Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dítě nad 18 let s prodlouženou ÚV v prostředí ústavní výchovy v návaznosti na zákon 109/2002 Sb., v platném znění Workshop sociální pracovnice Skalský.
Advertisements

Spolupráce s rodinami dětí s nařízenou ústavní výchovou.
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociálně právní ochrana dětí
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Náhradní rodinná péče.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Výchovně léčebná péče Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin
 VY_32_INOVACE_16_06  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Dětský domov (tedy nikoli dětský domov se školou) a základní škola pod jednou střechou Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Ondřej Vala.
Způsoby intervence, které u nás mají tradici
Ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV)
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Základy speciální pedagogiky
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
Sociálně právní ochrana dětí Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová Úvod do SP ZS 2015 M. Vorlová.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Možnosti a činnost kurátora pro děti a mládež, výchovná opatření TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU.
Současnost ÚSTAVNÍ VÝCHOVY V ČESKÉ REPUBLICE
MUDr. František Schneiberg
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
9. Tvorba individuálního plánu
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Pedagogické disciplíny
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Seminář ke speciální pedagogice 1
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
Pedagogika jako vědecká disciplína
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Když vlastní rodina chybí
9. Tvorba individuálního plánu
Opatrovnictví a poručenství 2. prosince 2009
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Sociální práce s rodinou 9
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Sociální práce s rodinou 8
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Mgr. Alena Skotáková, Ph.D. ETOPEDIE

POJMY Etopedie - zabývá se edukací, reedukací a zkoumáním jedinců s rizikem poruch emocí nebo chování a s poruchami emocí nebo chování. Předmětem etopedie je proces edukace. Ethos – mrav, nebo éthos – zvyk, paidea – výchova Současné pojetí poruchy emocí a chování zohledňuje - celkovou životní a sociální situaci dítěte, ale i potencialitu dítěte (zvažuje dopad poruchy emocí a chování do vzdělávání, míru znevýhodnění)

ODLIŠNOSTI ETOPEDIE OD OSTATNÍCH SPRCIÁLNĚPEDAGOGICKÝCH DISCIPLÍN Termiologie – nevychází tolik z medicínské terminologie, přejímá termíny z psychiatrie, sociologie, práva,… Charakter postiženého jedince – převažují jedinci s poškozením získaným v průběhu života, pro nápravu je významnější vnitřní předpoklad než-li intenzita Segregační tendence intervence

PRAXE ETOPEDIE 3 rámcové fáze: Prevence – ve školách a školských zařízeních hlavního proudu (preventivní aktivity a opatření, diagnostika, poradenská práce) Intervence – ve školách a školských zařízeních hlavního proudu, těžiště je ale v zařízeních preventivně-výchovné péče (diagnostika, intervence – pro žáky, rodiče, vychovatele, dlouhodobé vedení) Rehabilitace (resocializace) – ve školských zařízeních pro výkon ochranné a ústavní výchovy, těžiště působení je v reedukaci. Současně probíhá i vzdělávání, které směřuje k profesní orientaci jedince.

CÍLE SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉHO PROCESU ETOPEDIE Optimalizace životních perspektiv jedince s poruchou emocí a chování, Efektivita výuky (předškolní, základní, střední), Efektivní výuka předchází vytváření bariér v dosažení odpovídajícího vzdělání - předpoklad dobré kvality života

SOUČASNÉ NÁZVOSLOVÍ V ETOPEDII Problémové chování (emotional and behavioural difficulties) – termín ukazuje na nežádoucí chování jako na fenomén, který není trvalý, podporuje myšlenku společné edukace jedinců s problémovým chování v hlavním vzdělávacím proudu Riziková mládež – mládež, která je ohrožena rizikem kriminálního chování. Mladí lidé, zakopávající na prahu dospělosti. Též termín ohrožená mládež Dispozice k poruchám chování – (proti termínu poruchy chování – nekompromisní, stigmatizující)

