Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název:SLOVANSKÁ VZÁJEMNOST Autor:Mgr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Advertisements

Název: LITERÁRNÍ SMĚRY V OBDOBÍ NO Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: PERIODIZACE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: LITERÁRNÍ HISTORIE A TEORIE Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Název: VÝVOJ DIVADLA V POČÁTCÍCH NÁRODNÍ OBROZENÍ
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:VÝZNAM A PROBLEMATIKA RUKOPISŮ.
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:NÁRODNÍ DIVADLO Autor:Mgr. Lenka.
České národní obrození
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ Autor:Mgr.
Periodizace národního obrození
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:3. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Autor: Mgr. Lenka Jelínková
František Ladislav Čelakovský
František Ladislav Čelakovský
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.4.
Slovenský romantismus
JOSEF JUNGMANN Mgr. Ludmila Růžičková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:2. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
N á zev š koly: Středn í průmyslov á š kola, Ostrava - V í tkovice, př í spěvkov á organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 9. června 2012 N á zev:
Název: KAREL JAROMÍR ERBEN Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
Pavel Josef Šafařík Mgr. Ludmila Růžičková
NÁRODNÍ OBROZENÍ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jan Kollár Mgr. Ludmila Růžičková
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Soubor testů 4 Mgr. Ludmila Růžičková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:JOSEF KAJETÁN TYL Autor:Mgr.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Národní obrození František Palacký.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_07 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
80. léta 18. století - polovina 19. stol.
Český jazyk a literatura
LYRICKO – EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.7.
Název: NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_08 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název: KAREL HYNEK MÁCHA Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Významní představitelé renesanční literatury
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
František Ladislav Čelakovský
České národní obrození = ČNO
František Ladislav Čelakovský Název projektu: OP VK
Národní obrození Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Únor 2012 Ročník:
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Leden 2012 Ročník 8
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Národní obrození Zdroje NO: Myšlenky osvícenství.
2. Fáze Národního obrození
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Transkript prezentace:

číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:SLOVANSKÁ VZÁJEMNOST Autor:Mgr. Lenka Jelínková Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Předmět:Český jazyk a literatura Ročník:9. ročník Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Metodický list - anotace: Cílem prezentace je podat souvislý přehled o 2. období národního obrození, v oblasti slovanských jazyků a jejich příbuznosti, zabývá se osobností Jana Kollára, jeho životem, dílem, společenskými aktivitami a významem jeho tvorby pro další období. Vysvětluje pojem – slavistika, elegie, alegorie a sonet. Obsahuje podrobnější fakta, je určena pro souhrnné opakování literatury v 9. ročníku, kdy žáci již mají v podvědomí základní data. Ale vyučující mohou tuto prezentaci využít i v 8. ročníku při prvním setkání žáků s danou tématikou. Prezentaci uzavírá ověřovací znalostní test, jenž vychází pouze z informací uvedených v prezentaci, včetně správných odpovědí.

Slovanská vzájemnost Jan Kollár

Myšlenka slovanské vzájemnosti vzniká v 1. polovině 19. století; většina slovanských národu je utlačována vzájemná spolupráce, pomoc a sjednocení Slovanů – lépe budou odolávat jiným národům oporu vidí v Rusku (největší slovanský národ, samostatný) slavistika – věda o Slovanech a jejich kultuře

Jan Kollár Slovák, evangelík studium v Bratislavě, později v Jeně (Německo) – vliv učení Herdera, vliv hrdosti německého národa x útlak a nesvoboda doma propagoval myšlenku slovanské vzájemnosti sbíral lidovou slovesnost – slovenské lidové písně – Narodnie zpievanky představitel myšlenky „panslavismu“ – mylná teorie o jednom slovanském národu, členové hovoří 4 nářečími

Dílo Slávy dcera – vrcholné dílo -alegorické postavy Sláva=bohyně Slovanstva a Mína=její dcera (Mína byla Kollárovou ženou) -Mína provází básníka po slovanské pravlasti (motiv putování, alegorie – Dante, Komenský) -skladba obsahuje Předzpěv a 5 zpěvů (Sála, Labe, Dunaj – řeky protékající slovanským územím, + Léthé – slovanské nebe a Acheron – slovanské peklo)

předzpěv – vykresluje záhubu Polabských Slovanů, odsouzení germanizace, slovanskou vzájemnost, víru v lepší a slavnou budoucnost zpěvy – obsahují více jak 600 milostných a vlasteneckých sonetů forma – elegie – žalozpěv nad zašlou slávou Slovanů, v závěru ale i zpěv o slavné budoucnosti

Literární pojmy Alegorie – jinotaj, vlastní smysl díla je skryt, k porozumění je nutné znát souvislosti, či mít k dispozici jakýsi klíč Elegie – žalozpěv, báseň vyjadřující smutek, truchlivou náladu, bolest Sonet – česky označován znělka - literární básnický útvar, vznikl ve 13. st. - má přesnou stavbu – 14 veršů, děleno 8-verší (zápletka, problém) a 6-verší (rozuzlení, řešení)

Ověřovací test 1.Ve kterém národu vidí spásu příznivci myšlenky slovanské vzájemnosti? 2.Co je slavistika? 3.Které bylo vrcholné dílo Jana Kollára? 4.Které hlavní postavy nalezneme v Kollárově díle? 5.Jak vidí Kollár slovanskou budoucnost? 6.Co je elegie?

Odpovědi ověřovacího testu 1.V Ruském národu. 2.Věda o Slovanech a jejich kultuře. 3.Slávy dcera. 4.Sláva – bohyně Slovanů a Mína – její dcera. 5.Věří v lepší a slavnou budoucnost. 6.Elegie je žalozpěv, báseň vyjadřující smutek, truchlivou náladu, bolest.

Zdroje a citace: HRABÁK Josef, JEŘÁBEK Dušan, TICHÁ Zdeňka: Průvodce po dějinách české literatury. Praha: Orbis BALAJKA Bohuš: Přehledné dějiny literatury I. Praha: Fortuna ISBN SOCHROVÁ Marie: Literatura v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment ISBN ČORNEJ Petr, ČORNEJOVÁ Ivana, RADA Ivan, VANÍČEK Vratislav: Dějiny zemí Koruny české II.. Praha: Paseka ISBN VLAŠÍN Štěpán a kol.: Slovník literární teorie. Praha: Československý spisovatel 1984.