nádivka bílé s nažloutlou dužninou, jsou menší – smažení (hranolky, bramborák), vaření, nákyp http://ovoce.smejkalovi.cz/bataty.html

Pečené batáty porce: 4 batáty 4 ks červená chilli paprička (nadrobno nakrájená a semínek zbavená) 1 ks sezam 3 lžíce med 1 lžíce hořčice 1 lžíce bílé víno - suché 150 ml tymián 4 snítka sůl, pepř   Postup přípravy: Troubu předehřejte na 180 °C. Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na klínky. V míse promíchejte s chilli papričkou, sezamem, medem, hořčicí, vínem a tymiánem. Důkladně osolte a opepřete. Brambory rozložte na plech a na střední příčce trouby pečte asi 25 minut.

Exotické brambory Topinambury v Evropě od 17. stol. oříšková chuť – syrový do salátů, vařený s omáčkou, příloha, dusit, péct, zapékat, vymačkaná šťáva do karotkového džusu obsahují inulin – pro diabetiky Míchaný topinamburový salát Ingredience 10 ks topinamburů, 1 ks malého celeru, 60 g sterilovaného hrášku, 1 ks mrkve, 1 lžíce oleje, citronová šťáva http://www.coopclub.cz/topinambury/1354 http://clanky.vareni.cz/topinambury-zidovske-artycoky/

Exotické brambory Manioky moučka ze škrobu (pudinky, zahušťování), alkoholické nápoje, listy jako zelenina, mouka (koláče, placky) vaříme, smažíme, zahušťování polévek, omáček http://www.ovoce-zelenina-krejci.cz/2010/08/maniok-cili-sladky-brambor/

Děkuji za pozornost  http://www.labradorsky-retrivr.cz/fotky-obrazky/ilustrativni/spici-stene.jpg

http://oko.yin.cz/26/brambory/ [1] KOLAŘÍKOVÁ, Jana. Potraviny a výživa 1. díl: Učebnice pro střední odborná učiliště. Probulov 20, PSČ 398 07: Orlík, 1994. [2] PÁNEK, Jan, POKORNÝ, Jan, DOSTÁLOVÁ Jana, KOHOUT, Pavel. Základy výživy. Vydání první. Praha: Svoboda Servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. [3] SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technologie přípravy pokrmů 4.: Učebnice pro SOU, učební obory kuchař-kuchařka, kuchař-číšník, číšník-servírka, a pro hotelové školy. Vydání první. Praha: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-788-X.