EDUKACE JEDINCŮ S ÚSTAVNÍ A OCHRANNOU VÝCHOVOU Stát nahrazuje rodinnou péči institucionální formou, zajišťuje výchovu i vzdělávání pro neschopnost rodičů zajistit podmínky pro zdárný vývoj dítěte, porucha chování ohrožuje zdárný vývoj dítěte; porušování zákonných norem; chování - jako trestný čin, dítě porušuje zákonné normy a je trestně odpovědné - ÚV a OV je alternativní trest, dítě mezi 12-15 rokem v důsledku poruchy chování porušuje zákonné normy - dospělému by byl uložen výjimečný trest. Úmluva o právech dítěte 1991, čl. 3: stát plní povinnost „zajistit dítěti takovou ochranu a péči, jaká je nezbytná pro jeho blaho“ 

ÚSTAVNÍ VÝCHOVA Nařizuje ji soud dětem do 18 let podle zákona o rodině nebo zákona o soudnictví ve věcech mládeže Důvody: výchovné a sociální Po dobu nezbytně nutnou, nejdéle do dosažení zletilosti, O zrušení rozhoduje soud, kdykoliv na žádost zákonných zástupců, pokud splnila výchovný účel, může být prodloužena do 19 let (dokončení vzdělávání) se souhlasem jedince

OCHRANNÁ VÝCHOVA Nařizuje se jedincům od 12-18/19 let podle zákona o soudnictví ve věcech mládeže. Důvody - dítě mezi 12-15 let - soud nařizuje za čin spáchaný, za který lze dle trest.zákona uložit výjimečný trest; mladistvý mezi 15-18 lety- pokud bude mít větší efekt než uložení trestu odnětí svobody. Realizuje se ve speciálních školských výchovných zařízeních. Trvá do dosažení zletilosti. Může být prodloužena do 19 let, pokud by nesplnila účel.

SYSTÉM ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ PRO VÝKON ÚSTAVNÍ A OCHRANNÉ VÝCHOVY Od 3-18/19 let, poskytují výchovu a vzdělávání. Na základě rozhodnutí soudu o ústavní výchově, ochranné výchově, předběžného opatření diagnostický ústav dětský domov dětský domov se školou výchovný ústav

DIAGNOSTICKÝ ÚSTAV Krátkodobý pobyt, zpravidla 8 týdnů Provádí komplexní diagnostiku - na jejím základě umísťuje do školského zařízení, na žádost rodičů poskytuje preventivně-výchovnou péči, pečuje o děti s nařízenou ÚV nebo OV zadržených na útěku z jiných zařízení nebo od rodičů. Plní úkoly: diagnostické, vzdělávací, terapeutické, výchovné a sociální, organizační a koordinační Navrhuje „program rozvoje osobnosti“-umísťuje dítě do dětského domova, dětského domova se školou, výchovného ústavu. Každé dítě (mimo dětí bez závažných poruch chování, z kojeneckého ústavu)

DĚTSKÝ DOMOV Děti 3-18 let (nezletilé matky spolu s jejich dětmi) s nařízenou ÚV, nemají závažné poruchy chování, umístěny jsou ze sociálních důvodů (rodiče nemohou/neumí se postarat o dítě) Plní úkoly výchovné, vzdělávací, sociální rodinné skupiny 6-8 dětí, do škol dochází mimo DD

DĚTSKÝ DOMOV SE ŠKOLOU 6 let - ukončení povinné školní docházky Edukace pro děti: s nařízenou ÚV se závažnými poruchami chování nebo s duševní poruchou vyžadují výchovně- léčebnou péči nebo s uloženou OV a nezletilé matky s poruchami chování, duševní poruchou se svými dětmi. Pokud porucha pokračuje po ukončení šk. Docházky, bývají přeřazeni do VÚ

VÝCHOVNÝ ÚSTAV Od 15 let (od 12 let při závažných případech) se závažnou poruchou chování, kde byla nařízena ÚV nebo OV) Plní úkoly výchovné, vzdělávací, sociální Součástí je základní škola, popř. střední škola

LITERATURA Pipeková, J. (ed.). Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno : Paido, 2006. ISBN 80-7315- 120-0