Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TŘÍDIT či NETŘÍDIT ?.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TŘÍDIT či NETŘÍDIT ?."— Transkript prezentace:

1 TŘÍDIT či NETŘÍDIT ?

2 Je důležité si uvědomit:
zdroje a prostor na Zemi nejsou nekonečné samočistící schopnosti přírody nestačí na všechen odpad a znečištění, které produkuje člověk je potřeba přizpůsobit výrobu i spotřebu kapacitám Země

3 Koloběh látek v přírodě:
vše, co z přírody vyšlo, se do ní časem zase vrací (obnovitelné a neobnovitelné zdroje surovin) Přeměny látek a energií (biogeochemický cyklus) – za účasti živých organismů koloběh dusíku, kyslíku a jiných biogenních prvků koloběh sloučenin, např. oxidu uhličitého.

4 Co jsou obnovitelné zdroje?

5 Co jsou obnovitelné zdroje?

6 Ekologická stopa Jedná se o uměle vytvořenou jednotku, která určuje kolik metrů čtverečních Země potřebuje člověk k dané činnosti, či kolik metrů čtverečních Země potřebuje pro svůj život. Jednotka v sobě obsahuje vše od získání potravin, dopravu až po odpad, který člověk vyprodukuje. diskuze o dopravě

7 Lidé produkují obrovské množství odpadů!!

8 Odpady vznikají v domácnosti
využitelné = tyto odpady je možné dále zpracovat např.: papír a lepenka, sklo, plasty (PET lahve, folie, kelímky), kovy (plechovky, hliník), kompostovatelný kuchyňský odpad atd. objemné - nevejdou se do popelnice např.: starý nábytek, koberce, linolea, umyvadla, toalety, kuchyňské linky, elektrotechnika, drobný stavební odpad atd.

9 nebezpečné = mají nebezpečné vlastnosti, nesmí se
vyhazovat do popelnice např.: léky, zářivky, výbojky, akumulátory, galvanické články (baterky), ledničky - mrazničky, barvy, lepidla, oleje a nádoby jimi znečištěné atd. Nebezpečné odpady odnášíme pouze do pojízdné sběrny, nebo na sběrný dvůr! Léky nevyužívané nebo s prošlou lhůtou spotřeby také můžete odevzdat v lékárně.

10 Ostatní - odpady, které vám zbudou po vytřídění všeho,
co je možné dále využít např.: znečištěné - mastné obaly od potravin, voskovaný papír, textil, porcelán, žárovky, popel, zbytky masa a kostí apod. To jsou vlastně jediné druhy odpadů, které byste měli vyhazovat do koše na odpadky a poté do popelnice nebo kontejneru před vaším domem.

11 Nejlepší odpad = žádný odpad!!
aneb přemýšlejme u nakupování - nevytvářet zbytečný odpad - zboží není vždy nejlépe chráněno tím, že je zabaleno v mnoha obalech - nepoužívat věci na jedno použití - na nákupy s vlastní taškou - lepší jsou větší balení, doplňovací dlouhodobě používané nádoby

12 ... a třídit podle použitého materiálu
dávat přednost výrobkům z recyklovaných materiálů dávat přednost výrobkům v obalech, které lze roztřídit a vyhodit do kontejnerů na separovaný sběr -vyhýbat se hliníkovým obalům (energeticky náročná výroba) ... a třídit podle použitého materiálu

13 Co se s odpady děje? Dotřídění papíru dotřiďovací linka
- odpady se třídí na jednotlivé druhy dle jejich dalšího zpracování (recyklace) a zároveň se odstraňují nežádoucí příměsi, nečistoty a odpady. Dotřídění papíru mnoho různých druhů papírů noviny, časopisy, krabice (od televize např.), … Dotřiďovaní linka = pás, po kterém se směs papíru pohybuje a pracovníci podél pásu z něj vybírají jednotlivé druhy papíru problém - odpadky, které tam naházejí nezodpovědní lidé Dotříděný papír se lisuje do balíků a odváží ke zpracování do papírny.

14 Dotřídění skla – barevné x bílé
- Při výrobě bílého skla se nikdy nesmí dostat do pece sklo barevné. - Navíc se tam nesmí dostat žádná jiná nečistota, kov, keramika, porcelán atd. Skleněné odpady - nejprve se předtřiďují ručně - jsou odstraněny největší kusy nečistot Poté střepy putují na speciální automatickou linku Barevné nebo čiré sklo se odváží ke zpracování do skláren

15 Dotřídění plastů - dotřiďovací linka Ze směsi plastů putující na pásu se ručně vybírají PET láhve, fólie a pěnový polystyren, které mají speciální samostatné zpracování. - nečistoty, které do plastů nepatří Dotříděné druhy plastů včetně zbylé směsi plastových odpadů se lisují do balíků a odváží ke zpracování na recyklační linky.

