Sociální ekonomika a účetnictví v sociálních podnicích „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“, CZ.1.07/3.2.05/04.0067 Vzdělávací.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní finanční výkazy
Advertisements

PŘÍJMY A VÝDAJE, CASH FLOW
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Podnikatel – fyzická osoba.
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
Financování stavební zakázky
Uznatelné výdaje v projektech podpořených ze strukturálních fondů EU v administraci NROS Vyúčtování globálních grantů.
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Úvod do podnikových financí
Účetnictví.
VÝNOSY.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Náklady a výnosy.
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Vzdělávací program k sociálnímu podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“
4. Sociální podnikání v Evropě Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Radmila Herzánová „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“,
Tvorba projektu sociálního podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“, CZ.1.07/3.2.05/ ATRACT CONSULTING.
Základní pojmy – osnova přednášky Radmila Herzánová
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Úvod do účetnictví.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
CHARAKTERISTIKA ÚČETNICTVÍ
Podniková ekonomika.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozvaha, změny rozvahových stavů, účet.
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Finanční analýza.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Základy účetnictví 1. přednáška.
Úvod do podnikových financí
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
PENĚŽNÍ DENÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Cvičení z manažerského účetnictví
Ekonomická přidaná hodnota
Finanční výkazy obchodních společností
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Základy účetnictví 1. přednáška. Význam a funkce účetnictví Význam: Význam: poskytuje informace pro své uživatele Funkce: Funkce: - zobrazovat ekonomické.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji. DŮLEŽITÉ INFORMACE K EKONOMICKÉ STRÁNCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz Seminář k výzvě OP LZZ č. 89 – Finanční část Mgr. Lucie Kučerová, Bc. Karel Ritschel oddělení hodnocení.
Odbor regionálního rozvoje oddělení grantů Jana Patočková 20. června 2012 Tento seminář je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Finance a řízení - rozpočty.
Pracovní setkání středních škol k připravovanému individuálnímu projektu z OP VK Finanční příprava projektu 1.
Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti III.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Účetní systémy 1 3. přednáška.
PENĚŽNÍ DENÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Náklady a Výnosy.
Podnikohospodářské techniky postupu
Podniková ekonomika.
Podniková ekonomika.
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Podniková ekonomika.
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Vyhodnocení stavební zakázky
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
5. přednáška.
Transkript prezentace:

Sociální ekonomika a účetnictví v sociálních podnicích „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“, CZ.1.07/3.2.05/ Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Radmila Herzánová

Účetnictví je systém uspořádání a evidence informací takovým způsobem, aby věrně zobrazily stav majetku, závazků, nákladů, výnosů a výsledku hospodaření dané účetní jednotky Předmětem účetnictví jsou veškeré změny sledovaných skutečností Metodické prvky upravuje legislativa každé země Účetnictví ATRACT CONSULTING s.r.o., Javůrkova 505/46, Ostrava, IČ: ,

Funkce účetnictví informační (prvotní) registrační daňová kontrolní důkazní ochrany majetku Uživatelé účetnictví Interní: Manažeři Vlastníci Zaměstnanci odpovědní za část výkonů nebo hospodaření s majetkem Interní audit OdboryExterní: Stát – kontrolní orgány, poskytovatelé dotací Banky, investoři, obchodní partneři Účetnictví - funkce ATRACT CONSULTING s.r.o., Javůrkova 505/46, Ostrava, IČ: ,

účetní zápisy musí být prováděny tak, aby zajistily úplnost, průkaznost, správnost, srozumitelnost a přehlednost účetnictví a zároveň věrné zobrazení všech evidovaných skutečností Účetní zásady ATRACT CONSULTING s.r.o., Javůrkova 505/46, Ostrava, IČ: ,

ROZVAHA VÝKAZ ZISKŮ A ZTRÁT CASH FLOW VÝKAZ MAJETKU – přehled o změnách kapitálu Účetní výkazy ATRACT CONSULTING s.r.o., Javůrkova 505/46, Ostrava, IČ: ,

