Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Registrační číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Registrační číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Registrační číslo projektu:
CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu: III/2 VY_32_INOVACE_BI617 Jméno autora: Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník 3. ročník Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Ekologie – Třídění odpadu Předmět: Biologie Způsob využití: Prezentace uvádí správné třídění odpadu, s jakými kontejnery na tříděný odpad se můžeme setkat. Klíčová slova: Recyklace, třídění odpadu, papír, plast, sklo. Druh učebního materiálu: Prezentace

2 Obr.1: Kontejnery na tříděný odpad

3 Obr.2: Nejčastější kontejnery

4 TŘÍDĚNÍ PAPÍRU Sběrový papír se používá k výrobě recyklovaného papíru, ze kterého jsou sešity, knihy, krabice, obaly na vejce, toaletní papír a mnoho dalších užitečných papírových věcí. Co dávat do papíru? Je to jednoduché. Pokud si nejsme jisti, výrobky mají značku s číslem, na kontejneru je tabulka s uvedenými značkami.

5 Obr.3: Co vhazovat do kontejneru na papír

6 DO PAPÍRU MŮŽEME HODIT * Staré sešity * Kartonový papír (od výkresů)
* Písemky se špatnými známkami  * Taháky, které už nepotřebujete (na papíru)  * Neplatné jízdenky * Časopisy, noviny, reklamní letáky * Obaly od potravin * Obálky

7 DO PAPÍRU NEMŮŽEME HODIT
* Použité papírové kapesníčky * Mastný špinavý papír (např. od salámu, toastu) * Kopíráky, spodní stranu samolepek * Mokrý papír * Staré učebnice (ty raději prodejte ) * Krabičky od pitíček, mléka * Tapety zašpiněné od lepidla * Zalaminátovaný papír (staré průkazy, občanky)

8 TŘÍDĚNÍ PLASTU DO PLASTU NE
Z recyklovaných plastů se mohou vyrobit nové plnohodnotné PET lahve, výrobky pro stavbu a zahradu, z části vláken pak koberce, oděvy, výplně do autosedaček, spacáků, bund apod. Jak na správné třídění? DO PLASTU NE Nepatří sem mastné obaly se zbytky potravin nebo čistících přípravků, obaly od žíravin, barev a jiných nebezpečných látek.

9 VYMÝVAT PLASTOVÉ NÁDOBY!
DO PLASTU ANO Do kontejnerů na plasty patří fólie, sáčky, plastové tašky, sešlápnuté PET lahve, obaly od pracích, čistících a kosmetických přípravků, kelímky od jogurtů, mléčných výrobků, balící fólie od spotřebního zboží, obaly od CD disků a další výrobky z plastů. Pěnový polystyren sem vhazujeme v menších kusech. VYMÝVAT PLASTOVÉ NÁDOBY!

10 Obr.4: Co vhazovat do kontejneru na plasty

11 Obr.5: Takhle ne. Udržovat pořádek je nutnost.

12 TŘÍDĚNÍ SKLA Vámi sebrané sklo se používá ve sklárnách při výrobě nových skleněných předmětů. A co sem? Se sklem je to snad nejjednodušší! Jakýkoliv typ skla (bílé, zelené, hnědé) – lahve od mléka, nealkoholických nápojů, sklenice od marmelád, sklenice od jogurtů. Sklo by mělo být čisté, bez zátek víček a šroubovacích uzávěrů! Nepatří: keramika, porcelán, zrcadla, žárovky, zrcadla, autoskla, obrazovky; vratné zálohované sklo patří zpět do obchodu.

13 Obr.7: Kontejner na bílé a barevné sklo
Obr.6: Co vhazovat do kontejneru na sklo

14 Obr.8:

15 Obr.9: Kontejner na nápojové kartony
Obr.10: Kontejner na nebezpečná odpad

16 Obr.11: Kontejner na směsný odpad

17 POUŽITÉ ZDROJE Obr [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW:


Stáhnout ppt "Registrační číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google