16 Jak se odpady zpracovávají?
Co je to recyklace? Při recyklaci jsou zpracovány odpady na nové materiály. Recyklace papíru Výrobky z recyklovaného papíru: novinový papír, sešity, lepenkové krabice, obaly na vajíčka, toaletní papír apod. možné recyklovat pětkrát až sedmkrát nový papír, přidává se i do výroby nového papíru

17 Recyklace skla rozdrtí se a přidá do výchozí směsi k výrobě nového skla Nejčastěji - lahve na minerálky a pivo a jiné skleněné výrobky Ušetří se při tom mnoho energie a surovin, dá se takto používat vlastně donekonečna.

18 Recyklace plastů různé technologie – podle složení a vlastností
Z PET láhví - vlákna, která se používají jako výplň zimních bund a spacáků nebo se přidávají do tzv. zátěžových koberců Z fólií (sáčků a tašek) - opět fólie a různé pytle, např. na odpady Pěnový polystyren - k výrobě speciálních cihel. Ze směsi plastů lze vyrábět odpadkové koše, zahradní nábytek, zatravňovací dlažbu, protihlukové stěny u dálnic apod.

19 Recyklace kovů HUTĚ - přetaví se
Zbytky potravin a barev shoří při teplotě 1700°C Z některých plechovek tak vznikne znovu stejný výrobek, nebo třeba různé odlitky, tyče a desky.

20 Recyklace nápojových kartonů
2 způsoby: V papírnách - papír = většina tohoto obalu je možné ho zpracovávat stejně jako starý papír. Zbytky hliníku a polyethylenu lze využít přímo v papírně při výrobě páry nebo pro ohřev vody či dále zpracovat na palety apod. Na speciální lince - nápojové kartony se rozdrtí a drť se za tepla lisuje do desek, které je možné použít např. jako stavební izolace. Taková linka funguje také v ČR.

21 HLINÍK zvyšuje pevnost obalu
výroba hliníku je energeticky velmi náročná = tedy i nešetrná k životnímu prostředí (nápojové plechovky od limonád a piv) PŘEDNOST: zálohované skleněné lahve - lze skleněné střepy znova zpracovat PE pytlíky (např. mléko) či PET - lze po vyhození do správného kontejneru na plasty zpracovat Všechny tyto materiály jsou vždy lepší volbou, než krabice s hliníkem.

22 Tak jak teda třídit???

23 SKLO ANO - láhve od nápojů, skleněné nádoby,
70 GL bílé sklo 71 GL zelené sklo 72 GL hnědé sklo ANO - láhve od nápojů, skleněné nádoby, skleněné střepy, tabulové sklo NEPATŘÍ: olovnatá skla, zrdcadla, borosilikátová skla (televizní obrazovky a zářivkové trubice), skla opálová, barvená, lepené a drátová Skleněné střepy nesmí být znečištěny žáromateriály, chromity, korundem a porcelánem.

24 PLAST ANO : PET láhve od nápojů ANO : kelímky, sáčky,
fólie, výrobky a obaly z plastů, polystyrén, novodurové trubky NE: obaly od nebezpečných látek (motorové oleje, chemikálie, barvy apod.) 1 PET polyethylen-tereftalát 2 PE-HD (HDPE) polyethylen vysoké hustoty 3 PVC polyvinylchlorid 4 PE-LD (LDPE) polyethylen nízké hustoty 5 PP polypropylen 6 PS polystyren 7-19                          ostatní druhy plastů

25 SKLO ANO: noviny, časopisy, kancelářský papír, reklamní letáky,
knihy, sešity, krabice, lepenka, kartón, papírové obaly (např. sáčky) NE: mokrý, mastný nebo jinak znečištěný papír, uhlový a voskovaný papír, použité plenky hygienické potřeby 20 PAP vlnitá lepenka (papír) 21 PAP hladká lepenka (papír) 22 PAP papír

26 NÁPOJOVÉ KARTONY 81 C/PAP převládá papír (Tetrapak)
84 C/PAP/ALU převládá papír a hliník C/PE převládá polyethylen

27 TEXTIL Do kontejnerů vládejte textil zabalený do igelitových
tašek či pytlů. Do kontejneru patří veškeré oděvy, bytový textil – záclony, závěsy, povlečení, potahy, ubrusy a deky. Do kontejneru nepatří boty, tašky, koberce, matrace, molitan, znečištěný textil.

28 Tak teď už je to jasné?!


Stáhnout ppt "TŘÍDIT či NETŘÍDIT ?."

Podobné prezentace


Reklamy Google