Plísně a jejich jedy v potravinách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách
Advertisements

BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Svět mikrobů BAKTERIE BAKTERIE
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14
Alimentární onemocnění
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Lékařská toxikologie Lekce IX. Houbové jedy
Houba Lion's Mane.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A
Alimentární onemocnění
Houby.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Naše houby 6. třída.
VY_52_INOVACE_ZB03_2264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
PLÍSNĚ MÍŠA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Šablona : III/2VY_32_inovace_573 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Žijí s námi plísně Štěpán Borka.
VLHKOST A PLÍSNĚ VE STAVBĚ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Název školy: D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, p ř ísp ě vková organizace T ř ebívlice Autor:
Rodinná společnost AMOENÉ s.r.o. Vás zve k prezentaci produktu Lavosept® K dezinfekční přípravek na bázi kvartérních amoniových solí a aldehydů ve formě.
MYKOTOXINY… Toxiny plísní a hub
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY (Fungi) unikátní, samostatná říše organismů.
FUNGUSTOXÍNKOMO- DITA POLNÍ / SKLADO- VACÍ KARCINO - GEN Aspergillus flavus,(parasi- ticus ) Aflatoxín B1-G1, M1 skladovací + polní + (A. ochraceus)(Ochratoxín)skladovací.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Houby nemají chloroplasty neprobíhá fotosyntéza mají buněčnou stěnu zpevněnou chitinem (látka podobná celulóze, vyskytuje se u hub a členovců) tvoří samostatnou.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
EHEC Escherichia coli- enterohemoragické kmeny (EHEC) - O157: H7 , O104: H4 , O121 , O26 , O103 , O111 , O145 a O104: H21 , - produkují toxiny označované.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
PESTROST STRAVY.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
HOUBY.
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
Potravinářské zbožíznalství
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Plísně a jejich jedy v potravinách Petra Tůmová Zdravotně sociální fakulta JU v Českých Budějovicích

Plísně Plísně jsou schopny produkovat toxické látky, tzv. mykotoxiny. Nejvýznamnější - aflatoxiny, ochratoxiny, patulin, citreoviridin, kys. cyklopiazonová, trichotheceny, fumonisiny, zearalenon …. Podmínky pro růst (vhodná teplota, vlhkost, vodní aktivita potraviny, přístup kyslíku, čas…) Kontrolu potravin, které nakupujeme v obchodě, provádí příslušné kontrolní orgány. Plísně zahrnují všechny druhy mikroskopických hub, které rostou v podobě mnohobuněčných vláken, tzv. hyphae.

Plísně Plísňové jedy  poškozují nejen naše zdraví, ale i zdraví zvířat, která jsou krmena zaplísněným krmivem. Proto domácí zvířata nekrmte plesnivými potravinami, plísňové jedy zůstávají ve velkém množství v krvi a orgánech zvířat i po porážce a následně jsou i v zabijačkových produktech.

Aflatoxin nejznámějším plísňovým jedem je aflatoxin B1, který je dáván do souvislosti s rakovinou jater, s poruchami obranyschopnosti a s dalšími zdravotními neduhy nejčastěji se nachází v burských oříšcích a dalších suchých plodech, zejména z dovozu z tropů a subtropů, hlavně ořechy (především buráky), koření a sója může způsobovat rakovinu jater a ledvin považován za nejvíce rakovinotvornou přírodní látku

Co způsobují plísně Především znehodnocení potraviny. Plísně snižují biologickou hodnotu potravin tím, že spotřebovávají v potravinách vitaminy, minerály i další živiny. Díky svým enzymům, způsobují rozklad a kažení potravin.

Vliv na zdraví popsáno přibližně tři sta mykotoxinů, které mohou mít řadu nepříznivých účinků na zdraví zažívací obtíže toxické pro játra narušují krvetvorbu snižují imunitu různé otravy duševní onemocnění houbová onemocnění (tzv. mykózy).

Prevence plísní I malá plíseň na marmeládě či potravině značí, že by se celá potravina neměla jíst. Ovoce a zelenina jako okurky s vysokým obsahem vody, bývají kontaminované v celé šíři, nejen na povrchu. Nesnědené jídlo do ledničky, měli byste ho sníst do dvou dnů. Syrové potraviny mají být v ledničce odděleny od ostatních.

Prevence plísní I když je plíseň pouze na povrchu, její toxiny mohou pronikat do celého objemu potraviny velmi snadno - nestačí tedy plíseň pouze odebrat či odkrojit. Uchovávejte potraviny v domácnostech dle doporučení výrobce a obecných hygienických zásad! Zkontrolovat záruční dobu a neporušenost obalu potravin. Zaplísněné potraviny nedávejte domácím zvířatům. Veškeré zaplísněné potraviny okamžitě zlikvidujte.

Ušlechtilé plísně Některé plísně, které bývají označovány jako „kulturní plísně“ (například Penicillium camemberti), člověk dokonce využívá k výrobě potravin. To se týká například výroby plísňových sýrů, jako jsou Niva či Hermelín, a některých trvanlivých tvrdých salámů, které zrají pod plísňovým povrchem. Využití ve farmaceutickém průmyslu (Penicilín)

Děkuji za pozornost