Problematika odpadních PET láhví Martin Fišer. Dlouhodobá předpověď spotřeby PET v Evropě V ČR se v roce 2000 uvedlo na trh cca 35 000 t PET láhví (200.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

Co s PET láhvemi na škole ?
Nový koncept odpadového hospodářství moderních producentů odpadu (logistických areálů, průmyslových firem, obchodních center, apod.)
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Prevence – Inovace a vylehčování PET
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Třídění odpadu Sabina Kotlárová.
Monitorování výuky odborných předmětů
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Název Recyklace skla Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Sklo historie – viz text výroba skla
Materiálové a energetické využití plastových odpadů
Písemka č.III  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b 2 b 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Perspektivy ve zpracování anorganických odpadů
Změní „černobylské“ děti postavení k třídění odpadu?
Recyklace odpadu v ČR.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Test šetrného spotřebitele. Negativní souvislosti těžby a zpracování hliníku: Plánovaný důl Juriti Velho v Brazílii na povrchovou těžbu Bauxitu si vyžádá.
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Jak třídit odpad - prezentace
Nebuďte líní: Třiďte odpad!!!
Hana Podskalská Katedra ekologie a ŽP
Současný systém managementu skládkování v MSK
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
Odpady.
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Složka sady EUIII/2 č. 13 VY_32_INOVACE_Rv_7. Název: Ekologie – Člověk a zdraví (odpadky) Autor: Šárka Vodrlintová Předmět(oblast): Člověk a zdraví – Rv.
R E C Y K L A C E P E T L A H V Í.
Jak je to s odpady ?.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Základní pojmy Absolutní a komparativní výhoda
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Název Recyklace PET Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 8
Ztracená energie v PET láhvích
DEN ZEMĚ TEST.
RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ
TŘÍDĚNÍ ODPADU JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT.
Problematika využití papírových obalů Lukáš Lehovec TTZO 2007/2008.
Barbora Látalová, Tomáš Pavlík,
RECYKLACE PETLAHVÍ Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Recyklační hra.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov AUTOR: Hartošová Krista NÁZEV:VY_32_INOVACE_015:Přírodověda 5.ročník TEMA: výroba plastů ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_16.
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
9. Řízená depolymerace Katedra netkaných textilií, Fakulta textilní, Technická Univerzita v Liberci, Jakub Hrůza,
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
TŘÍDĚNÍ ODPADU VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Třídění odpadů JAK NA TO?!. Proč třídit odpady Protože je důležité, by se použitelné suroviny dál používali. Protože je důležité, by se použitelné suroviny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Třídění odpadu.
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
TŘÍDIT či NETŘÍDIT ?.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Třídění odpadů,recyklace
Technologická zařízení na zpracování skleněného odpadu
Otestujte své vědomosti o odpadech test má 30 otázek, zelená značí správnou odpověď, červená špatnou odpověď, odpovědi jsou odlišené i zvukově.
Prevence vzniku (plastových) odpadů v každodenním životě
Plasty- globální problém
Plasty- globální problém
Transkript prezentace:

Problematika odpadních PET láhví Martin Fišer

Dlouhodobá předpověď spotřeby PET v Evropě V ČR se v roce 2000 uvedlo na trh cca t PET láhví (200 mil. ks PET láhví)

Výhody PET láhví oproti zálohovaným skleněným láhvím s korunkovým uzávěrem nízká hmotnost – pouhých 40 g (láhev 1,5 l) nerozbitnost stlačení na max. bez porušení protržením možnost opětovného uzavření obchodu se nepřidává práce s manipulací s vratnými láhvemi Nevýhody PET láhví Spotřebitel PET láhev většinou jednoduše vyhodí do nádob na smíšený KO  ztrácíme cenný zdroj surovin a energie

Využití PET láhve jako obalu pro oblast balení piva bariérové vlastnosti láhví uzávěr 1-5 % produkce jistá přednost pro pivo v PET – mimořádné příležitosti (fotbal. utkání, koncerty) vysoké požadavky na kvalitu nápoje Běžná PET láhev nevyhovuje  vylepšení

Jak lze naložit s odpadními PET láhvemi ? ukládání na skládku spalovny komunálních odpadů nebo cementářské pece zálohový systém vratných láhví recyklace

Technologie recyklace nápojových láhví v a.s. SILON – praní a drcení PET láhví

Hlavní možnost uplatnění PET drtě textilní průmysl – zpracování foliové drti na recyklované vlákno na tepelně-izolační náplně zimních bund a spacích pytlů k výrobě polyesterových vysokozátěžových koberců k výrobě tkanin a vláken pro textilní výrobky – sportovní tašky, kufry, čalounění do automobilů a svetry (28 PET láhví = 1 pulovr) pro výrobu kvalitních izolačních materiálů pro stavebnictví Získané vlákno slouží jako polyesterová střiž:

Recyklovaný PET má však v zahraničí daleko širší použití, např. k výrobě: obuvi nábytku pracovních rukavic klobouků pohonných pásů lepidel zdravotnických potřeb na jedno použití (pracovní pláště, obličejové roušky apod.)

Návrháři obalů - vycházejí z jiných hledisek a nepřihlíží k možnostem recyklace  znesnadnění procesu lepení etiket vodovzdorným lepidlem etikety – papír je nežádoucí (zformování povrchu) barvení hmoty plastu

Z PET láhví opět PET láhve ke stejnému použití v uzavřeném cyklu technologie VacuRema (rakouská firma Erema) technologie Supercycle (Francie) Uvadí se, že PET lze recyklovat až 45x. v nedávné době určité řešení: výroba vícevrstvých, tzv. koextrudovaných láhví (Coca-Cola ) Láhve na nápoje ze 100% recyklovaného PET (koncepce „bottle to bottle“)

Sběrný systém odpadních láhví dobrovolný tříděný sběr – 17% účinnost, max. 30 %, nebezpečí většího znečištění (10-30 %) výkupní střediska – výkup od spotřebitele recyklačním provozem, účinnost % zálohování – běžně nad 60 %, max. až 96% účinnost  Klasický zálohovací systém – známe ze systému vratných skleněných láhví  Zálohování pro recyklaci – zainteresovává se výrobce láhví, vrácené obaly se využívají pouze materiálově, vratná záloha na jednocestné obaly zajišťuje tok použitých obalů žádaným směrem

Někteří výrobci nápojů spoléhají, že podle zákona je producentem odpadu spotřebitel a z něho pak odpovědnost přechází na obec. Ti uvědomělejší finančně přispívají do systému sběru, třídění a využití obalů spravovaného spol. EKO-KOM. Jejich výrobky poté nesou ochrannou známku ZELENÝ BOD.

Problém opětovného využití plastu je řešitelný Základem je: dobudování systému separovaného KO výchova občanů i institucí k ekologickému chování při hospodaření nejenom s tímto obalovým odpadem – velký význam má např. zmenšení objemu láhví před jejich vhozením do sběrného kontejneru lepší ekologická výchova ve vztahu k výrobkům z recyklovaných plastů

Pomocná ruka daňové zvýhodnění výrobků z recyklovaných plastů zvýšení poplatků za ukládání netříděného KO na skládkách racionální systém zálohování jednocestných obalů podpora investic na sběr, třídění a recyklaci použitých obalů