Vazby mezi výkazy ATRACT CONSULTING s.r.o., Javůrkova 505/46, Ostrava, IČ: ,

náklady – představují peněžně vyjádřenou spotřebu výrobních faktorů, účelně vynaložených na tvorbu výnosů, jde o snížení ekonomického prospěchu spojeného s celkovou činností podniku náklady – představují peněžně vyjádřenou spotřebu výrobních faktorů, účelně vynaložených na tvorbu výnosů, jde o snížení ekonomického prospěchu spojeného s celkovou činností podniku výnosy – jsou vyčíslením = finančním vyjádřením výkonů podniku, a to z veškerých činností podniku za určité období, jde o zvýšení ekonomického prospěchu vyčíslí se bez ohledu na to, zda v daném období došlo k úhradě. výnosy – jsou vyčíslením = finančním vyjádřením výkonů podniku, a to z veškerých činností podniku za určité období, jde o zvýšení ekonomického prospěchu vyčíslí se bez ohledu na to, zda v daném období došlo k úhradě. odlišení dvou dalších pojmů: odlišení dvou dalších pojmů: výdaje – skutečný pohyb peněžních prostředků, snížení „hotovosti“(= vešketé úbytky na běžných účtech a v pokladně) výdaje – skutečný pohyb peněžních prostředků, snížení „hotovosti“(= vešketé úbytky na běžných účtech a v pokladně) příjmy – …………..? příjmy – …………..? Náklady v účetnictví ATRACT CONSULTING s.r.o., Javůrkova 505/46, Ostrava, IČ: ,

Rozpočty – příjmová a výdajová strana rozpočtů Rozpočty projektů v žádostech o dotace – požadované výdaje nutné k realizaci projektu (vybudování sociální firmy) Položky rozpočtu projektu – přizpůsobené cílům projektu a podmínkám donátora (vyloučení některých nákladových položek donátorem ) Rozpočet projektu ATRACT CONSULTING s.r.o., Javůrkova 505/46, Ostrava, IČ: ,

Celkové způsobilé náklady projektu = přímé náklady + nepřímé náklady Přímé náklady 1. Osobní náklady 2. Cestovní náhrady 3. Zařízení a vybavení (max. 20% - upřesní zadavatel výzvy) 4. Služby (max. 49% - upřesněno výzvou) 5. Stavební úpravy (do 40 tis. Kč – upřesněno zadavatelem výzvy) 6. Přímá podpora (20% kromě mzdových příspěvků – upřesněno výzvou) 7. Křížové financování (– v některých výzvách nelze uplatnit!! Nepřímé náklady – náklady, které nejsou nebo nemohou být přímo spojené s konkrétní aktivitou daného projektu; náklady, které souvisí s prací s cílovou skupinou, nicméně vznikají ale v rámci běžných činností organizace v souvislosti s realizací a administrací projektu Telefon a internet Část cestovních náhrad (pro osoby které nejsou cílovou skupinou – např. manažeři) Vedení účetnictví Právní a daňové poradenství další Rozpočet projektu ATRACT CONSULTING s.r.o., Javůrkova 505/46, Ostrava, IČ: ,

 Náklady spojené s administrací projektu podrobně vymezené v Metodice způsobilých výdajů  Náklady vymezené jako nepřímé nelze zahrnout do přímých nákladů projektu ( v rozpočtu)  Neprokazují se pomocí účetních dokladů poskytovateli podpory  Jejich výše se odvozuje od výše přímých nákladů  Konkrétní procentní podíl je uveden ve výzvě a bude také stanoven v grantové smlouvě Nepřímé náklady projektu ATRACT CONSULTING s.r.o., Javůrkova 505/46, Ostrava, IČ: ,

Prokazují se dokladem o skutečně vynaložených výdajích Sledují se podle jednotlivých nákladových druhů v položkách rozpočtu Sledují se v účetnictví odděleně podle jednotlivých položek v rozpočtu za účelem vyčíslení jejich výše a vyhodnocení čerpání rozpočtu (analytická evidence, střediska,…) Přímé náklady projektu ATRACT CONSULTING s.r.o., Javůrkova 505/46, Ostrava, IČ: ,

Náklady které nesouvisí s realizací projektu Náklady, které zadavatel výzvy označil jako neuznatelné pro jednotlivé výzvy v metodických příručkách Náklady, které nelze prokázat platným účetním (daňovým) dokladem Neuznatelné náklady projektu ATRACT CONSULTING s.r.o., Javůrkova 505/46, Ostrava, IČ: ,

Obsahují příjmovou i výdajovou stránku projektu Zahrnují výpočty, které prokazují reálnost dosažení plánovaných příjmů (bod zvratu, návratnost, rentabilita) Zahrnují období realizace projektu i následující období udržitelnosti projektu Finanční plány ATRACT CONSULTING s.r.o., Javůrkova 505/46, Ostrava, IČ: ,